News Flash:

Motivul pentru care nu trebuie sa tai carnea imediat ce o scoti din cuptor

18 Ianuarie 2018
267 Vizualizari | 0 Comentarii
beef steak 2427434 1920

Calitatea unei fripturi depinde de trei factori: arome, fragezimea si suculenta. Chiar daca in timpul pregatirii nu dai importanta acestor aspecte, atunci cand vei musca din ea, vei regreta.

Aromele si fragezimea tin foarte mult de modul in care este taiata carnea, de tipul de miscare pe care animalul l-a facut, de procentul de grasime, de varsta animalului si de timpul petrecut de carne la tratament termic. Factorii fac parte din mai multe categorii, iar pe multe dintre ele nu poti sa le controlezi.
Suculenta tine doar de continutul de apa din tesuturi, care nu depinde foarte mult de tipul de muschi. In mod natural carnea este zemoasa. Trebuie gatita corect ca sa ramana asa.

Ca sa pastrezi carnea suculenta trebuie sa nu o gatesti mai mult decat trebuie. O perioada prea mare de timp pe foc inseamna carne uscata. Totusi, tine cont ca nu doar in cuptor carnea isi poate pierde din umiditate, ci si in afara lui. Felul in care tai fruptura dupa ce este gata are un rol esential pentru pastrarea unei texturi apetisante.

Ca sa intelegi exact de ce este absolut necesar sa lasi carnea sa se odihneasca dupa ce o iei de pe foc, este necesar sa faci un exercitiu de memorie si sa incerci sa vizualizezi halca precum o retetea enorma de celule, toate pline cu lichid. Atunci cand este pusa la cuptor, celulele se contracta, scotand afara toata apa, iar cand pierde contactul cu caldura toate sucurile se intorc spre centru. Daca o vei taia imediat tot lichidul va ramane pe tocator.

Daca vei avea rabdare si vei astepta cateva minute, carnea se va raci incet si fibrele musculare se vor relaxa. Toate sucurile se vor redistribui, fiind reabsorbite de celule. Acest proces nu se va mai intampla daca supui carnea unui tratament termic prea indelungat.

Un pui sau un piept intreg are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a se odihni. Bucatile mai mari au nevoie de 10 minute pentru fiecare kilogram pe care il au. Fripturile facute pe gratar 5-7 minute, iar pieptul de pui 3-5 minute.

Daca vrei sa fii sigur ca vei avea o friptura perfecta poti folosi un temometru pentru carne. Trebuie taiata cand ajunge in interior la 50 grade celsius.

gustarte.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0862 (s) | 23 queries | Mysql time :0.017752 (s)