News Flash:

NU IGNORA aceste simptome! Pot anunta CANCER!

26 Octombrie 2016
1549 Vizualizari | 0 Comentarii
cancer
Poti spune multe lucruri despre cancer, dar niciunul dintre ele nu este pozitiv. Inselator este cu siguranta unul dintre ele tocmai pentru ca poate avea simptome care pot fi confundate cu alte probleme de sanatate. Ai febra? Ai ragusit? Nu pare a fi o problema grava, dar nu trebuie exclusa posibilitatea ca acestea ar putea fi semnul unei boli mai grave.
“Le spun pacientilor mei ca daca prezinta simptome neobisnuite, care persista, sunt frecvente sau care cauzeaza durere ar trebui sa consulte un medic pentru a afla cu siguranta care este problema de sanatate”, explica medicul oncolog Elwyn Cabebe.
1. Scaderea neintentionata in greutate 
Potrivit Societatii Americane de Cancer, unul dintre primele semne ale cancerului ar putea fi scaderea inexplicabila sau neplanificata a 4-5 kilograme. Scaderea in greutate s-ar putea datora reducerii masei musculare si slabiciunii pe care o resimte organismul care incearca sa riposteze impotriva bolii. Acest simptom este un indicator bun in cazul cancerului pancreatic sau celui esofagian. 
2. Modificarea inexplicabila a tranzitului intestinal
Diareea, constipatia, scaun modificat sau tulburari la nivelul stomacului asemanatoare celor din gripa – toate acestea sunt simptome pe care trebuie sa le verificati. Un alt semn este aparitia sangelului in scaun (aspectul sangelului poate varia de la rosu aprins, pana la rosu inchis sau chiar negru, cand sangele a fost digerat). Desi aceste simptome ar putea indica alte probleme ale tranzitului intestinal  (polipi intestinali sau infectii ale stomacului), ar putea fi si semne ale cancerului de colon in stadiu incipient. Riscul de cancer colorectal este mult mai mare dupa varsta de 60 de ani si poate evolua mult timp fara simptome.
3. Febra
Febra este deseori raspunsul natural al organismului la o infectie sau boala. Si desi starile de febra pot fi rar semne ale cancerului, ele sunt frecvent intalnite la pacientii care sufera de cancer – in special daca boala sau tratamentul acesteia afecteaza sistemul imunitar. Doctorii nu stiu inca de unele tipuri de cancer cauzeaza febra in timp ce altele nu. O posibila explicatie ar putea fi faptul ca febra este cauzata de o toxina produsa de tumoare. Poti avea febra zilnic sau pot trece saptamani fara sa fii afectat.  Febra poate fi un semn precoce al cancerului de sange, cum ar fi leucemia sau limfom.
4. Tuse persistenta
In cazul unei raceli sau a gripei sezoniere, o tuse persistenta poate parea ceva normal. Daca nu prezentati alte simptome ale racelii si gripei, este recomandat sa consultati un medic. Un alt motiv de ingrijorare este o tuse persistenta pe care ati incercat sa o tratati, dar nimic nu pare a functiona. Daca tusea estte insotita de dureri persistente in piept si sange. Infectiile respiratorii de sezon si cancerul pulmonar debuteaza cu acelasi simptom: tusea. Cancerul pulmonar se manifestaa prin tuse persistenta, hemoptizie (eliminarea de sange prin tuse, chiar in cantitati mici), durere toracica, dispnee, oboseala, scadere in greutate, pierderea poftei de mancare.

5.  Dureri inexplicabile
Durerea este in general un semn ca este ceva in neregula cu organismul tau si asta poate insemna mai multe lucruri. Atunci cand ductul pancreatic este blocat de o tumora, acidul produs de pancreas pentru a ajuta in procesul de digestie se intoarce si distruge pancreasul, explica doctorul Mehmet Oz. Acest lucru poate sa cauzeze dureri abdominale care radiaza adesea in spate. Daca durerile nu dispar dupa mai multe tratamente ar putea fi un simptom al cancerului. Dureri de spate pot fi un simptom de cancer al colorectal sau ovarian. O durere de cap indelungata care nu cedeaza la tratamente obisnuite poate fi un semn al cancerului la creier.

6. Sangerari neobisnuite 
Sangerarile neobisnuite sau descarcari de gestiune la nivelul mai multor zone din organism pot fi un semnal de alarma si un astfel de simptom poate fi identificat atat la stadiile incipiente cat sau in cele finale ale cancerului. Societatea Americana de Cancer explica fiecare tip de sangerare si ce ar putea insemna pentru diferite zone ale organismului.
Sangerare rectala: cancer colorectal (colon si rect)
Sangerare in urina: cancer uterin si de prostata
Sangerare la nivelul sanului : cancer de san
Sangerare la tuse: cancer de plamani
7. Oboseala
Potrivit Societatii Americane de Cancer nu se stie cu exactitate ce anume cauzeaza oboseala. Dar oboseala sau oboseala cronica care nu se imbunatateste cu odihna este unul dintre cele mai des intalnite simptome ale cancerului. In cazul cancerului de colon si de stomac, senzatia de oboseala poate edriva din pierderea de sange. Alte semne ale cancerului asociate cu oboseala: probleme de concentrare, stare de slabiciune, irascibilitate si incapacitatea de finaliza sarcini de zi cu zi. 

8. Leziuni care nu dispar
Aceste simptome apar cel mai des la nivelul pielii sub forma unei alunite sau a unei leziuni care nu se vindeca. Un nod in gura, ulceratii ale buzelor, limbii sau interiorul gurii, care nu se vindeca in decurs de cateva saptamani pot fi semne ale cancerului oral, scrie csid.ro. Aceste elemente pot fi un semnal de alarma pentru persoanele care fumeaza, mesteca tutun sau consuma alcool in exces. Alte lucruri la care trebuie sa fiti atenti sunt pete albe la nivelul gurii si a limbii. Aceste pete pot indica leucoplakia orala, modificari precanceroase care pot evoluat in cancer de gura daca nu este tratata corespunzator.
9. Noduli sau modificari ale pielii
O modificare a marimii sau formei, o forfetare sau ingrosare a sanului, o descarcare de gestiune de la nivelul mamelonului sunt semnale de alarma. Nodulii gasiti in ganglionii limfatici situati in axile sau clavicula pot indica, de asemenea, cancer de san. Asociatia Americana de Cancer noteaza ca noduli cancerigeni pot aparea si in testicule, ganglioni limfatici sau alte tesuturi ale corpului. O pata, o rana sau o alunita care isi schimba marimea, forma, culoarea sau textura pot fi semne ale cancerului de piele sau melanomul. Daca zona nu se vindeca in cel mult 4 saptamani este imperativ sa consultati un doctor. Pe langa cancerul de piele, modificari ale aspectului pielii pot semnal si alte tipuri de cancer. De exemplu, ingalbenirea pielii si a ochilor (icter) pot semnala cancerul pancreatic
 
Cea mai buna solutie: screeningul pentru depistarea cancerului
Unele tipuri de cancer nu prezinta niciun simptom sau acestea sunt vizibile abia in stadiu avansat, motiv pentru care screeningul pentru depistarea cancerului este foarte important.
Testele standard precum mamografiile, teste CT, CAT si  radiografiile sunt esentiale pentru detectarea cancerului. Pe langa aceste investigatii medicale, doctorii recomanda sa si cateva schimbari in stilul de viata precum renuntarea la fumat sau reducerea consumului de alcool pentru a reduce riscul de cancer.

3 febra 7 oboseala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007529 (s)