News Flash:

OUG care suspenda diminuarea pedepsei detinutilor care scriu carti in penitenciar, publicata in Monitorul Oficial

9 Februarie 2016
1096 Vizualizari | 0 Comentarii
arest la domiciliu
Ordonanta de urgenta care suspenda pana la 1 septembrie 2016 diminuarea perioadei de detentie pentru detinutii care scriu lucrari cu caracter stiintific in timpul executarii pedepsei a fost publicata marti in Monitorul Oficial.
In OUG pentru suspendarea art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal se precizeaza ca s-a tinut seama de "cresterea fara precedent, in special pe parcursul anilor 2014 si 2015, a numarului lucrarilor stiintifice elaborate si publicate de catre persoanele condamnate aflate in executarea unei pedepse privative de liberate in penitenciar, tinzand spre un fenomen de mare amploare care nu mai poate fi controlat, indepartand prevederile legale de la dreptul lor legitim".
Totodata se arata ca prin abuzul de acest beneficiu se ajunge la situatia in care nu se mai realizeaza scopul si functiile pedepsei privative de liberate.
De asemenea, in document se mentioneaza ca suspendarea pe o perioada limitata va permite stoparea fenomenului, dar va da posibilitatea institutiilor competente sa faca o analiza amanuntita a situatiei.
Ordonantele de urgenta ale Guvernului intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera competenta sa fie sesizata, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara.
Executivul a decis suspendarea prevederilor si nu eliminarea lor, asa cum era in proiectul de ordonanta de urgenta al Ministerului Justitiei, argumentand ca a tinut cont si de obiectiile CSM.
Masura suspendarii a fost acceptata de premierul Dacian Ciolos, care a dispus formarea unui grup de lucru interministerial care sa gandeasca un mecanism de evaluare a caracterului stiintific al lucrarilor scrise de detinuti.
Concret, proiectul de OUG elaborat initial de Ministerul Justitiei stabilea abrogarea art.96 alin.(1) lit.(f) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1346 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007242 (s)