News Flash:

NU stiu ce sa fac ca sa scap de alergii

24 Februarie 2018
1093 Vizualizari | 0 Comentarii
alergie

O "alergie" este o sensibilitate la ceva ce, in mod normal, nu ridica probleme medicale. Cand organismul incearca sa scape de "alergen" (substanta straina), experimentezi senzatii de stranut...
O "alergie" este o sensibilitate la ceva ce, in mod normal, nu ridica probleme medicale. Cand organismul incearca sa scape de "alergen" (substanta straina), experimentezi senzatii de stranut, ochi aposi, nas infundat, rinoree sau mancarimi. Alergenii clasici includ matreata de animal, polenul, praful, acarienii si mucegaiurile. 

Termenul medical pentru simptomele alergiilor nazale este de "rinita alergica" ("rinita" vine de la cuvantul "rhinos", din greaca veche, care inseamna nas, si "itis", insemnand inflamare).

"Rinita alergica sezoniera" descrie alergiile nazale care se schimba odata cu sezoanele, din cauza polenului plantelor. La aceste persoane, simptomele vin si pleaca in functie de sezoanele de polen ale anumitor copaci, ierburi si buruieni. Nivelul de polen al acestora poate varia de la o zi la alta, depinzand de anumiti factori, inclusiv vremea. Nivelul crescut de polen poate afecta, in schimb, severitatea simptomelor.

Sfaturi pentru a face fata alergiilor:
Incearca sa stai in interior intre orele 5 si 10 dimineata.
Dupa ce ai fost afara, schimba-ti hainele (dar nu in dormitor) si fa rapid un dus.
Polenul din aer poate fi colectat de haine si par.
Evita curatarea chimica a hainelor.
Tine ferestrele inchise.
Tine cont de monitorizarea tipurilor de polen si organizeaza-ti activitatile in functie de acestea. Zilele uscate, vantoase, mai ales dupa o zi ploioasa, pot fi deosebit de bogate in polen.
Foloseste aerul conditionat si schimba filtrele des.
Nu fuma in casa. Fumul de tigara este iritant si poate intensifica simptomele alergiilor.
Cand conduci, tine geamurile inchise si foloseste aerul conditionat (setat pe recirculare), pentru reducerea expunerii la polen.

Cum faci fata mucegaiurilor

Poti reduce expunerea la mucegaiuri prin supravegherea cresterii nivelului acestora in casa, evitarea locurilor unde se dezvolta si reducand activitatile care pot starni sporii acestora. Iata ce trebuie sa faci pentru a reduce expunerea la alergenii mucegaiurilor:

In exterior:
Evita zonele unde sunt terenuri propice mucegaiurilor - subsoluri, garaje, hambare, stive de lemne si frunze cazute.
Pastreaza in permanenta curtea fara frunze cazute.
In gradina, evita activitatile care pot mari expunerea la polen si mucegaiuri, cum ar fi cositul, greblatul, sapatul... Daca totusi trebuie sa faci aceste lucruri, poarta o masca de filtrare a polenurilor si a mucegaiurilor.
Depoziteaza lemnele de foc in afara casei.

In interior:
Pastreaza umiditatea in casa la un nivel inferior de 50%, pentru a descuraja cresterea mucegaiurilor. Daca umiditatea este crescuta, foloseste aerul conditionat si dezumidificatoarele. De asemenea, ia in considerare instalarea unui dezumidificator in subsol sau in alte zone umede, inchise.
Foloseste un ventilator de evacuare deasupra aragazului si in baie, pentru inlaturarea umiditatii generate de gatit si dus.
Aeriseste hainele umede si pantofii inainte de a le depozita.
Nu lasa lenjeria umeda sa stea in masina de spalat pentru mult timp.
Curata frigiderul in mod regulat, goleste tavita cu apa si arunca la timp mancarea alterata.
Curata perdeaua de dus si faianta, insistand asupra rosturilor, cu substanta pentru distrugerea si prevenirea mucegaiului.
In baie, foloseste presuri ce se pot spala la masina.


Redu numarul plantelor de apartament, deoarece pamantul incurajeaza cresterea mucegaiului.
Deschide draperiile, pentru a permite caldurii soarelui sa intre in casa.
Evita sa folosesti perne, saltele si mobilier umplut cu burete, deoarece transpiratia le poate mucegai.
Alege obiectele ce poarta eticheta "hipoalergenic".
Daca folosesti un umidificator, urmeaza indeaproape instructiunile producatorului si curata cu grija, in mod regulat, aparatul. Daca umidificatorul are urme de mucegai, poate imprastia spori de mucegai in aerul pe care-l respiri. Alege un vaporizator pe baza de aburi, deoarece majoritatea mucegaiurilor nu supravietuiesc in apa clocotita.
Foloseste filtre HEPA, mai ales daca utilizezi un umidificator, pentru a retine toti sporii de mucegai din aer.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1247 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004987 (s)