News Flash:

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, chemat la audieri in Comisia de ancheta privind arhiva SIPA

19 Octombrie 2017
906 Vizualizari | 0 Comentarii
tudorel toader
Comisia parlamentara de ancheta privind arhiva SIPA l-a invitat pe ministrul Justitiei la audieri joi, incepand cu ora 10.00, urmand ca la audierile viitoare sa fie chemati fostii ministrii ai Justitiei Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Catalin Predoiu si Titus Corlatean.
Presedintele comisiei, senatorul Serban Nicolae (PSD) a afirmat, in sedinta de acum o saptamana, ca audierile ar trebui sa inceapa cu ministrul Toader pentru ca este persoana cea mai avizata avand in vedere functia pe care o detine. "Ministrul Justitiei in functie este persoana cea mai avizata pentru a ne spune care este situatia in acest moment, daca mai exista compartimente de specialitate in legatura cu aceasta arhiva, pentru ca nu mai este o baza de date operativa, nu mai este o baza de informatii cu activitate curenta. Poate sa ne spuna ce acte normative au fost incidente, nu cele care sunt publice, ci cele de rang inferior - ordine de ministru, dispozitii interne, regulamente samd. Ar fi punctul de plecare. Am si solicitat domnului ministru o serie de date sistematizate de la care sa pornim si de aici putem sa facem o strategie de desfasurare a activitatii comisiei", a social-democratul.
Tudorel Toader a confirmat inca de joia trecuta ca va veni la audiere. ”Sigur ca voi merge, doar eu am initiat HG pentru accesul la arhiva si cunoasterea continutului arhivei SIPA!", a declarat Tudorel Toader pentru Mediafax.
Ulterior audierii lui Toader, membrii comisiei intentioneaza sa viziteze si locul in care este pastrata actualmente arhiva pentru ca apoi sa fie reluate audierile.
In randul celor care vor fi invitati in fata comisiei se numara fostii sefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Basescu, fosti ministri ai Justitiei Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Catalin Predoiu si Titus Corlatean, fostii sefi ai SIPA, fostii si actuali sefi si prim-adjuncti ai SRI, fosti si actuali directori si prim-adjuncti de la SPP, fosti si actuali ministri de Interne, seful ORNISS, procurorii generali de la Parchetul de pe langa ICCJ si adjunctii acestora din perioada 2004-2017, potrivit listei prezenate in comisie.
Ilie Botos, Laura Codruta Kovesi, Tiberiu Nitu, Augustin Lazar si adjunctii acestora vor fi si ei audiati de parlamentari. "Ii vom invita incepand cu domnul Ilie Botos, continuand cu Laura Codruta Kovesi, Tiberiu Nitu, Augustin Lazar si adjunctii acestora. In principal as invita la audieri pe sefii institutiei.(...) Exista o ordine de prioritate, exista o strategie rationala de a face audieri pe repere cronologice si pe repere care tin de functiile detinute", a spus Nicolae, la prima sedinta a comisiei de ancheta.
Serban Nicolae a declarat ca exclude ipoteza ca persoanele invitate sa nu se prezinte la audieri.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1238 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005097 (s)