News Flash:

Ministrul Sanatatii: "Am luat decizia de a anula ordinul cu privire la copiii cu sindrom Down"

24 Februarie 2017
1146 Vizualizari | 0 Comentarii
florian bodog
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Arad, ca, impreuna cu ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a luat decizia de a anula ordinul referitor la copiii cu sindrom Down. Anuntul vine la scurt timp dupa ce Ministerul Muncii informase ca, in cursul zilei de vineri, cei doi ministri vor semna un ordin care va amana ordinul prin care copiii cu sindrom Down ar fi putut ramane fara drept la insotitor.
"In urma cu cateva minute (in jurul orei 12.00, n.r.) am finalizat discutia cu doamna ministru Olguta Vasilescu si am luat decizia de a anula, de a abroga ordinul dat de tehnocrati anul trecut. Repunem in functie ordinul vechi pana in momentul in care comisiile de specialitate din cele doua ministere vor analiza cu mare atentie toate modificarile propuse in asa fel incat ordinul nou pe care il vom elabora sa fie un ordin corect, un ordin care sa nu produca tulburari si care sa nu produca disfunctionalitati in tratamentul si ingrijirea acestor pacienti cu nevoi speciale", a declarat Bodog.
El a adaugat ca a existat si o discutie care viza amanarea ordinului.
"A existat la un moment dat discutia sa prorogam acest ordin pe o durata de 90 de zile si sa ramana vechiul ordin in functie insa din punct de vedere al tehnicii legislative nu este posibil si atunci ne-am asumat, cei doi ministri, vechiul ordin, in asa fel incat familiile si copiii care au aceste probleme sa poata beneficia imediat si sa nu aiba nicio perturbare in acivitatea de ingrijire care este extrem de complexa", a maio spus Bodog.
Anterior, la ora 11.47, Ministerul Muncii anuntase ca, in cursul zilei de vineri, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, si ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, vor semna, un ordin comun, care amana intrarea in vigoare a ordinului 1306/1883/2016, prin care copiii cu sindrom Down ar fi putut ramane fara drept la insotitor.
Inainte de anuntul facut de Ministerul Muncii, ministrul Sanatatii sublinia ca va fi emis un nou ordin, care sa fie "absolut corect".
"Este vorba de ordinul de ministru facut de guvernul tehnocrat. Cele trei comisii s-au intalnit ieri, (joi, n.r.) in cursul zilei de astazi vor elabora un raspuns. Ceea ce vreau sa va spun, ca exista doua posibilitati: o posibilitate este de a abroga ordinul, dar daca abrogam ordinul nu ramane nimic in loc deoarece si ordinul vechi este abrogat si atunci daca abrogam ordinul putem sa reactivam celalat ordin, ordinul vechi,  insa este cel mai rapid mod de a rezolva problema. Insa am rugat comisiile sa se aplece cu foarte mare atentie asupra ordinului vechi in asa fel incat sa nu cumva prin reactivarea ordinului vechi sa cream probleme noi. (...) Nu pot sa va spun de la ce data se va aplica pentru ca eu vreau ca ordinul nou sa fie absolut corect", a spus Bodog.
Anularea ordinului vine dupa ce mai multe organizatii neguvernamentale au atras atentia ca prin Ordinul 1306/1883/2016 sunt concediati asistentii personali ai persoanelor cu sindrom Down.
In anexele acestui ordin, au fost stabilite criteriile medicale si medico-psihologice pentru aprecierea deficientelor/afectarilor functionale produse de sindromul Down, lasandu-i fara asistenti personali/insotitori pe copii cu sindrom Down care au un coeficient de inteligenta mai mare de 35 sau mai mare de 49 in cazul in care este asociat cu o alta deficienta senzoriala, somatica, psihica, sustin reprezentantii Asociatiei Down Bucuresti.
La randul ei, asociatia Down Art Therapy arata ca inca din ianuarie, in baza Ordinului 1306/1883/2016, au existat cazuri de persoane cu sindrom Down carora li s-a schimbat incadrarea din handicap grav, cu insotitor, in handicap accentuat, fara insotitor.
"Majoritatea copiilor nostri cu sindrom Down au in prezent gradul grav cu asistent personal. In lumina noilor reglementari prevazute de Ordinul 1306/1883/2016 din 17.11.2016, multi dintre copiii cu sindrom Down vor pierde dreptul la insotitor si, implicit, dreptul lor la recuperare si la o viata mai buna. Deja sunt persoane cu dizabilitati, in speta sindromul Down, carora, in baza reglementarilor Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 li s-a schimbat incadrarea din handicap grav, cu insotitor, in handicap accentuat, fara insotitor. Cautand in textul Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 nu am intalnit nicaieri cuvantul discernamant. Or, in ceea ce priveste copiii cu sindrom Down in peste 97 la suta din cazuri, lipsa discernamantului este o componenta esentiala a afectiunii", aratau, in 24 ianuarie, reprezentantii Asociatiei  Down Art Therapy. sursa: news.ro

arad sindrom down
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1158 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007582 (s)