News Flash:

OUG privind interceptarile ajunge pe masa senatorilor

20 Martie 2016
1142 Vizualizari | 0 Comentarii
interceptari
OUG privind interceptarile intra de luni in procedura la Senat, PSD sustinand ca exista indoieli referitoare la constitutionalitatea actului, in timp ce presedintele Comisiei juridice, liberalul Catalin Boboc, spune ca "Romania are nevoie de asa ceva" pentru ca traim "intr-o zona tulbure".
Biroul Permanent al Senatului urmeaza sa stabileasca luni un calendar ar dezbaterii OUG privind interceptarile si sa sesizeze comisiile de specialitate spre avizare si raport.
Membrii Comisiei juridice contactati de MEDIAFAX au insa opinii diferite cu privire adoptarea sau respingerea acestei ordonante sau referitoare la ramanerea Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor la SRI.
"Guvernul s-a miscat foarte repede pentru a nu lasa nereglememntata o asemenea situatie. In Parlament vom putea regla toate eventualele scapari, sa le spunem asa, daca ele exista. Voi cere in Biroul Permanent un termen scurt (pentru dezbatere si elaborarea raportului-n.r.)", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Comisiei juridice din Senat, liberalul Catalin Boboc.
In schimb, senatorul UNPR Ruxandra Jipa, membra a Comisiei juridice, spune ca ordonanta este neconstitutionala. "Nu trebuie sa dai ceva peste Constitutie. De moment, de nemoment ... nu asta e important. Important este ca nu poti sa modifici o lege organica prin ordonanta de urgenta. Nici nu mai comporta alte discutii", a sustinut Jipa.
Caracterul de constitutionalitate al ordonantei privind interceptarile va fi analizat extrem de serios, a anuntat si senatorul social-democrat Ioan Chelaru, membru al Biroului Permenant al Senatului, al Comisiei juridice, dar si al comisiei pentru constitutionalitate, libertati civile si monitorizare a executarii hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului.
"O vom repartiza la Comisia juridica, dar si la Comisia de constitutionalitate, pentru ca exista indoieli si in lumea specialistilor cu privire la constitututionalitatea ordonantei respective. De aceea se va face analiza extrem de serioasa. In masura in care va fi nevoie, se vor face modificari, vor fi amendamente", a declarat Chelaru, contactat de MEDIAFAX.
Senatorii au opinii diferite si in privinta centrului de interceptari care este prevazut in OUG.
"Indiferent unde functioneaza, centrul de interceptari trebuie sa aiba o autoritate si o autonomie si trebuie pus sub controlul societatii civile, in principal, dar oricum sub controlul unei autoritati care nu are nici caracter politic si care nu este parte a niciunei puteri a statului", a sustinut senatorul PSD.
Liberalul Catalin Boboc este insa de alta parere in ceea ce priveste centrul de interceptari si atributiile acordate SRI in procesul de urmarire penala.
"Sa nu uitam ca in vremurile pe care le traim, SRI are mare nevoie de asa ceva si noi, Romania, avem mare nevoie de asa ceva. Traim intr-o perioada, intr-o zona tulbure", a spus Boboc.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost cel mai dur critic al ordonantei.
"Ordonanta are un viciu de fond, este neconstitutionala si prevederile constitutionale sunt extrem de clare: nu se poate modifica prin OUG legislatia referitoare la drepturile si libertatile fundamentale. Ar fi o greseala imensa a Parlamentului daca ar intra in discutie pe ordonanta. Ordonanta trebuie respinsa, iar din continutul ei putem sa luam acele texte pe care le consideram oportune si sa mergem mai departe cu o propunere legislativa care sa reglementeze situatia interceptarilor", a afirmat Tariceanu.
Calin Popescu Tariceanu cere crearea unei autoritati independente de interceptari.
"Solutia este recurgerea la crearea unei autoritati independente de interceptare, asa cum a fost prevazuta in proiectul de lege privind legile securitatii nationale din 2007. Proiectul , dupa cum stiti, a fost depus in parlament. Atunci cand eram prim ministru, am dat punctul de vedere al Guvernului, care prevedea un lucru foarte clar: interceptarile pe securitate nationala sa fie facute de SRI, pe contraterorism, pe crima organizata, urmand ca restul sa fie facute de cei care ua obligatia sa adune probe judiciare, de autoritatite judiciare - procuratura si politia judiciara. Proiectul a avut un parcurs complicat la Parlament, a durat foarte mult, a fost blocat. Si atunci serviciile (secrete - n.r.) voiau mai multa putere, ceea ce este gresit - puterea fara control din partea societatii, fara control civil, vedem unde duce, la excese si la abuzuri", a mai spus Calin Popescu Tariceanu.
Dupa dezbaterea in comisii, ordonanta de urgenta va fi supusa votului in plenul Senatului, in calitate de prima camera sesizata. Forul decizional este Camera Deputatilor.

oug
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1221 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005076 (s)