News Flash:

Monica Iacob Ridzi, pe blogul personal: Ma rog la Dumnezeu in fiecare clipa sa nu mor in penitenciar

4 Martie 2015
1494 Vizualizari | 1 Comentarii
Fostul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, condamnata la cinci de inchisoare pentru abuz in serviciu, sustine intr-o postare pe blogul personal ca starea sa de sanatate s-a inrautatit si ca are nevoie de investigatii medicale urgente, deoarece sufera de boli grave.
Ea arata ca principala problema a sistemului de detentie este subfinantarea din ultimii 25 de ani si face un apel public la ministrul Justitiei sa mearga prin penitenciare pentru a cunoaste personal conditiile in care traiesc detinutii, dar si cele in care lucreaza angajatii din acest sistem.
"Sunt doua saptamani de cand sunt in penitenciar dintr-o grava eroare judiciara, doua saptamani de chin, de umilinta, de durere, de suferinta. Doua saptamani in care m-am simtit tot mai rau, doua saptamani in care medicul penitenciarului — o doamna careia nu am ce sa-i reprosez — vazand cat imi este de rau, a facut eforturi sa ma trimita la un spital pentru investigatii ce imi sunt urgente si necesare avand in vedere bolile grave de care sufar", scrie Monica Iacob Ridzi.
In opinia sa, sistemul medical in penitenciar "nu este bine gandit", Ridzi afirmand ca desi asistenta medicala de specialitate este bine reglementata in lege, este greu aplicabila in practica. Ea arata ca medicamentele sunt foarte putine, cele extrem de necesare lipsesc, iar fondurile pentru analize sunt limitate.
"Pentru conditiile din penitenciare nu sunt vinovati directorii penitenciarelor, pentru imposibilitatea efectuarii unor investigatii necesare detinutilor, nu sunt vinovati medicii din penitenciare. Vinovatii sunt cei care, subfinantand in mod constant Administratia Nationala a Penitenciarelor, au generat o situatie critica in acest moment. Ar trebui sa raspunda penal pentru asta. Asa prevede art. 5 alin. 2 din Legea 254/2013! Ma intreb cati oameni trebuie sa mai moara in penitenciare sau sa se imbolnaveasca grav, cate procese sa mai piarda Romania la CEDO pentru ca sa se faca ceva si pentru cei care, odata ajunsi in penitenciare sunt condamnati, a doua oara, la umilinta?", scrie Monica Iacob Ridzi.
Ea acuza si conditiile de detentie, incepand cu faptul ca la vizita a fost separata de copii si continuand cu cele din celule.
"Am fost condamnata sa stau in frig, ma incalzesc — ca si celelalte detinute — cu sticle cu apa incalzita la filtrul de cafea, am fost condamnata sa fac dus de trei ori pe saptamana in cele zece minute cat este apa calda acum (cele zece minute la impart cu colega de camera pentru ca avem un singur dus — de fapt, o teava de dus, dar ne bucuram ca niste copii cand o avem...)", scrie Ridzi.
Fostul ministru al Tineretului si Sportului mai arata ca are voie doar la o plimbare de o ora pe zi, desi bolile de care sufera ii recomanda miscarea. De aceea, scrie Monica Ridzi, isi completeaza nevoia de miscare mergand prin celula.
"Prin urmare, fac sute de pasi pe lungimea de trei metri a celulei in care stau si ma rog la Dumnezeu in fiecare clipa sa nu mor in penitenciar, cum au mai murit oameni bolnavi in penitenciarele din Romania", afirma Monica Iacob Ridzi, adaugand ca din cauza ca organismul sau este lipsit de imunitate a inceput sa ia antibiotice pentru a preveni contractarea unei alte infectii mai grave, ce i-ar putea provoca decesul.
"Va rog public, domnule ministru al Justitiei, sa mergeti personal in penitenciare si sa vedeti conditiile in care sunt tinuti detinutii si in care lucreaza angajatii penitenciarelor. Poate atunci veti aloca mai multi bani celor care, nu din vina lor, sunt condamnati a doua oara odata ajunsi in penitenciare", adauga Monica Iacob Ridzi.
In final, fostul ministrul afirma ca postarea sa este "un apel la reflectie" si "un apel disperat". "Inteleg sa imi duc crucea pana la capat. Insa, inteleg sa vreau sa traiesc cu gandul la copiii mei, de care nicio 'instanta', de care nimeni nu ma poate desparti. Ei sunt, la urma urmei, singura determinare pe care o mai am", conchide Ridzi.
AGERPRES

medicale urgente
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004484 (s)