News Flash:

O reteta uitata intr-o cutie de amintiri a transformat-o intr-o multimilionara. Povestea unui preparat devenit mancarea simbol a unei tari

25 Aprilie 2017
1356 Vizualizari | 0 Comentarii
reteta veche
O reteta pierduta, scrisa de un tata, a transformat-o intr-o multimilionara pe fiica sa.
Cand tatal lui Hiroe Tanaka a murit, acesta a lasat in urma o reteta care avea sa-i schimbe viata fiicei sale. A fost un act de iubire. Fiica sa adora kushikatsu, mancarea japoneza vanduta pe strada, iar el a petrecut ore in sir pentru a-i perfectiona gustul.  
Biletul scris de mana de catre tatal ei, in care explica fiecare detaliu despre cum sa pregateasca reteta, a ajutat-o pe Tanaka sa salveze un restaurant de la faliment, in 2008, sa treaca de la stadiul de angajat cu jumatate de norma, la vicepresedinte al companiei numite dupa ea, pentru ca intr-un final sa o transforme intr-o multimilionara. Acum, Tanaka traseaza strategiile unei companii ce valoreaza  82 de milioane de dolari, Kushikatsu Tanaka Co, noteaza Bloomberg.
“Simt ca ii aduc un tribut tatalui meu in fiecare zi”, spune Tanaka, in varsta de 46 de ani. “Si totul se intampla datorita acestei retete”.
Kushikatsu, legume si carne, prajite pe frigaruie, apoi servite cu sos, este un preparat comun pe strazile din Osaka, unde Tanaka a copilarit. Este insa mai putin cunoscut in alte zone din tara. Cand era mica si lumea o intreba ce vrea sa manance, Tanaka spunea intotdeauna kushikatsu. Iar tatal e a realizat un lucru la care altii nu s-au gandit: gatitul este o arta. Uleiul, aluatul si sosul necesitau dozele perfecte. Ani de zile, a perfectionat reteta. 
Cand Tanaka a implinit 21 de ani, si-a pierdut tatal. Tanara a inceput sa lucreze in departamentul administrativ al unei companii de publicitate, dupa ce a decis sa nu mai continue studiile la universitatea de literatura. Apoi a incercat sa creeze reteta perfecta de kushikatsu. Fara succes insa. La sfarsitul anilor 90, pentru ca si-a dorit sa testeze cat mai multe retete de kushikatsu, s-a angajat intr-un bar din Osaka. Cand proprietarul localului, Nuki, si-a extins afacerea in Tokyo, cativa ani mai tarziu, Tanaka s-a mutat in capitala pentru a lucra impreuna la restaurnat de lux pe care el l-a deschis. Aici, cativa ani mai tarziu, a hotarat sa renunte: reteta perfecta de kushikatsu s-a pierdut odata cu moartea tatalui ei, si-a spus ea.
“Nu era atit de simplu pe cat credeam eu,” a declarat Tanaka. “M-am gandit ca probabil nu sunt in stare sa o pregatesc”. Lucrurile au continuat si mai prost. 
Cand criza globala a lovit in 2008, afacerea lui Nuki nu a rezistat. Tanaka s-a apucat de impachetat, nu-si permitea sa mai ramana in Tokyo, si atunci a fost momentul in care a gasit reteta, intr-o cutie veche de amintiri lasata de tatal ei. Ii scrisese pe un bilet reteta sa secreta de kushikatsu. 
Incurajat de Tanaka, Nuki a hotarat sa mai faca o ultima incercare si sa cucereasca Tokyo. A gasit o proprietate mica intr-o zona rezidentiala in afara centrului orasului, unde chiriile erau mai mici. A mobilat bucataria cu tot ce a pastrat din restaurantul vechi, iar ce lipsea a cumparat de pe un site de licitatii. Multi i-au descurajat, dar reteta de kushikatsu avea sa cucereasca toate gusturile. 
Oamenii au inceput sa se stranga de la 1 noaptea la cozi. Nuki a trebuit sa pregateasca mese si afara pentru a face fata numerosilor clienti. Numarul prea mare de biciclete parcate in fata restaurantului a atras plangeri din partea vecinilor. Apoi pasagerii din autobuze au devenit curiosi, nestiind ce se intampla de cozile erau asa uriase. Nuki si Tanaka au mai deschis inca doua magazine pentru a face fata cererii. Apoi si-au transformat afacerea in franciza. 
Tanaka spune ca business-ul de azi este cadoul lasat de tatal ei. Cat despre reteta, recunoste ca doar ea si Nuki au vazut-o si asa va ramane. 
“Kushikatsu este viata mea. Nu stiu ce m-as face fara ea”, marturiseste Tanaka.
Kushikatsu Tanaka are acum 146 de filiale in Japonia si Hawaii. Urmeaza sa mai deschida 40 anul acesta. Este business-ul cu una dintre cele mai rapide dezvoltari din aceasta industrie, in Japonia.  gustarte.ro

hiroe tanaka kushikatsu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1123 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004766 (s)