News Flash:

Motiunea initiata de PSD impotriva ministrului Justitiei a fost adoptata

18 Octombrie 2016
999 Vizualizari | 0 Comentarii
parlament
Motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei, Raluca Pruna, a fost adoptata marti de Camera Deputatilor, cu 155 de voturi ''pentru'', in conditiile in care 60 de deputati - PNL si minoritatile nationale - nu si-au exprimat votul.
UPDATE 12:40 Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat marti ca motiunea simpla adoptata in Camera Deputatilor nu duce automat la demiterea sa din functie si ca doar premierul ii poate cere sa paraseasca Guvernul sau nu.
''Repercursiuni in sensul de a fi automat demisa in urma acestei motiuni nu exista. Sigur ca acum eu fac parte dintr-o echipa guvernamentala, ramane de vazut ceea ce va decide premierul. Daca premierul va decide ca trebuie sa plec, voi pleca. Daca premierul va decide ca trebuie sa raman pana la sfarsitul mandatului, voi ramane pana la sfarsitul mandatului'', a declarat Raluca Pruna dupa ce motiunea simpla din Camera Deputatilor a fost adoptata.
Ea a mai spus ca motiunea simpla este prevazuta de cadrul legislativ in vigoare.
''Suntem o societate pluralista si nu putem fi cu totii de acord. Stiti ca motiunea a trecut cu 155 de voturi si cred ca au fost 60 de membri care nu au votat. Deci motiunea a trecut'', a mentionat Pruna.
De asemenea, ea a subliniat ca stilul sau de a vorbi in metafore nu este ilegal. ''Da, vorbesc in metafore si imi permit sa vorbesc asa cum pot, folosind toata bogatia de cuvinte a limbii romane. Imi asum asta'', a conchis ministrul Justitiei, in apararea afirmatiei sale ca a mintit la CEDO ca Ministerul Justitiei are buget de 1 miliard de euro pentru 7 penitenciare. 
Potrivit regulamentului, Guvernul nu este obligat sa demita ministrul, chiar daca motiunea simpla este adoptata de Parlament.
Motiunea cu titlul "Si minciuna poate sa ucida" depusa de PSD cere demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, dupa ce aceasta a sustinut in plenul CSM ca a mintit judecatorii de la CEDO in privinta fondurilor alocate pentru penitenciare.
STIRE 12:30 Ministrul Justitiei le-a transmis marti deputatilor ca s-a ajuns la motiunea impotriva sa pentru ca si-a asumat sa spuna cu un limbaj plastic ca imparatul este gol, ea intrebandu-i pe alesii cu experienta de ce cred ca s-a ajuns ca oamenii sa protesteze in strada impotriva coruptiei.
''Nu am venit (ca ministru al Justitiei, n.r.) pentru notorietate si nici nu mi-am propus sa fiu populara. Singura mea miza este sa pun in slujba sistemului de justitie si al cetateanului care beneficiaza de acest serviciu public priceperea mea si a echipei mele'', a spus Raluca Pruna in debutul discursului din plenul Camerei Deputatilor, insistand ca mandatul ei nu are o miza politica partizana.
Ea s-a declarat ''un om liber care isi asuma declaratiile'', afirmand ca nimeni nu ii poate lua libertatea de a semnala probleme ''ascunse sub pres'' si ca s-a ajuns la motiune pentru ca si-a asumat sa spuna ''cu un limbaj plastic ca imparatul este gol''.
Pruna si-a explicat din nou experienta profesionala si a subliniat ca ea si echipa muncesc ''cu onestitate si in mod responsabil'', ca se astepta sa fie criticata, sa aiba parte de ''comentarii malitioase'' si scoateri din context, dar ca nu a anticipat magnitudinea acestora.
''Inteleg sa-mi folosesc aceasta libertate pe care nimeni nu mi-o poate lua tocmai pentru a semnala restante enorme si probleme ascunse sub pres timp de ani intregi (…) Cred ca nu mai putem continua la nesfarsit sa ne prefacem ca nu intelegem despre ce este vorba. Sunt aici, in fata dumneavoastra, pentru ca am avut curajul sa spun cu un limbaj plastic ca imparatul este gol'', a subliniat ea.
Ministrul Justitiei i-a intrebat pe parlamentarii cu ani de experienta de ce cred ca oamenii au iesit in strada dupa Colectiv acuzand ''coruptia ucide''.
''Vreau sa va intreb pe dumneavoastra, doamnelor si domnilor parlamentari, care aveti ani, multi ani, de experienta politica, de ce avea societatea romaneasca asteptari atat de mari la 26 de ani de la recastigarea democratiei? De ce au simtit romanii nevoia unei schimbari politice revendicate in strada? De ce s-a ajuns in situatia ca zeci de mii de romani sa scandeze in strada, exasperati, <<coruptia ucide>>?'', i-a intrebat ea pe alesi, facand referire la conditiile in care Cabinetul Ciolos a ajuns la guvernare.
Raluca Pruna a vorbit si despre conditiile din penitenciarele din Romania. ''Problema nu avea cum sa apara peste noapte. Scriem acum cronica unei probleme indelung amanate si a unei crize demult anuntate'', a explicat ea, amintind masurile pe care ministerul de resort le-a luat pentru imbunatatirea conditiilor din inchisori.
Ministrul Justitiei a criticat si modificarea in Senat a Ordonantei de urgenta privind ''scriitorii'' din inchisori. ''Ordonanta a intrat in vigoare pe 31 august 2013 si eu speram sa redea un pic din demnitatea distrusa a cercetarii stiintifice din Romania prin mai multa rigoare si un control mai strict al stiintificitatii. OUG este acum in Parlament si notez cu tristete ca in comisia de drepturile omului din senat s-a propus si adoptat in unanimitate un amendament care creste din nou beneficiul la 20 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie'', a acuzat ea.
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat in sedinta CSM din 5 octombrie, ca a mintit la CEDO ca dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru sapte penitenciare, desi in realitate Guvernul nu avea aceasta suma in buget, argumentand ca declaratiile ''erau niste bune intentii''.
''Stiti cum e, domnule judecator, ca la penitenciare, unde eu m-am dus si am mintit la CEDO si spun bine mintit la CEDO, ca eu am crezut ca daca mi se da o hartie sub semnatura cuiva din statul roman... Deci eu am mintit acolo spunand ca noi am asigurat buget pentru sapte penitenciare a cate 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau niste bune intentii, pentru ca in realitate in buget noi nu avem acesti bani. Asa s-a intamplat si cu investitiile. Pe mine nu ma costa nimic si pe niciun ministru sa facem o foaie foarte frumoasa, sa spunem ca ne trebuie doua miliarde de euro ca noi sa avem o infrastructura de top in Romania, dar cata vreme nu ai acoperire in buget, lucrurile astea nu se vor intampla. Deci acest guvern, pe care ma simt obligata sa il apar nu neaparat pentru ca fac parte din el, acest guvern a mostenit asta, o colectie de bune intentii. Si a trebuit eu sa ies sa spun ca nu pot sa fac sapte penitenciare, ca nu am bani (...)", a declarat Raluca Pruna in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Declaratia Ralucai Pruna a fost facuta "in contextul lipsei investitiilor pentru instante, nevoia de avea aceste investitii si necesitatea unei programari bugetare multianuale", a explicat apoi Ministerul Justitiei intr-un comunicat.
1
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007807 (s)