News Flash:

Naufragiul din Coreea de Sud: Scafandrii au scos 19 corpuri din epava feribotului naufragiat

21 Aprilie 2014
1546 Vizualizari | 0 Comentarii
Scafandri au recuperat până duminică 19 corpuri din epava feribotului Sewol, naufragiat miercuri în largul coastelor din sudul Coreei de Sud cu 476 de persoane la bord, iar între familii ale pasagerilor, exasperate de încetineala operaţiunilor, şi poliţie au avut loc confruntări. Paza de Coastă a anunţat anterior că scafandri au scos sâmbătă şi duminică 16 cadavre din epavă.

Aproximativ 500 de scafandri, care luptă împotriva unor curenţi puternici şi care nu au aproape nicio vizibilitate, au avut nevoie de mai multe zile pentru a începe să recupereze cadavre din epavă, permiţând începerea unor proceduri de identificare lungi şi dureroase cu ajutorul familiilor victimelor.

Bilanţul provizoriu al tragediei se ridica duminică la 58 de morţi şi 244 de persoane date dispărute, majoritatea adolescenţi care efectuau o excursie şcolară. Scafandri au scos sâmbătă primele trei cadavre din feribot, după ce au spart fereastra unei cabine de pasageri. Alte 16 corpuri au fost recuperate duminică, a anunţat Paza de Coastă.

Corpurile au fost depuse în corturi, în portul Insulei Jindo, în apropiere de locul catastrofei, unde rude ale pasagerilor au instalat o tabără, într-un gimnaziu. Acestea urmează să-şi spună identitatea, după care se va trece la identificări.

Unii şi-au exprimat furia faţă de faptul că li se cer probe de salivă în vederea efectuării unor teste ADN înainte ca feribotul să fie verificat în întregime. "Le cerem să ne salveze copiii. Nu ne gândim la teste ADN", a declarat Chung Hye-sook, mama unui student dat dispărut.

Aproximativ 200 de rude ale persoanelor date dispărute au pornit duminică într-un marş, pe o distanţă de 420 de kilometri, de la Jindo la Seul, pentru a protesta faţă de încetineala operaţiunilor de salvare la Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene.

Confruntări au izbucnit după ce numeroşi poliţişti le-au împiedicat să treacă un pod care asigură legătura între insulă şi continent şi le-au obligat să se întoarcă din drum.

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a oferit garanţii că macarale plutitoare, aflate deja la faţa locului, nu vor ridica epava atât timp cât feribotul nu va fi verificat în întregime.

Familiile aveau poziţii divergente asupra acestei opţiuni. Unele apreciau că ar distruge ultima şansă de supravieţuire a unor eventuali supravieţuitori, altele, resemnate, cred că acest lucru va permite recuperarea corpurilor înainte să se descompună prea mult.

Comandantul a confirmat că nu se afla la comanda navei. La timonă se afla un membru din echipaj, plasat sub ordinele celui de-al trilea ofiţer, o femeie în vârstă de 26 de ani care nu a mai navigat niciodată în acest sector dificil.

- Ordinul fatal de a rămâne pe loc

Căpitanul Lee Joon-seok şi doi membri ai echipajului, care au fost arestaţi, urmează să răspundă pentru acuzaţii de neglijenţă şi lipsuri în securitatea pasagerilor.

El este puternic criticat pentru că a părăsit nava care naufragia, în timp ce sute de persoane, majoritatea liceeni, erau prinse în capcană.

Căpitanul şi cei doi membri ai echipajului au fost filmaţi de televiziuni în postul de poliţie de la Jindo. El a încercat să explice motivele deciziei - fatale - de a întârzia evacuarea, după imobilizarea navei, în urma impactului.

Cele 476 de persoane aflate la bord au primit ordinul de a rămâne la locurile lor, timp de peste 40 de minute,potrivit mărturiilor unora dintre supravieţuitori. Când feribotul a început să îşi îndrepte vârful către fundul mării, era prea târziu, pasagerii nereuşind să urce pe culoarele înclinate, în timp ce erau înghiţite de apă.

"În acel moment (în timpul celor 40 de minute după impact), vapoarele de salvare nu sosiseră. Nu erau nici bărci de pescuit sau alte ambarcaţiuni pentru a ajuta", a declarat căpitanul, cu capul plecat.

"Curenţii erau puternici şi apa era foarte rece în această zonă", a adăugat el. "M-am gândit că pasagerii vor fi luaţi de valuri şi se vor afla în dificultate dacă vor fi evacuaţi în dezordine, fără veste de salvare".

"Şi ar fi fost acelaşi lucru şi cu o vestă de salvare", a adăugat el.

Plase urmează să fie instalate în jurul epavei Sewol, pentru a împiedica corpurile să pornească în derivă, a anunţat un reprezentant al Pazei de Coastă, care crede în continuare în posibilitatea existenţei unor supravieţuitori, refugiaţi în zone în care s-ar afla buzunare de aer.

Nicio persoană nu a mai fost salvată de miercuri. Cei 174 de supravieţuitori au fost recuperaţi foarte rapid după naufragiu.

Feribotul Sewol transporta 476 de persoane, inclusiv 352 de liceeni de la Şcoala Danwon din Ansan, o localitate situată la sud de Seul. Adjunctul directorului şcolii, care a supravieţuit accidentului maritim, a fost găsit spânzurat vineri, aparent o sinucidere. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1314 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006201 (s)