News Flash:

Noul an scolar I Cat COSTA prima zi de scoala la sat si la oras. Situatia din mai multe judete

10 Septembrie 2018
839 Vizualizari | 0 Comentarii

Prima zi de scoala reprezinta, pentru parinti si copii deopotriva, una dintre cele mai emotionante zile. Asteptat, de cele mai multe ori, cu nerabdare de catre copii, inceputul unui nou an scolar vine pentru parintii lor cu grija suplimentara a achizitiei rechizitelor.
Fiecare familie isi stabileste un buget dedicat acestor cumparaturi, in care, pe cat se poate, tin cont si de parerea micutilor. Multi copii vor sa vada pe coperta caietului de matematica sau de pe penar zambetul unui erou al benzilor desenate ori al povestilor Disney.

Constanta

Cel putin parintii nu mai sunt nevoiti sa bata magazinele in cautarea rechizitelor, deoarece hipermarketurile, care pot fi gasite in aproape toate orasele din judetul Constanta, au amenajat inca din luna august standuri speciale unde se poate gasi tot ce este necesar si unde merg cei care locuiesc la oras, dar unde isi fac timp sa ajunga si cei de la tara.


Preturile pentru rechizitele scolare variaza in functie de calitate, dar, in general, sunt pentru toate buzunarele. Cele mai mari sume de bani sunt cheltuite pentru ghiozdane, al caror pret egaleaza de cele mai multe ori valoarea tuturor rechizitelor - penare, acuarele, caiete, blocuri de desen, creioane de colorat etc.

Astfel, cele mai ieftine ghiozdane si, de regula, cele mai slabe calitativ pleaca de la 40, 45 de lei, si pot depasi 350 de lei. Pentru rechizite se cheltuie cam tot atat - caiete intre 80 de bani si 10 lei, creioanele de la 1,50 lei la 5 lei, o guma de sters de la 1 la 3 lei, ascutitoarea 3 - 8 lei, o rigla costa de la 50 de bani la 5 lei, un stilou pleaca de la 16 lei, penarul intre 10 si 50 de lei, acuarelele 2 - 10 lei, si tot asa, o suma medie finala pentru tot ce are nevoie un elev din clasele I-IV fiind de aproximativ 150 de lei.

Iasi

Familiile din judetul Iasi cheltuiesc, inaintea inceperii anului scolar, intre 200 si 1.100 de lei. Printre achizitiile necesare elevilor se numara uniforme, pantofi si rechizite, iar majoritatea parintilor se orienteaza catre supermarketuri.

Cheltuielile pentru inceperea anului scolar, pentru un singur elev, costa intre 200 si 1.100 de lei, in functie de buget, de preferinte si de necesitati.

"Copilul nostru incepe clasa I acum. Noi am avut noroc, as putea spune, deoarece nu am fost nevoiti sa cheltuim foarte multi bani pentru Gabriel. Am cumparat doua caiete de tip 1, doua caiete de matematica, un caiet cu foaie velina, un bloc pentru desen mic, plus acuarele si pensoane, hartie colorata pentru ora de abilitati practice, foarfece, lipici, plastilina si numaratoare. Am mai cumparat o uniforma, care, de fapt, consta intr-o vesta - pentru baietei -, in valoare de 22 de lei, de la un magazin din cartierul Tatarasi. In mod normal, ar fi trebuit sa ii mai cumparam o camasa alba, dar cea de anul trecut inca ii vine bine, precum si un penar cu stilou, creion simplu, creioane colorate, carioci, rigla si radiera si ghiozdan, dar, la fel, le are de anul trecut si sunt bune", a declarant, corespondentului MEDIAFAX, Mihai Z., un parinte din comuna Aroneanu, judetul Iasi.

Acesta a adaugat ca, in total, a fost nevoit sa achite doar aproximativ 200 de lei pentru achizitiile de dinaintea inceperii anului scolar, iar rechizitele au fost luate de la magazinele din orasul Iasi.

Citeste si: Incepe scoala. Cladiri de lux construite in mai multe localitati stau goale pentru ca nu sunt copii
Pe de alta parte, o mamica din municipiul Iasi sustine ca a cheltuit pana acum aproximativ 1.000 de lei, pentru copilul ei.

"Baietelul meu este in clasa a treia, are noua ani. Pe rechizite am dat aproximativ 500 de lei, incluzand aici si niste manuale alternative. Totodata, pe hainute am dat tot cam 500 de lei. Este vorba despre camasute, blugi... E necesar! Uniforma au de anul trecut, asa ca nu a mai fost nevoie sa cumparam. Am dat cam 1.000 de lei pana acum", a spus Irina P.

Potrivit acesteia, comitetul de parinti din cadrul scolii la care merge baietelul ei a decis ca fiecare copil sa ia cate o floare la inceput de an scolar, astfel ca aceasta cheltuiala nu va fi una foarte mare. "S-a decis ca fiecare copil sa ia cate o floare, iar doamna invatatoare va face un buchet din toate. Vom lua cate un trandafir, iar doamna va avea un buchet de 31 de trandafiri, pentru ca sunt 31 de elevi la baietelul meu in clasa", a incheiat Irina P.

La randul ei, o alta mamica din municipiul Iasi, Andreea D., spune ca a cumparat de aproximativ 800 de lei cele necesare fetitei, dar ca se asteapta la cheltuieli suplimentare.
"Am o fetita care trece in clasa I. Nu e la o scoala de fite, invata la Scoala Nicolae Iorga. Pe haine am dat aproximativ 500 de lei, pe echipament, hainute, adidasi, etc. Pe rechizite am dat, deocamdata, in jur de 300 de lei, dar inca nu am inclus caietele speciale si ce mai este necesar. Cumparaturile le-am facut dintr-un supermarket, am mai comandat si de pe Internet unele chestii, dar prea putine", a spus Andreea D.

Aceasta a adaugat ca va lua si un buchet de flori la inceput de an scolar.

"Noi vom duce separat florile. Probabil ca un buchet rezonabil se poate cumpara la 25-30 de lei, desi vanzatorii au tendinta sa creasca preturile la flori acum, mai ales ca este si sarbatoarea Sfintei Maria in perioada aceasta. Sper sa gasesc ceva frumos la ghivechi, vom vedea", a adaugat Andreea D.

In magazinele din Iasi, preturile pentru haine si rechizite variaza. Astfel, pretul unei uniforme complete pentru baieti (pantaloni, camasa si vesta) este cuprins intre 80 si 150 de lei, iar, pentru fete, un costum clasic pentru scoala costa intre 100 si 120 de lei. De asemenea, preturile caietelor sunt cuprinse intre 0,2 si 3 lei, in functie de magazin sau librarie, in vreme ce preturile stilourilor variaza de la 2,5 lei, pana la peste 50 de lei, iar pretul unui ghiozdan este de aproximativ 30-50 de lei.

Targu-Jiu

Familia Bara a cheltuit pentru cei doi copii, unul in clasa a saptea si altul in clasa a noua, suma de 1.200 de lei. Cumparaturile au fost facute cu greutate, dintr-un salariu, si cele necesare au fost alese de Simina, o adolescenta care incepe, luni, clasa a IX -a si de mama ei, Monica Bara, ele venind 50 de kilometri, de la Baia de Fier, sa gaseasca produse mai ieftine la oras, in Targu-Jiu.

„Am venit cu fata la cumparaturi. Numai un ghiozdan ne costa in jur de 200 de lei, peste 200, plus hainele. Avem doi copii, baiatul e in clasa a VII-a si fata in clasa a IX-a. Fata a plecat la Novaci, ca e la liceu, baiatul ramane la Baia. Mai au nevoie de haine. Am dat pe doua treninguri 410 lei. Deci cam 600 de lei am cheltuit pentru fiecare, cu incaltari cu tot. Ei nu au preferinte, ne uitam la cele mai ieftine, nu la cele scumpe, ca nu sunt bani, lucreaza numai sotul, ne descurcam foarte greu”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Monica Bara, femeia de 39 de ani, din comuna Baia de Fier.

Femeia stie ca fiicei sale ii va fi mai greu, este convinsa ca la liceu cerintele sunt altele si nu ar vrea sa sufere pentru ca familia ei nu are bani. Spune, insa, ca daca hainele sunt curate, restul nu conteaza.

„Fata a avut rezultate bune. Este foarte greu in ziua de azi. Colegii se uita, fac diferente. Merge cu ce are, asta e. Daca fac diferente e treaba lor. Sa fie hainele curate si in rest nu conteaza. Mai are si de anul trecut copertile caietelor, cele care mai sunt bune le foloseste”, a mai spus gorjeanca.

In alte cazuri, parintii au mers la munca in strainatate, pentru a avea bani pentru ghiozdane, caiete si uniforme.

„Nu avem un buget anume. Am fost plecata dincolo ca sa fac bugetul pentru scoala. Nu am luat nimic, ne grabim acum, cu o zi inainte sa inceapa scoala. Sigur ca ne uitam la preturi. Ei sunt la scoala in Stanesti. Am pregatit banii, am muncit, acum ii cheltuiesc”, a spus Mihaela, mama a doi copii, din comuna Stanesti.

Unii parinti au mers in magazinele cu rechizite si haine pentru copii cu lista de cumparaturi, in timp ce altii s-au orientat pe loc. Preferintele celor mici s-au indreptat spre eroii din desenele animate, mai ales la ghiozdane personalizate cu aceste personaje, al caror pret ajunge si la 200 de lei.

In judetul Gorj sunt inscrisi aproximativ 60.000 de elevi.

Alba

Majoritatea elevilor care invata in mediul rural vin in orasele din imprejurimi, la inceputul anului scolar, pentru a-si cumpara haine si rechizite, deoarece la magazinele din comuna nu gasesc tot ce le trebuie. Pentru fiecare copil, bugetul disponibil este de 500-600 de lei si in judetul Alba.

Dorel Felician Petruse, din Arieseni, are doua fete. El a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca gaseste rechizite in sat, dar pentru haine trebuie sa isi duca fetele la oras.

”Gasim rechizite in Arieseni, dar nu gasim haine si alegem in oras, un hypermarket, pentru a cumpara mai multe. Nu neaparat la mall. Sunt magazine pentru copii, aprovizionate special pentru inceperea scolii. La magazinul din sat o sa mai gasim doar rechizite. Daca nu mai cumpara nimeni, s-au specializat pe altceva si nu mai aduc special pentru scoala imbracaminte. S-au reorientat”, a spus Petruse.

Acesta s-a incadrat in 500-600 de lei pentru fiecare copil, bani in care sunt incluse si hainele pentru prima zi de scoala.

”Suma aceasta ne-am propus-o si am incercat sa ne incadram in ea. Sunt produse care puteau fi si mai ieftine pentru ca acum e rulaj mare si probabil si la hainute este la fel. Tot timpul cumparatorul vrea mai ieftin. Macar la inceperea anului scolar sa aiba haine noi”, a mai spus barbatul.

De asemenea, tatal unui baiat din clasa a VII-a, care invata in municipiul Alba Iulia, a declarat ca 1.000 de lei este o suma potrivita pentru achizitionarea celor necesare in prima zi de scoala.

”Stiti cum este, un parinte pentru copilul lui face tot posibilul sa aiba ceea ce este mai bun si nu vrea ca, din cauza altuia care are telefon nu stiu de care, al lui sa se simta in vreun fel sau altul. Nu pot sa va spun un buget anume, pentru ca nu l-am facut, dar cred ca 1.000 de lei, pentru haine si rechizite, dar si materiale auxiliare, este o suma corecta, rezonabila. Cumparam de la noi, din Alba Iulia, dar peste cativa ani, dupa ce baiatul va creste, cred ca vom fi nevoiti sa facem un drum de Cluj sau Sibiu, pentru haine, ca de rechizite nu se pune problema”, a spus Muntean Gabriel.

Mediafax


constanta iasi targu-jiu alba
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1336 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005893 (s)