News Flash:

Papagalii lui Robu au murit de frig

30 Decembrie 2013
1482 Vizualizari | 0 Comentarii

După ce a plantat palmieri în oraşul de pe Bega, edilul Timişoarei a cumpărat şi 12 papagali din rasa "Micul Alexandru" pentru Parcul Botanic. Cum Timişoara nu are o climă tropicală, păsările au dispărut în câteva luni.

Inspirat de frumuseţea papagalilor din ţările exotice, acolo unde clima le permite să trăiască în parcuri, edilul Timişoarei a dorit să alinieze trendului şi urbea de pe Bega. Astfel că, în septembrie 2012, primarul Nicolae Robu l-a delegat pe Marius Ciurea - un angajat al unei societăţi din cadrul Municipalităţii - să cumpere 12 papagali "Micul Alexandru" şi să îi elibereze în Parcul Botanic din oraş.

Omul se descrie ca fiind un mare iubitor al speciei. "Primii şase papagali au costat 220 de lei, următorii 201 şi ultimii 200 de lei. Le-am făcut şi căsuţe", spune Marius Ciurea. Cum Timişoara nu este un oraş cu o climă tropicală, chiar dacă primarul se încăpăţânează să planteze inclusiv palmieri de 10.000 de euro pentru a-i schimba faţa, papagalii din Parcul Botanic au dispărut. Îngrijitorii spun că nu au mai văzut păsările de mai bine de un an: "Au fost atunci, când le-au dat drumul, apoi au dispărut. Căsuţele sunt goale".

Nu au trecut iarna

Îngrijitorii parcului spun că unii au murit pur şi simplu de frig, peste iarnă, alţii au fugit în copacii dintre blocuri, de unde au fost recuperaţi de timişoreni, iar alţii au fost furaţi direct din parc. "În primăvară, mai rămăseseră trei, care la ora 16.00 veneau la hrănitoare. Acum nu mai e niciunul", mai spune Marius Ciurea, care e tare supărat pe situaţie.

Între timp, nimeni nu mai duce grăunţe în hrănitoarele amenajate pentru păsări, iar proiectului cu papagali nu i s-a alocat niciun leu de la buget. Papagalii "Micul Alexandru" (Psittacula krameri) sunt păsări exotice care provin din zonele calde din Asia, India, dar se găsesc şi în Burma, Nepal, Bangladesh, Pakistan. Pe lângă faptul că pot fi găsiţi în păduri şi savană, ei sunt populari şi în zonele urbane. "Micul Alexandru" este animal de casă încă din anul 200 î.H.


Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1313 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007465 (s)