News Flash:

Misterul lacului care transforma orice vietate in stana de piatra

19 Martie 2018
1052 Vizualizari | 0 Comentarii
lac

Lacul Natron din nordul Tanzaniei transforma vietatile care se aventureaza sa se aseze pe apa sau sa inoate in adevarate statui. Practic, animalele care ating apa sunt calcifiate. Un singur peste poate trai acolo, Alcolapia alcalica – care s-a adaptat la conditiile apei.

Natronul provenit din cenusa vulcanica
Initial lacul a fost numit Natron, dupa un compus natural format in mare parte din carbonat de sodiu si un procent infim de bicarbonat de sodiu. Aceasta substanta provine de la cenusa vulcanica care s-a acumulat de-a lungul timpului pe fundul lacului. Temperaturile apei pot ajunge sa depaseasca 60 de grade Celsius si alcalinitatea sa este una crescuta. Atunci cand un animal are ghinionul sa intre in acest lac, compusii chimici il omoara instantaneu, iar alcalinitatea apei are rolul de a pastra cadavrele intacte pentru o perioada mare de timp. Astfel, toate animalele se transforma in stane de piatra, unele dintre ele plutind in deriva pe apa fierbinte a lacului ucigas.

Natronul era folosit si in Egiptul antic
Peisajul este unul apocaliptic, care infatiseaza moartea in cele mai complexe aspecte. Cadavrele animalelor, in loc sa se descompuna, au tendinta sa se usuce si par sa se transforme in corpuri impaiate de forta naturii. Ciudat mai este si faptul ca animalele sunt dotate cu un simt al conservarii extrem de mare si atunci cand se apropie de lac, parca simt moartea care pluteste prin zona, dar se pare ca oglindirea apei (fiind una incredibila) le transmite un sentiment confuz. In acest fel, pasarile, cat si celelalte animale, sunt atrase precum un magnet spre luciul de apa. Odata intrate in contact cu apa, moartea este iminenta si apoi incepe intreg procesul de conservare. Interesat mai este faptul ca natronul era folosit in Egiptul antic pentru procesul de mumificare.

 


natron peisajul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1105 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005110 (s)