News Flash:

Parada de 1 Decembrie: Peste 30 de aeronave, 2.000 de militari si tehnica MApN, MAI, SRI si SPP

1 Decembrie 2013
1616 Vizualizari | 0 Comentarii
Peste 2.000 de militari din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Protecție și Pază participă duminică, începând cu ora 11,00, la Arcul de Triumf, la parada dedicată Zilei Naționale a României. Acestora li se vor adăuga aproximativ 140 de militari din Franța, Polonia, Turcia și Statele Unite ale Americii care defilează pentru prima dată, alături de soldații români, la parada de 1 Decembrie. Pe sub Arcul de Triumf vor mai trece peste 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave vor survola piața. 

"În acest an se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire de la 1918 și cred că un eveniment de o asemenea importanță trebuie sărbătorit cum se cuvine. De aceea, în colaborare cu celelalte structuri ale statului — MAI, SRI, SPP și toate celelalte instituții care cooperează în vederea organizării acestui eveniment — vom realiza cea mai mare paradă militară de după '90", declara pentru AGERPRES ministrul Apărării, Mircea Dușa. 

Comandantul paradei din acest an este generalul de brigadă Tomiță-Cătălin Tomescu, locțiitorul șefului Direcției Instrucție și Doctrină din Statul Major General, structura care organizează parada militară. 

Militarii străini sunt cei care deschid parada, urmând ca după aceștia să defileze detașamentele românești. Ulterior este prezentată tehnica din dotarea instituțiilor participante la eveniment, în timp ce peste 30 de aeronave aparținând MApN și MAI vor survola zona. 

Militarii americani, conduși de locotenentul James Moroney, sunt reprezentanții Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite ale Americii și fac parte din Batalionul 2 Cercetare și Infanterie Ușoară cu sediul în Camp Lejeune, Carolina de Nord. 

Detașamentul forțelor armate turce, comandat de căpitanului de infanterie Ersin Durur, este reprezentat de militarii Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată 'Forța păcii'. Fondată în anul 1880, brigada a participat la luptele din Yemen, Caucaz, Balcani, Gelibolu, precum și în lupta de eliberare a Turciei. Având sediul la Istanbul, unitatea este prima brigadă mecanizată creată în Turcia.  Forțele armate poloneze, coordonate de locotenentul Wlodzimierz Grochowiec, sunt reprezentate de un detașament din Batalionul gărzii de onoare, o unitate specială din Varșovia, destinată acordării asistenței de specialitate pe timpul desfășurării ceremoniilor militare pe teritoriul național și, de asemenea, pe timpul executării de misiuni, în conformitate cu protocolul diplomatic. Militarii Batalionului gărzii de onoare poartă uniforma de gală a forțelor terestre poloneze și tradiționala caschetă Rogatywka.

 

Detașamentul francez se află sub comanda locotenentului-colonel Raphael Bernard și este format din militari ai Regimentului 1 Artilerie din cadrul Brigăzii 7 Blindate, dislocat în regiunea Belfort. Dotat cu tehnică modernă, de genul radarului de contrabaterie COBRA și lansatorului unitar de rachete, regimentul participă în prezent la misiunea ONU din Liban și are militari dislocați în Mali, în lupta împotriva terorismului.

Primul bloc de paradă este reprezentat de detașamentul Batalionului 2 Infanterie 'Călugăreni' din Brigada 1 Mecanizată 'ARGEDAVA', condus de locotenent-colonelul Ovidiu Lungu, comandantul unității, militar care a participat la șase misiuni în teatrele de operații din Afganistan, Irak, Bosnia-Herțegovina și Kosovo.

Al doilea bloc de paradă este reprezentat de detașamentul Batalionului 495 Infanterie "Căpitan Ștefan Șoverth" din Brigada 1 Mecanizată 'ARGEDAVA', comandat de maiorul Gigi Iordache, ofițer care a îndeplinit trei misiuni în teatrul de operații Afganistan.

Urmează militarii parașutiști din cadrul Batalionului 630 Parașutiști 'Smaranda Brăescu', conduși de locotenent-colonelul Radu Mârzac, locțiitor al comandantului unității, absolvent al Universității pentru Operații Speciale Întrunite a SUA.

Parada continuă cu defilarea militarilor Batalionului 17 Vânători de Munte 'Dragoș Vodă' din Brigada 61 Vânători de Munte 'General Virgil Bădulescu'.

Vânătorii de munte sunt urmați de un detașament al Brigăzii de Informații Militare 'Mareșal Alexandru Averescu'.

Parada continuă cu Forțele Pentru Operații Speciale, componenta specializată de intervenție rapidă a armatei.

Urmează detașamentul de poliție militară din cadrul Batalionului 265 Poliție Militară, comandat de către maiorul Dorin Văduva.

Polițiștilor militari le urmează Drapelul de Luptă al Statului Major al Forțelor Aeriene. Detașamentul Forțelor Aeriene Române este reprezentat de militari aparținând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer 'General Nicolae Dăscălescu', a cărei misiune este apărarea aeriană a municipiului București.

Urmează să defileze două detașamente ale Forțelor Navale Române conduse de comandorul Marinică Mustățea, comandantul fregatei "Regele Ferdinand".

Parada continuă cu defilarea instituțiilor de învățământ militar. Românilor le este prezentat apoi blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne condus de locotenent-colonel Costel Mocanu din cadrul Jandarmeriei Române.

Astfel, vor defila pe rând, jandarmii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, detașamentul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și detașamentul de studenți ai Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza'.

În Piața Arcului de Triumf va defila și detașamentul Brigăzii Antiteroriste din cadrul Serviciului Român de Informații, condus de maiorul Liviu Negru.

După defilarea militarilor, urmează prezentarea tehnicii din dotarea MApN, MAI, SRI și SPP.

Astfel, blocul de paradă al tehnicii Ministerului Apărării Naționale este precedat de formații de aeronave militare.

Prima formație de zbor este alcătuită din 3 elicoptere IAR — 330 Puma din dotarea aceleiași flotile și este comandată de comandorul Vasile Stanciu.

A doua formație de zbor este alcătuită tot din 3 elicoptere IAR — 330 Puma din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni). Formația este comandată de căpitan comandor Daniel Crîmpiță.

A treia formație de zbor este alcătuită din trei elicoptere IAR — 330 PUMA Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Forțelor Navale.

A patra formație de zbor este alcătuită din 3 avioane IAK-52 din dotarea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene 'Aurel Vlaicu', Boboc, comandată de comandorul Viorel Calenciuc.

A cincea formație de zbor este alcătuită dintr-o aeronavă de transport C-130 Hercules din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni), comandată de comandorul Marian Dinescu.

A șasea formație de zbor este alcătuită din 3 aeronave de transport C-27J SPARTAN din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni), comandată de comandorul Viorel Pană

A șaptea formație de zbor este alcătuită din 3 aeronave IAR-99 ȘOIM din dotarea Flotilei 95 Aeriane Bacău, comandată de comandorul Valentin Tănasă și comandorul Virgil Iftode.

A opta formație de zbor este alcătuită din 3 aeronave IAR-99 din dotarea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene 'Aurel Vlaicu', Boboc, comandată de comandorul Marius Oatu, comandantul școlii, și căpitanul-comandor Laurențiu Mititelu.

A noua formație de zbor este alcătuită din 3 aeronave de luptă MiG-21 din dotarea Flotilei 86 Aeriene, Fetești și este comandată de căpitanul-comandor Viorel Burnichi.

A zecea formație de zbor este alcătuită din 3 aeronave de luptă MiG-21 din dotarea Flotilei 86 Aeriene, Fetești, și este comandată de căpitan—comandor Mihail Zamfirescu.

Blocul de paradă al tehnicii militare este comandat de colonelul Gheorghiță Vlad din cadrul Componentei Operaționale a Forțelor Terestre

Prima care defilează este tehnica din dotarea Forțelor Terestre formată din: vehicule URO VAMTAC, transportoare PIRANHA, mașina de luptă a infanteriei 84 M — 'Jderul', transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, tancurile TR 85 M 1 'Bizonul', sistemul de artilerie LAROM, complexul antiaerian 'OERLIKON', GEPARD-ul — sistem de artilerie antiaeriană blindat, vehiculele de luptă tip HUMVEE, autospecialele de intervenție EOD, Autospeciala de intervenție CBRN.

Forțele Aeriene trec pe sub Arcul de Triumf cu sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol — HAWK și cu radarul mobil TPS-79R.

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Afacerilor Interne este precedat de două formații compuse din trei elicoptere de tip Eurocopter-135 și trei elicoptere de tip MI-17, aparținând Inspectoratului General de Aviație. Capul formației este elicopterul EC-135 SMURD, pilotat de echipajul format din generalul de flotilă aeriană Dorel Grădinaru și comandorul Cătălin Dache.

Aviația Ministerului Afacerilor Interne participă și cu un avion de transport medicalizat de tip Piper PA-42 Chayenne III pilotat de echipajul format din căpitan-comandorul Laurențiu Codreanu și căpitan-comandorul Emil Olteanu.

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Afacerilor Interne este deschis de Poliția Română care prezintă: mai multe motociclete marca BMW, Autospeciala Jaguar folosită la misiuni de patrulare și de intervenție rapidă pe autostrăzi, autoturisme BMW — 330 — XD folosite în special la însoțirea coloanelor oficiale, precum și la misiuni de patrulare, supraveghere și control al traficului rutier. AGERPRES.ro

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1384 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007199 (s)