News Flash:

Mitropolitul Banatului, in vizita la romanii din Serbia

1 Septembrie 2016
1098 Vizualizari | 0 Comentarii
vizita serbia
Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Arhiepiscopul Timisoarei si Mitropolitul Banatului, s-a aflat pentru doua zile in mijlocul romanilor din Voivodina (Serbia), cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. 
In dimineata zilei de duminica (a 10-a dupa Rusalii), Inaltpreasfintia Sa a fost intampinat in localitatea Seleus de catre un numeros sobor de preoti romani din Banatul sarbesc, dar si de foarte multi credinciosi, care au venit sa sarbatoreasca hramul bisericii din localitate. Cu acest prilej, Mitropolitul Banatului a  slujit Sfanta Liturghie in altarul de vara al parohiei Seleus, foisor aflat in proximitatea unui izvor, la care, an de an, de sarbatoarea Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, sute de credinciosi romani din Serbia vin in pelerinaj. Raspunsurile liturgice au fost date de Corul barbatesc Giroceana, dirijat de teologul drd. Mircea Sturza.
In cadrul Dumnezeiestii Liturghii, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan a rostit un cuvant de invatatura, in cadrul caruia a evidentiat semnificatiile duhovnicesti ale pericopei evanghelice de la Matei (17, 14-23), reliefand faptul ca minunea intamplata cu acel tanar surd si mut nu a fost o vindecare, intrucat copilul nu era bolnav, ci o eliberare de un duh necurat care il stapanea din frageda pruncie.
Dupa cuvantul arhieresc, parintele paroh Cristian Babut a multumit Inaltpreasfintitului Parinte Ioan atat pentru bucuria coslujiriii, cat si pentru purtarea sa de grija fata de toti romanii de pe aceste meleaguri. La final, Mitropolitul Banatului a savarsit slujba de pomenire pentru toti ostasii romani si sarbi care au cazut pe campurile de lupta in timpul Primului Razboi Mondial.
In dupa-masa aceleiasi zile, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan a efectuat vizite pastorale in mai multe parohii din Banatul sarbesc. Astfel, Inaltpreasfintia Sa i-a vizitat pe romanii din localitatea Petrovasala. Aici, a fost intampinat de preotul paroh si de multi tineri imbracati in costume populare. In biserica cu hramul „Pogorarea Duhului Sfant”, construita in 1863, Parintele Mitropolit a savarsit Acatistul Mantuitorului Iisus Hristos, dupa care a rostit un cuvant de invatatura referitor la pericopa duminicala. In continuare, Inaltpreasfintia Sa a vizitat Parohia Satu-Nou, unde, in fata bisericii din localitate, construita intre anii 1805-1809, a fost intampinat de corul parohiei si de foarte multi credinciosi. Aici, Parintele Mitropolit a inaltat rugaciuni pentru pentru ctitorii bisericii si pentru toti credinciosii parohiei, rostind, la finalul slujbei, un cuvant duhovnicesc. Tot in aceasta zi, au fost vizitati si romanii din Panciova. Astfel, Mitropolitul Banatului a vizitat Capela ortodoxa romana cu hramul „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” din Panciova (sfintita la 30 ianuarie 1900), unde a oficiat Sfanta Taina a Maslului, impreuna cu un sobor de preoti. Dupa slujba, Inaltpreasfintia Sa a rostit in fata romanilor de aici, un cuvant de invatatura.
Luni, 29 august, de sarbatoarea Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan, Arhiepiscopul Timisoarei si Mitropolitul Banatului, s-a intalnit, la Consulatul General al Romaniei la Varset, cu Preasfintitul Parinte Nikanor, Episcopul ortodox sarb de Banat. De aici, cei doi ierarhi, impreuna cu consulul general Dan Nicolae Constantin, au mers spre localitatea San-Mihai (Lokve) din Voivodina. In biserica cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan si Preasfintitul Parinte Nikanor au savarsit, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, Sfanta Liturghie in limba romana si sarba. In cadrul slujbei, foarte multi copii si credinciosi s-au impartasit cu Sfintele Taine.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1257 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005477 (s)