News Flash:

NOI PROTESTE in Capitala! Zeci de mii de oameni au manifestat impotriva politicienilor

5 Noiembrie 2015
1046 Vizualizari | 0 Comentarii
protest bucuresti
Peste 20.000 de manifestanti au participat, miercuri seara, la proteste de strada in Piata Universitatii, la Palatul Parlamentului si la clubul Colectiv din Bucuresti, ei scandand impotriva politicienilor si in memoria victimelor care au murit in urma incendiului.
* Dupa ora 18,00, manifestantii au ocupat mijlocul bulevardului Nicolae Balcescu, circulatia rutiera in zona fiind intrerupta.
Protestatarii au afisat pancarte pe care se putea citi: "Pentru crima si hotie, noi va vrem la puscarie", "Jos labele de pe justitie", "Iohannis nu uita, tara nu este a ta". Au scandat lozinci impotriva clasei politice — "Jos sistemul mafiot", "Toate partidele, aceeasi mizerie", "Nicaieri justitie, peste tot coruptie", "Jos Parlamentul", "Parlament penal, mars la tribunal".
* Cei mai multi s-au deplasat apoi catre Piata Constitutiei, unde a fost afisat un banner cu mesajele "De 26 de ani, furati prin rotatie", "Groparii Romaniei". Ei au scandat "Parlament penal", "Dizolvare", "Plecati cu totii", "Demisia", "Hotii, hotii".
Manifestantilor le-au fost impartiti fluturasi prin care oamenii sunt indemnati sa aplice pe o platforma online, sa faca nominalizari si sa voteze persoane in diferite functii de conducere si administrare.
"Degeaba ii dam jos pe astia de acum daca nu gasim pe altii mai buni care sa le ia locul. Nu trebuie lasati oameni incompetenti sa ajunga la putere pe spinarea noastra. Impreuna putem gasi si sustine oameni corecti, care merita acele functii. Oamenii care isi asuma responsabilitati in fata poporului, nu a partidelor politice", scria pe fluturasi.
* Ulterior, protestatarii s-au reunit in Piata Universitatii. Circulatia in centru a fost blocata in perimetrul dintre Calea Victoriei si Piata Rosetti iar Pasajul Unirii a fost inchis circulatiei. Unii au aprins candele si adus flori la statuia lui Gheorghe Lazar din fata Universitatii din Bucuresti.
Majoritatea celor din strada erau tineri care discutau despre locuri de munca, situatia economica, unii dintre ei spunand ca ar fi necesar un guvern tehnocrat, mesaj pe care l-au scris pe mai multe pancarte. Mai multi participanti au fluturat steaguri tricolore. Altii purtau mesaje pe pancarte: "Schimbarea e in noi", "Romania, trezeste-te!", "Nu stati la balcoane, ca muriti de foame!".
* Dupa ora 23,00, manifestantii au inceput sa se disperseze. Au afisat in continuare mesaje impotriva politicienilor "Nu schimbam un nume, ci un sistem", "Suntem un mare Colectiv contra unui Guvern abuziv", "Nu plecam acasa, ingerii nu ne lasa", "Luati spagi de milioane si romanii mor de foame", "Vrem democratie, nu doar pe hartie", "Integritatea incepe cu noi", "Ne-am saturat, de-aia ne-am adunat".
Apoi, a fost tinut un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv si s-a rostit "Tatal nostru".
Aproape de miezul noptii, circulatia rutiera a fost reluata la rondul de la Universitate, astfel ca jandarmii nu au mai permis protestatarilor sa intre in intersectie.
* Cateva sute de persoane au ajuns la miezul noptii la clubul Colectiv, unde au pastrat mai multe momente de reculegere si au spus "Tatal nostru".
Au citit traducerea melodiei semnate de cei de la Goodbye for Gravity care cuprinde versul "Ziua in care vom ceda e ziua in care vom muri".
Au strigat "Colectiv, Colectiv", "Nu plecam acasa, mortii nu ne lasa", "Cinste lor, cinste lor eroilor", "Piedone, venim", "Vrem schimbare", "Ce vrem noi e si pentru voi", "Pacat, pacat de sangele varsat", "Libertate, libertate", "Nu vrem sa ne razbunam, vrem doar dreptate", "De maine seara suntem hotarati sa campam in Piata Universitatii", "Nu plecam pana nu se face dreptate".
Reprezentantii Jandarmeriei si ai Politiei au asigurat masurile de ordine din zona.
La fata locului au fost si reprezentanti ai presei straine.
In noaptea de marti spre miercuri, peste 15.000 de persoane au participat la un protest in care pe parcursul a mai mult de sase ore manifestantii s-au deplasat la sediile unor institutii publice, intre care Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Parlament, Primaria sectorului 4.
Dupa manifestatia de marti seara, premierul Victor Ponta a demisionat din functie, la fel si primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.
* Mii de oameni au protestat, miercuri seara, in mai multe orase din tara.
—Timisoara: La miting au participat circa 5.000 de persoane, potrivit mai multor estimari neoficiale, iar tinerii au spus ca vor mai veni si in serile urmatoare.
—Iasi: Aproximativ 5.000 de persoane au iesit in strada la Iasi pentru a protesta in memoria victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Bucuresti;
—Cluj-Napoca: Circa 3.000 de persoane au participat la un mars de protest impotriva clasei politice, desfasurat in zona centrala.
—Bacau: Aproximativ 2.200 de bacauani au protestat in Piata Tricolorul, cerand demisiile tuturor parlamentarilor, ale persoanelor cu functii de conducere din administratia locala si judeteana si organizarea de alegeri anticipate.
—Alba Iulia: Peste o mie de persoane au participat la un miting si mars de protest, la finalul actiunii o parte dintre cei prezenti deplasandu-se spre locuinta primarului Mircea Hava, unde au scandat "Iesiti din casa, daca va pasa!".
—Buzau: Cei peste o mie de tineri care au manifestat s-au retras in liniste in jurul orei 22,00, dupa un mars de peste cinci kilometri pe traseul Piata Dacia — Prefectura — Spitalul judetean — Piata Dacia.
—Braila: Peste 1.000 de persoane au protestat in Piata Independentei, scandand mesaje cum ar fi 'Libertate' si 'Salvarea Romaniei'.
—Oradea: Aproape o mie de persoane, majoritatea tineri, au iesit pe strada in semn de solidaritate cu victimele incendiului de la Colectiv si pentru a protesta impotriva guvernantilor.
—Targoviste: Aproximativ 500 de persoane au iesit in Piata Tricolorului, scandand ''Uniti salvam toata Romania!'', ''Colectiv'', ''Iesiti din casa daca va pasa!''.
—Ramnicu Valcea: Peste 500 de valceni au cerut in Piata Revolutiei alegeri anticipate si dizolvarea Parlamentului, acestia sustinand ca nu este suficienta doar demisia guvernului.
—Baia Mare: Peste 300 de persoane au manifestat in zona centrala, aratandu-se solidari cu alte proteste din tara.
—Tulcea: Aproape 100 de persoane au participat pe strazile orasului Tulcea la un mars de solidaritate cu familiile victimelor incendiului
—Suceava: Aproximativ o suta de persoane, majoritatea tineri, au participat la un mars de doliu in memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv din Bucuresti.
AGERPRES

Galerie Video

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004955 (s)