News Flash:

Multe femei obisnuiesc sa ignore aceste simptome ale cancerului

12 Octombrie 2017
1238 Vizualizari | 0 Comentarii
cancer
Multe dintre semnele cancerului imita simptome ale altor boli sau afectiuni, asa ca este usor sa le ignori. Cei mai multi dintre doctori sunt de acord: este important sa-ti cunosti corpul si in momentul in care observi o durere neobisnuita sau orice alta schimbare care persista sau, mai grav, se inrautateste, trebuie sa consulti un doctor.

Sangerarile dupa menopauza
Nu este ceva neobisniot ca femeile sa observe cateva pete usoare chiar si dupa ce au trecut prin menopauza. Insa daca apar pete asemanatoare celor de la menstruatie ar putea fi un semn de avertizare pentru cancerul de col uterin. Vestea buna este ca femeile diagnosticate in stadiul incipient, in momentul in care cancerul nu s-a raspandit, au o rata de supravietuire de 5 ani de 88%, potrivit Societatii Americane de Cancer.

Aparitia unor gropite, modificari de culoare sau alte schimbari la nivelul sanilor
O umflatura neobisniuita este un semn cunoscut al cancerului de san. Dar si alte modificari la nivelul sanilor pot indica posibilitatea cancerului de san. Daca observi o gropita, o umflatura, sensibilitate sau chiar decolorare la nivelul sanilor ar putea fi un motiv de ingrijorare.  Aceste semne nu inseamna neaparat ca trebuie sa te panichezi, dar este recomandat sa faci un control.

Balonare
Aproape orice femeie trece prin asta, mai ales in acea perioada a lunii. Dar, daca observi ca senzatia de balonare persista dupa menstruatie sau te simti constipata, ar putea fi un simptom al cancerului ovarian sau al celui de col uterin. In cazul in care trec cateva saptamani si starea ta nu se imbunatateste este foarte important sa faci te programezi la un control medical. Multe paciente care au primit diagnosticul de cancer ovarian au resimtit simptome vagi precum balonarea si, de cele mai multe ori, le-au ignorat timp de luni de zile.

Ciclu menstrual neregulat si dureri pelviene
Nu este neobisnuit pentru femei sa aiba ciclul menstrual neregulat, dar daca aceasta situatie persista sau daca incepi sa ai sangerari neasteptate sau dureri pelvine, o ecografie transvaginala ar putea risipi orice temeri in legatura cu o posibila forma de cancer.

Tuse cronica
Toata lumea raceste si se confrunta cu tusea. Dar daca tusea persista mai mult de trei saptamani si nu ai alte simptome asociate in mod obisnuit cu raceala sau alergiile (cum ar fi nasul infundat, de exemplu) ar putea fi un simptom precoce al cancerului pulmonar. Si leucemia poate avea simptome asemanatoare cu bronsita sau o raceala. Daca tusea persista sau apar urme de sange acestea sunt schimbari importante. Unii pacienti care sufera de cancer pulmonar spun ca au dureri de pietpt cand tusesc, care se extind la umar si la brat.

Durere de stomac sau greata
O durere de stomac este ceva atat de comun incat foarte rar ar putea insemna ca ai cancer. Dar daca  observi ca durerea persista sau ai tot timpul senzatia de greata este important sa mergi la doctor. Ar putea fi ulcer, dar acestea sunt si simptome ale leucemiei sau ale cacncerlui de esofag, de ficat, de pancreas sau al celui colorectal.


Infectii sau febra frecventa
Daca in mod obisnuit nu ai probleme de sanatate, dar observi ca incepi sa te imbolnavesti sau sa ai febra tot mai des, acestea ar putea fi semne ale leucemiei. Leucemia este o forma de cancer a sangelui, caracterizata de excesul de celule tinere si de globulelor albe mature. Astfel, sistemul imunitar este slabit, iar organismul face fata mai greu infectiilor. Fii atenta la simptome asemanatoare cu gripa sau raceala precum febra sau dureri ale corpului, care nu dispar.

Dificultate la inghitit
Un asemenea simptom care pare banal trebuie investigat serios, el poate semnifica inclusiv o patologie severa – cancerul de stomac sau de laringe. In cazul fumatoarelor, riscul de cancer pulmonar este unul ridicat.

Vanatai inexplicabile
Daca te trezesti cu o vanataie  misterioasa – cel mai probabil nu ai motive de ingrijorare. Poate te-ai impiedecat in drum spre baie. Dar daca incepi sa observi tot mai multe vanatai inexcplicabile, mai ales in zone precum mainele sau degetele – acesta ar trebui sa fie un semnal de alarma.  Invinetirea usoara si inexplicabila poate f un semn al leucemiei. In timp., leucemia afecteaza capacitatea sangelui de a transporta oxigen si potentialul de coagulare.

Pierderea rapida in greutate
Slabitul ar putea parea un lucru bun, dar daca nu ai pofta de mancare si daca nu exista niciun motiv care sa explice aceasta reactie  ar trebuie sa mergi la un control medical. Pierderea in greutate sau modificari neasteptate ale poftei de mancare pot fi un semn pentru mai multe tipuri d  cancer – de esofag, pancreas, ficat sau al colonului.  Este un simptom des intalnit in cazul leucemiei sau limfomului.

Stare de oboseala permanenta
Toata lumea are zile in care se simt lipsiti de energie, dar ar trebui sa te simti revigorata dupa o noapte sau doua de somn. Daca te simti obosita in fiecare zi timp de doua-trei saptamani, ar trebui sa vezi un doctor. Leucemia si limfomul cauzeaza de multe ori oboseala.

Dureri de cap puternice
Daca in mod obisnuit nu te confrunti cu dureri de cap sau migrene si dintr-odata incepi sa iei ibuprofen zilnic, ar putea fi simptomul unei tumori pe creier, care cauzeaza durere prin tensiunea pe care o pun pe nervi.


Sange in scaun
Cel mai probabil  poate semnala o afectiune precum hemoroizii. Dar poate fi si semnul cancerului de colon. Astfel de cazuri sunt din ce in ce mai comune la persoanele cu varste sub 50 de ani – varsta la care se recomanda in mod tip screeeningul pentru cancer la colon. Este foarte usor sa inlaturi posibilitatea unei afectiuni grave precum cancerul si sa crezi ca este vorba despre hemoroizi sau constipatie. Doctorii atrag atentia ca urmele de sange in scaun nu sunt niciodata un lucru normal si ca un consult medical este necesar.

Schimbari observabile ale pielii
Cancerul de piele este unul dintre cele mai des intalnite tipuri de cancer, dar este si unul dintre cele mai dificil de diagnosticat, cel putin in stadiile incipiente.
Multe persoane au impresia ca pistruii, alunitele sau pete de imbatranire sunt ca oricare altele. Insa, daca observi o alunita care isi modifica dimensiunile sau culoare este obligatoriu sa o verific. Melanomul este mai usor de identificat pentru ca acele semne au forme neregulate spre deosebire de cele rotunde si mai inchise la culoare, care ar putea sa nu iti atraga atentia. Melanomul este mai putin intalnit ca alte tipuri de cancer de piele, dar este mai periculos. Cu cat este diagnosticat mai repede, cu atat sansele de tratare sunt mai mari.

Durere sau leziune in zona gurii
Un herpes care se vindeca nu este  un motiv de ingrijorare, nici o durere de dinti care se amelioreaza dupa o vizita la dentist. Dar daca observi leziuni care nu se videnca, dureri care persista, pete albe sau rosii pe gingii sau limba, ori orice alta umflatura sau amortire in zona  maxilarului  - acestea ar putea fi semnul cancerului la gura. Daca persista mai mult de doua saptamani este foarte important sa mergi la doctor.

preluat de pe csid

balonare tuse cronica vanatai inexplicabile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1303 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007036 (s)