News Flash:

O noua taxa auto pentru soferi

3 Ianuarie 2018
1341 Vizualizari | 0 Comentarii
aglomeratie dn11

Statul nu a inceput inca sa restituie timbrul de mediu – taxa declarata ilegala de autoritatile europene, dar va introduce o alta. Asta, dupa ce Guvernul a eliminat timbrul de mediu pentru autovehicule - parte a celor 102 taxe nefiscale care au fost desfiintate de la 1 februarie 2017. Autoritatile vor astfel sa descurajeze importurile de masini second hand care, anul trecut, au atins niveluri-record.

Concret, noua taxa auto va fi aplicata tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent daca au platit sau nu timbrul de mediu sau orice alta taxa auto, aceasta urmand sa fie calculata in functie de gradul de poluare al masinii. Astfel, noul bir poate ajunge si la 200 de euro pe an. Cel mai putin vor plati titularii de masini care indeplinesc normele de poluare 5 si 6, respectiv 50 de euro. 

Noua formula de calcul va fi facuta publica in primavara, dar exista surse care sustin ca va fi platita anual, dupa modelul Germaniei sau Portugaliei, si va lua in calcul trei variabile: capacitatea cilindrica pentru care deja se plateste un impozit, norma de poluare a fiecarei masini si emisiile de CO2 produse. Deocamdata, autoritatile fac ultimele pregatiri pentru a introduce noua taxa. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) s-a apucat deja sa inventarieze emisiile de dioxid de carbon generate de autovehiculele inmatriculate in anul 2017.

Formula agreata in Occident

Probabil, Ministerul Mediului va alege aceasta varianta de calcul a taxei pentru ca este o una dintre formulele agreate in Europa Occidentala. „Statul a incercat in ultimii ani sa limiteze importurile de masini vechi, insa caile alese nu au fost cele mai bune. Introducerea unei taxe de prima inmatriculare este posibila, insa trebuie formulata inteligent, astfel incat sa nu incalce prevederile legislatiei comunitare. 

Un instrument cu un potential foarte ridicat, dar insuficient utilizat, este impozitul auto anual care trebuie reasezat pe principii de mediu”, a declarat Daniel Anghel, liderul Sectorului de Automotive, PwC Europa Centrala si de Est.

sursa: adevarul.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006503 (s)