News Flash:

O reteta simpla de muraturi asortate gustoase ca la mama acasa

3 Octombrie 2017
1963 Vizualizari | 0 Comentarii
muraturi asortate retete 759x488
Murarea legumelor este cea mai veche metoda de conservare a acestora. Putem mura tot felul de legume (castraveti, varza, gogonele, sfecla, etc.) puse separat, asortate intre ele sau cu zarzavaturi. Stiati ca se pot mura chiar si pepeni, mere sau ciuperci?
Daca nu stiati asta, va vom dezvalui cele mai bune retete de conserve, pentru ca anul acesta, camara dumneavoastra sa fie plina de delicii.
Dupa cum bine stim, murarea se face prin acidificare naturala (fermentare lactica) sau prin acidificare cu otet. Legumele se pun in borcane, in butoaie din lemn sau in vase din material plastic. Inainte de a le folosi, recipientele trebuiesc bine spalate, dupa care uscate. La final acestea se parafineaza si se ung cu usturoi in interior.
Pe fundul recipientelor se pune marar uscat si cateva bucati groase de hrean taiat, toate spalate in prealabil. Puteti adauga si ardei iuti, boabe de piper, frunze de telina, foi de dafin si seminte de mustar, dupa gust.
Pentru 10 kg de muraturi, sunt necesare, in general, urmatoarele componente:
Legume asortate 10 kg
Sare 500-600 g
Usturoi 60-100g
Telina sau hrean 100g
Murar uscat 60g
Nota: Ultimele 3 ingrediente, mentionate mai sus, sunt componente cu rol de conservare
Foi de dafin
Frunze de visin
Frunze de stejar
Cimbru
Ardei iuti
Ardei capia
Piper boabe
Ienibahar
Nota: Aceste componente se adauga dupa gust!
Adaugam circa 4 l de apa, in care dizolvam sarea prin fierbere.
Practic, saramura se prepara din 10 l de apa, cu 500 g de sare grunjoasa, bine dizolvata si data la fiert cateva minute, apoi racita pana la 30/40 de grade. Se umple apoi recipientul cu aceasta saramura, astfel incat sa acopere legumele. Lasa descoperit, pentru ca in timpul fermentarii sa se preschimbe aerul. Dupa 2-3 zile amestecati si mai adaugati saramura. Durata murarii este de 4-8 saptamani, la temperatura de 25-30 de grade, aceasta putandu-se face fie afara, fie in bucatarie.
Dupa ce observam ca legumele s-au murat, astupam recipientul si il depozitam in camara sau in pivnita.
Daca butoaiele nu au capac, putem pune scandurele bine spalate, asezate in x, deasupra legumelor, care au fost acoperite cu crengute de visin, marar si stejar, iar peste scandurele punem o panza curata, peste care adaugam o greutate, de regula o piatra bine spalata. Deasupra legumelor se va forma mucegai, care trebuie indepartat periodic, prin spalarea capacului sau a scandurelelor. secretele.com

murarea legumelor foi dafin capia piper boabe ienibahar
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005274 (s)