News Flash:

O nava apartinand Marinei egiptene, atacata in Marea Mediterana. Opt militari, dati disparuti in urma atacului

13 Noiembrie 2014
1165 Vizualizari | 0 Comentarii
Persoane aflate la bordul mai multor ambarcatiuni au atacat miercuri, in Marea Mediterana, o nava apartinand Marinei Egiptului, obligand armata egipteana sa trimita intariri aeriene. Armata egipteana a anuntat ca nava a fost tinta unui atac "terorist" si ca opt militari sunt dati disparuti,
De cand armata l-a destituit pe presedintele islamist Mohamed Morsi, in iulie 2013, atentatele impotriva fortelor de securitate s-au multiplicat, dar acest atac maritim este fara precedent.
Aceste atacuri sunt adesea revendicate de jihadisti care spun ca actioneaza in represalii la reprimarea sangeroasa care s-a abatut asupra sustinatorilor lui Morsi si care s-a soldat cu peste 1.400 de morti.

Armata egipteana a anuntat intr-un comunicat ca cele patru ambarcatiuni folosite in atacul de miercuri au fost distruse.
De asemenea, armata a anuntat ca 32 de presupusi activisti au fost arestati in legatura cu acest atac.
Agentia oficiala de presa Mena a anuntat anterior ca nava Marinei a luat foc in cursul schimburilor de tiruri, la aproximativ 70 de kilometri de litoralul egiptean, precizand ca aviatia a trimis intariri pentru a lupta impotriva atacatorilor.
Mai tarziu, purtatorul de cuvant al armatei a anuntat ca este vorba de un atac "terorist". Atacul a avut loc in largul guvernoratului Damietta, in nord-estul Egiptului.
"Cinci militari raniti au fost transportati la un spital militar (...). Opt membri ai echipajului sunt dati disparuti. Cautarile continua", potrivit comunicatului.
Armata a precizat ca atacatorii retinuti vor fi interogati.
Nu se stie de ce nava se afla atat de departe de coasta si nici daca este vorba de o patrula navala a carei trecere a fost anticipata de atacatori.
Un oficial militar a anuntat pentru AFP ca atacatorii au folosit "barci de pescuit" si nu au recurs, se pare, la artilerie grea.
Marea Mediterana este frecvent parcursa de traficanti de droguri si calauze de imigranti clandestini, care au fost incerceptati in repetate randuri de armata egipteana.
Cu toate ca militarii egipteni lupta de mai multe luni impotriva unei insurectii jihadiste in nordul Peninsulei Sinai, nu s-a mai anuntat vreun alt asalt maritim pana in prezent.
Atacul de miercuri intervine dupa ce cea mai importanta grupare jihadista egipteana, Ansar Bait al-Maqdis, a jurat credinta organizatiei Stat Islamic (SI), care conduce operatiuni in Irak si in Siria.
Ansar Bait al-Maqdis si-a concentrat atacurile impotriva politiei si armatei in nordul Peninsulei Sinai, dar comite atentate rasunatoare cu masina capcana si in alte zone ale tarii.
Aparuta in contextul vidului de securitate care a urmat inlaturarii de la putere a lui Hosni Mubarak, in 2011, aceasta grupare s-a aratat capabila sa realizeze atacuri tot mai sofisticate in pofida ofensivei armatei. Mai multi dintre membrii sai ar fi luptat in Siria pentru grupari islamiste rebele.
La sfarsitul lui octombrie, 30 de militari au fost ucisi intr-un atentat sinucigas comis in nordul Sinaiului. Acest atac, cel mai sangeros comis impotriva fortelor de ordine de la destituirea lui Morsi, nu a fost revendicat dar poarta amprenta gruparii Ansar Bait al-Maqdis. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007008 (s)