News Flash:

Papa Francisc l-a primit pe Barack Obama la Vatican

27 Martie 2014
687 Vizualizari | 0 Comentarii
Papa Francisc l-a primit joi dimineaţa la Vatican pe preşedintele american Barack Obama, aceasta fiind prima întâlnire între cei doi de la alegerea Suveranului Pontif argentinian în martie 2013Barack Obama, care a fost primit în iulie 2009 de către Benedict al XVI-lea, urmează să discute cu Papa Francisc despre teme ca lupta împotriva inegalităţilor, crizele importante la nivel mondial şi probleme ce ţin de societate în Statele Unite.

Ulterior, preşedintele american urmează să îi întâlnească pe preşedintele italian Giorgio Napolitano şi pe premierul Matteo Renzi.

Venind de la Bruxelles, unde Obama a petrecut toată ziua de miercuri, Air Force One a aterizat la ora locală 21.18 (22.18, ora României) pe Aeroportul Fiumicino, la Roma, potrivit unui fotograf AFP care a călătorit la bordul aeronavei prezidenţiale. Această întâlnire are loc în contextul în care Obama, la fel ca Francisc, luptă împotriva inegalităţilor.

Însă preşedintele democrat s-a lovit de majoritatea republicană, în Camera Reprezentanţilor, atunci când a apărat ideea unei creşteri cu 25% a salariului la nivel federal sau când a încercat să reechilibreze fiscalitatea în favoarea celor săraci.

Unii protestanţi ultraconservatori l-au calificat drept "marxist" pe Papa Francisc, din cauza poziţiei sale radicale asupra "idolului banilor" care, în schimb, i-a adus simpatia catolicilor progresişti, în pofida faptului că se opune căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi hirotonisirii femeilor.

"Primul an al Papei Francisc (la conducerea Bisericii Catolice) a fost o sursă de inspiraţie pentru preşedinte, la fel ca pentru mulţi oameni din lume", a declarat adjunctul consilierului prezidenţial pentru Securitate Naţională Ben Rhodes.

Mesajul de "solidaritate, egalitate" al Papei a rezonat "în rândul catolicilor, dar şi în rândul unor persoane de alte religii", a adăugat Rhodes, discutând cu jurnalişti la bordul Air Force One pe ruta Bruxelles-Roma.

Pentru cei doi lideri, audienţa de joi "va fi ocazia de a se cunoaşte personal", iar Obama doreşte "să-l audă pe Papă vorbind despre ceea ce încearcă să facă în lume şi să-şi exprime admiraţia", potrivit aceleiaşi surse.

Obama se va întâlni, de asemenea, cu noul premier Matteo Renzi şi cu preşedintele Giorgio Napolitano şi va efectua o vizită la Colosseum.

"Vin la Roma să-l ascult pe Papă. Gândirea sa este preţioasă pentru a înţelege cum să câştigi provocarea împotriva sărăciei", a declarat Obama, într-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera, potrivit unor fragmente publicate miercuri seara, imediat după sosirea preşedintelui american în Italia.

"Papa ne propune provocări. Ne imploră să ne amintim de oameni, familii, săraci", a continuat el, subliniind că Suveranul Pontif "ne invită să ne oprim pentru a reflecta la demnitatea omului".

Preşedintele a declarat că vrea să audă propunerile Papei "în vederea limitării inegalităţilor în distribuirea veniturilor". "Punându-ne în mod constant la baza zidului justiţiei sociale, el ne arată riscul de a ne obişnui cu inegalităţile extreme până la a le considera normale", a spus Obama în acest interviu acordat la Bruxelles.

În interviu, el evocă partea italiană a vizitei. Şeful statului american doreşte o accelerare a negocierilor unui acord de liber-schimb între Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) în semestrul preşedinţiei italiene a Uniunii.

Obama a elogiat, totodată, opţiunea noului şef al Guvernului italian de a-şi consacra prima vizită în străinătate Tunisiei. "Este un semn că Italia vrea să-şi consolideze leadreshipul pe care-l exercită deja în Mediterana, din Liban şi până în Libia", a declarat el pentru Corriere della Sera.

În ceea ce priveşte Statele Unite, Obama a negat orice voinţă de dezangajare din regiune. "Vreau să fiu clar. Angajamentul nostru în această zonă nu se diminuează, din contră, creşte", a spus el. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0965 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013227 (s)