News Flash:

Noul mitropolit al Banatului, Ioan Selejan, va fi intronizat de Preafericitul Daniel

28 Decembrie 2014
1242 Vizualizari | 0 Comentarii
Dupa trei luni de la moartea mitropolitului Banatului Nicolae Corneanu, duminica, 28 decembrie, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, va fi instalat un nou ierarh care va conduce Banatul. Preasfintitul Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei si Harghitei va fi intronizat, duminica, chiar de catre Patriarhul Romaniei, Preafericitul Daniel, care se va afla la Timisoara. Chiar si patriarhul va primi un titlu...
Duminica, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, la ora 9, va avea loc Sfanta Liturghie, iar apoi se va desfasura ceremonia de intronizare a noului mitropolit, in jurul orei 11.30, ceremonie care dureaza aproximativ o ora si la care va participa si Patriarhul Romaniei. Atunci se va citi gramata de numire a noului arhiepiscop si mitropolit, intocmita de cancelaria Sfantului Sinod si aprobata de Patriarhul Romaniei. Prin aceasta gramata, Ioan Selejan isi intra pe deplin in atributiile de conducere a Arhiepiscopiei Timisoarei si a Mitropoliei Banatului.
Dupa ceremonie, in jurul orei 14, Patriarhul Romaniei, Preafericitul Daniel, va primi, intr-un cadru oficial, titlul de cetatean de onoare al judetului Timis. Cel mai probabil, titlul va fi oferit Patriarhului la Hotel Timisoara, acolo unde are loc si masa festiva, scrie tion.ro.
 
Inaltpreasfintitul Parinte Ioan Selejan, Mitropolitul ales al Banatului, s-a nascut pe 14 noiembrie 1951, in localitatea Pietrani din judetul Bihor, fiind al patrulea copil al familiei. A absolvit Liceul „Constantin Brancusi” din Oradea si Facultatea de Instalatii si Automatizari din Bucuresti. Dupa 4 ani de la terminarea studiilor universitare a mers la Manastirea gorjeana Lainici, unde a imbratisat viata de monah. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar 1990 a absolvit Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. In acelasi an este hirotonit ierodiancon la Manastirea Lainici si ieromonah la Tismana. Intre anii 1990 si 1994 a fost staret al Manastirii Lainici. Isi continua studiile teologice la Institutul Biblic din Ierusalim, unde a urmat doua doctorate: unul in Studii Biblice si altul in Egiptologie si Orientalistica.
In anul 1994 a fost hirotesit arhimandrit si numit Superior al Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim. Adunarea Nationala Bisericeasca, in sedinta din 11 ianuarie 1994, a hotarat infiintarea Episcopiei Covasnei si Harghitei iar Inaltpreasfintitul Parinte Ioan a fost ales episcop al acestei Eparhii pe 12 iulie, in acelasi an. Pentru taria si curajul sau marturistior in acest tinut unde romanii sunt minoritari, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop onorific.
A infiintat si restaurat mai multe locasuri de cult, a infiintat mai multe institutii culturale menite sa sustina educatia romanilor si pastrarea traditiilor. Inaltpreasfintia Sa are si o bogata activitate editoriala, publicand de-a lungul timpului sute articole si mai multe carti. A participat la conferinte nationale sau internationale si a reprezentat, de mai multe ori, Biserica Ortodoxa Romana la intruniri internationale. A primit numeroase premii si distinctii, iar in 2001 i s-a conferit Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Comandor din partea Presedintelui Romaniei pentru „slujirea cu cinste, evlavie si dragoste de oameni a Cuvantului lui Dumnezeu”.
Duminica, in timpul ceremoniei de intronizare, circulatia in zona Catedralei Mitropolitane va fi deviata.
„In dimineata zilei de duminica, 28 decembrie 2014, vor fi deviate cateva linii ale mijloacelor de transport in comun care traverseaza zona centrala pentru slujba de intronizare a noului Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan. Intre orele 7.30 si 13.30, liniile de autobuz 33, Expres 3 si Expres 33 vor circula pana la Piata Regina Maria”, anunta reprezentantii RATT.
Autobuzele vor opri in statia pentru tramvaie de la Catedrala Mitropolitana si in statia din dreptul Parcului Central. In intervalul mentionat statia de autobuze de la Catedrala se suspenda.

preafericitul daniel
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005751 (s)