News Flash:

Noi fonduri alocate pentru reamenajarea Monumentului Rezistentei Anticomuniste din Banat

2 Octombrie 2014
568 Vizualizari | 0 Comentarii
Monumentului Rezistentei Anticomuniste din Banat
Alesii locali timisoreni vor avea pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte de consiliu un proiect de hotarare care prevede alocarea unei noi transe de bani, de peste 100.000 de euro, pentru Monumentul Rezistentei Anticomuniste din Banat, de la Padurea Verde, inaugurat in cursul acestei veri, dupa ce a fost reamenajat. Totalul banilor alocati de la bugetul local pentru acest monument ar ajunge astfel la aproape 170.000 de euro doar din 2012 incoace.
Noul proiect de hotarare prevede alocarea sumei de 108.000 de lei de la bugetul local catre Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania – filiala Timis, pentru achitarea unor restante catre executantii lucrarilor realizate la Monumentul Rezistentei Anticomuniste din Banat.
Reprezentantii municipalitatii spun ca asociatia a solicitat sprijin financiar intrucat receptia finala a lucrarilor si preluarea acestui obiectiv de catre Primaria Timisoara nu se poate realiza fara a se plati executantilor, Elba-Com SA, respectiv Saiftim SA, anumite sume restante.
„Asociatia a realizat constructia partiala a acestui monument in perioada 1998-2000, avand ca sursa financiara sponsorizari si contributii din partea unor unitati economice, persoane fizice, cat si autoritati locale. Consiliul Local al Municipiului Timisoara a participat in calitate de coorganizator pentru constructia monumentului (…) Monumentul nu a fost finalizat si, in perioada care a urmat, acesta s-a degradat continuu, astfel ca in anul 2011 Asociatia Fostilor Detinuti Politici a initiat proiectul nr. 995/2011 de reamenajare pentru a crea o imagine adecvata si sobra. In acest sens, proiectantii monumentului, arh. Serban Sturdza si SC Prodid SRL, au pus la dispozitia AFDPR Timis un proiect de reamenajare”, amintesc autoritatile locale, scrie tion.ro.
In ce a constat reamenajarea?
„In proiectul de reamenajare, SC Prodid SRL a propus in primul rand crearea unei incinte imprejmuite in jurul monumentului (…) In al doilea rand, a propuns mentinerea stabilitatii movilei de pamant, reprofilarea si fixarea taluzului prin utilizarea de celule GEO si prin executarea la baza taluzului a unei centuri formate din 45 de placi de beton armat turnat monolit si a unui trotuar de acces in jurul monumentului, iar pe aceste placi de beton sa fie amplasate placi memoriale din granit negru, pe care sa fie inscriptionate numele celor care au fost executati la Padurea Verde, a celor care au fost ucisi in luptele cu securitatea si a celor care au murit in inchisori, lagare si deportari apartinand zonei Banatului. Ansamblul memorial va cuprinde si sisteme de irigat si iluminat”, precizeaza reprezentantii primariei.
Prin mai multe hotarari de consiliu, din 2012 incoace s-au alocat mai multe sume de bani pentru diferite lucrari la acest monument: in total 640.000 de lei, potrivit autoritatilor locale, aproximativ 145.000 de euro.
Acum se propune alocarea unei noi sume, de 108.000 lei de la bugetul local. „Suma alocata va fi utilizata pentru achitarea contravalorii lucrarilor de constructii, conform documentatiei tehnice a beneficiarului, si anume: instalatia de iluminat monument, precum si alte lucrari suplimentare”, spun reprezentantii municipalitatii.
Daca alesii vor aproba alocarea acestei noi transe, suma totala acordata de la bugetul local va ajunge la 748.000 de lei, deci aproape 170.000 de euro.
Monumentul anticomunist de la Padurea Verde a fost deja inaugurat si sfintit in cursul acestei veri, in luna august.
UPDATE. Mai trebuie spus ca in trecut, in timpul fostei administratii Ciuhandu, in anul 1996, au mai fost alocati 10.000.000 de lei vechi de la bugetul local, iar in anul 2000 inca 25.000.000 de lei vechi pentru finalizarea lucrarilor la acelasi monument de la Padurea Verde, prin alte doua hotarari de consiliu local.
In plus, in referatul care insoteste noul proiect de hotarare se face referire la „participarea” la executia lucrarilor si printr-o hotarare din anul 1999, HCL 104 din 1999, dar aceasta hotarare nu este publicata pe site-ul primariei. Deci sumele alocate pentru monumentul anticomunist sunt mult mai mari.

noul proiect
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1057 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036970 (s)