News Flash:

Odihna de proasta calitate poate creste riscul aparitiei Alzheimerului

15 Iulie 2018
770 Vizualizari | 0 Comentarii
odihna

Perioadele indelungate in care calitatea somnului lipseste pot duce la cresterea nivelului de proteine implicate in boala Alzheimer, sugereaza expertii.

Studiile anterioare au sugerat ca lipsa odihnei creste nivelul proteinelor de tipul beta amiloid sau tau regasite si la oamenii bolnavi de Alzheimer, pana in prezent nu era cunoscut ce aspect era in spatele cresterii nivelului de proteine. Intr-un nou studiu, cercetatorii au concluzionat ca principalul factor este lipsa calitatii somnului, insa si trezirile bruste in timpul somnului adanc joaca un rol important, informeaza descopera.ro, care citeaza The Guardian.

,,Studiul sugereaza ca somnul adanc este important doarece scade nivelul de amiloizi in timpul noptii,'' afirma Yo-El Ju, neurolog in cadrul Universitatii St. Louis din Washington. ,,Consider ca lipsa odihnei calitative pe o perioada lunga de timp poate duce la cresterea riscului de aparitie al Alzheimerului,'' adauga el. In cadrul studiului a fost implicat un grup de participanti sanatosi cu varste cuprinse intre 35 si 65 de ani, care au fost supusi unor teste diferite. In ambele experimente, participantii au completat un jurnal privind nivelul odihnei pe o perioada de cinci zile pana la 2 saptamani, perioada in care au purtat si senzori de urmarire a miscarii in timpul somnului. 

In cadrul noptii petrecute in laborator, undele cerebrale ale voluntarilor au fost analizate, iar in urmatoarea dimineata subiectii au fost supusi unei punctii lombare. Rezultatele conform datelor furnizate de cei 17 participanti sugereaza ca intreruperea somnului adanc are un impact considerabil asupra nivelului de amiloizi. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1271 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005300 (s)