News Flash:

Nebunia fiscala continua! Hocus-pocus la guvern cu declaratia 600 pentru activitati independente: se amana sau dispare?

24 Ianuarie 2018
927 Vizualizari | 0 Comentarii
anaf

Luni seara, pe site-ul Ministerului de Finante a aparut un proiect de ordonanta de urgenta de prelungire a termenului de depunere a declaratiei 600 de la 31 ianuarie la 1 martie. Ministrul interimar al finantelor, Ionut Misa, a spus ieri ca se gandeste la o varianta de inlocuire a formularului 600, iar plata contributiilor sa se faca pe baza de CNP. Consultantii fiscali sustin ca unele persoane vor fi nedreptatite si nu cred ca autoritatile vor gasi o solutie rapida pentru rezolvarea situatiei. In timp ce in alte tari contribuabilii primesc declaratii precompletate de la Fisc, in Romania povara birocratica devine din ce in ce mai mare pentru cetateni.
Autoritatile nu au decis inca daca va disparea sau nu declaratia 600, formularul prin care aproximativ 210.000 de romani care au venituri extrasalariale sunt obligati sa spuna Fiscului ce venituri au obtinut in 2017 sau cred ca vor obtine anul acesta in afara salariilor, astfel incat Fiscul sa le calculeze ce contributii sociale au de platit. Dupa ce Liviu Dragnea, liderul PSD, a spus luni ca a cerut amanarea termenului de depunere a formularului 600 de la 31 ianuarie la 1 martie, luni seara a aparut pe site-ul Finantelor un proiect de OUG privind aceasta prorogare. Problema e ca prima sedinta a viitorului guvern este pe 31 ianuarie, iar daca amanarea termenului de depunere nu apare in Monitorul Oficial, contribuabilii risca amenzi.

Totodata, ieri, Ionut Misa, ministrul interimar al finantelor, a spus ca se gandeste la o eliminare a declaratiei 600. „Ne gandim la posibilitatea ca persoanele vizate sa nu mai depuna declaratia 600 si plata sa se faca pe baza de cod numeric personal”, a spus Ionut Misa, prezent ieri la Senat la o discutie pe tema formularului 600.

Consultantii fiscali spun ca sunt inca foarte multe neclaritati in legatura cu acest formular, care trebuie completat de persoanele care au obtinut sau care estimeaza ca vor obtine venituri extrasalariale de peste 22.800 de lei (echivalentul a 12 salarii minime pe economie).
„La acest moment exista inca multe necunoscute. Nu ne este clar cu ce doresc autoritatile sa inlocuiasca acest sistem de declarare, dar ar fi de dorit ca orice schimbare sa fie bine gandita, astfel incat sa nu bulverseze mai rau contribuabilii”, a spus Daniela Oprescu, tax director in cadrul firmei de audit si consultanta fiscala KPMG. Ea a spus ca, probabil, o varianta pe care ar putea sa o aiba in vedere autoritatile ar fi revenirea la retinerea la sursa a contributiei sociale de sanatate pentru anumite tipuri de venituri extrasalariale.

„Dar daca se revine la retinerea la sursa a contributiilor pentru venituri extrasalariale, aceasta ar fi in contradictie cu programul de guvernare PSD-ALDE, unde se mentioneaza specific faptul ca persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente vor plati contributia sociala la salariul minim, or metoda retinerii la sursa nu permite tehnic plafonarea bazei de aplicare a contributiilor.  Mai mult, legea actuala da posibilitatea contribuabilului sa opteze pentru baza la care plateste CAS (contributia la pensie), deci spre deosebire de CASS (contributia la sanatate), unde pentru cei eligibili baza este plafonata, pentru toata lumea la fel (de exemplu 22.800 lei pentru anul 2018), pentru CAS aceasta baza poate varia, prin urmare orice decizie ar lua reprezentantii Ministerului de Finante, ea trebuie gandita diferit pentru contributia la pensie si pentru cea la fondul de sanatate”, a mai spus Daniela Oprescu de la KPMG, citata de Ziarul Financiar.

De asemenea, expertii in taxe spun ca informatiile necesare pentru declaratia 600 pot fi extrase din bazele de date ale ANAF.

„Cred ca datele pot fi extrase din informatiile pe care ANAF le obtine prin intermediul celorlalte formulare fiscale, dar nu s-au gandit la implementarea unei astfel de solutii probabil din usurinta. Este mai eficient pentru ei sa oblige contribuabilul sa depuna o declaratie decat sa extraga din toate bazele de date aceste informatii”, a explicat Claudiu Ionita, individual taxation & global mobility manager in cadrul firmei de audit si consultanta fiscala BDO Romania. In opinia lui, formularul 600 in sine nu este atat de dificil de completat, insa ar trebui explicat mai bine.

„Intr-o sectiune se cer date personale, in alta sectiune se solicita informatii despre CAS si in alta despre CASS. Cineva care obtine venituri supuse doar CASS-ului (ex.: din investitii sau din chirii) si care nu este foarte bine pus la punct cu legislatia fiscala nu stie exact ce parte a formularului sa completeze si devine confuz. Exista o problema la veniturile din strainatate, unde este foarte posibil ca beneficiarii sa obtina informatiile privind veniturile obtinute anul trecut prin martie sau aprilie (dupa termenul limita de depunere a formularului 600)”, a mai spus Claudiu Ionita de la BDO.

Declaratia 600 este o luare in evidenta a persoanelor care urmeaza sa plateasca aceste taxe.

Aceasta declaratie exista si anul trecut, a fost depusa de cei care obtineau venituri din activitati independente, insa noutatea este includerea unei sectiuni speciale pentru contributiile de asigurari de sanatate, unde sunt evidentiate o serie de venituri pentru care se datoreaza contributia CASS, a spus consultantul fiscal Emil Duca.

„Nu vorbim de impozitare, nu vorbim de o declaratie de impunere, ci doar de o declaratie de inregistrare fiscala. Declaratia este de luare de evidenta. Este emisa si este solicitata in baza unei ordonante de urgenta: 79/2017, prin care s-a refromat sistemul de contributii sociale. Si termenul de 31 ianuarie este prevazut in acea ordonanta. De aceea este necesara emiterea unei ordonante de urgenta, in momentul de fata obligatia exista, indiferent de ce se declara. Organul fiscal poate, prin ordin al presedintelui ANAF, sa amane pentru motive obiective depunerea declaratiei, fara sa mai fie necesara aceasta ordonanta”, a spus Emil Duca, prezent ieri la emisiunea online de bisiness ZF Live. El  a spus ca, in situatii deosebite, organele fiscale pot amana depunerea unor declaratii fiscale.

Expertii in taxe spun ca o alta solutie pentru eliminarea problemelor generate de Formularul 600 ar putea fi ca Ministerul de Finante sa colecteze informatiile necesare de la agenti economici si institutii care au obligatia declararii veniturilor platite persoanelor fizice pe CNP-ul acestora (de ex. companiile care platesc dividende actionarilor declara aceste venituri pe CNP-ul beneficiarilor, alte entitati care platesc drepturi de autor, la fel etc.) si astfel sa aiba deja informatiile la care se face referire in declaratia 600.

„Asta ar elimina povara administrativa si birocratica pentru contribuabil si ar fi o initiativa salutara. In tari foarte dezvoltate cu politici fiscale avansate, precum Olanda sau Statele Unite, de multi ani persoanele fizice primesc acasa declaratia de venit precompletata de Fisc cu toate datele, veniturile realizate si impozitul aferent. Doar in situatia in care pe parcursul anului apar situatii exceptionale cetateanul are posibilitatea sa se adreseze Fiscului pentru reglare”, a mai spus Daniela Oprescu. Prin urmare, spune ea, procesarea si analizarea datelor din declaratiile depuse de agenti economici, institutii si entitati platitoare de venituri persoanelor fizice, declaratii de care dispun deja cei de la ANAF, in scopul aplicarii contributiilor sociale, ar fi un lucru pozitiv, ar usura atat viata contribuabililor, cat si a angajatilor ANAF care nu ar mai trebui sa piarda timpul cu inregistrare si verificare manuala, cu explicatii la ghiseu etc.

„Punerea la punct a unui astfel de sistem s-ar inscrie in tendinta de digitalizare la nivel mondial, tendinta care speram sa se inscrie cu prioritate in strategia de dezvoltare a ANAF”, a mai spus Daniela Oprescu.


ministerului finante ministrul consultantii fiscali fisc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004586 (s)