News Flash:

Ministrul Finantelor: "Sincer, nu am urmarit care este pretul la pompa"

20 Septembrie 2017
1043 Vizualizari | 0 Comentarii
ionut misa
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, marti, in Parlament, ca nu a urmarit pretul carburantilor la pompa, afirmand ca, inaintea de reintroducerea supraacizei, a discutat cu reprezentantii companiilor din domeniu, dar nu a primit asigurari ca preturile nu vor creste in urma supraacizei.

"Sincer, nu am urmarit care este pretul la pompa, din punctul asta de vedere. Noi, cand am facut analiza, am tinut cont de faptul ca in momentul in care s-a redus acciza, ea nu s-a regasit nici in pretul de la pompa, intr-o scadere direct proportionala a pretului la pompa, dar nici intr-o crestere a impozitului pe profit al companiilor care vindeau carburanti, ceea ce ne-a facut sa ne dam seama ca aceasta diferenta pe care statul o lasase ca o facilitate pentru fiecare cetatean a fost preluata de catre companii. Am constatat ca ea a fost preluata, am si initiat actiuni de control. Mai mult decat atat, in momentul in care am decis sa facem aceasta crestere pentru ca am avut consultari inainte cu companiile din domeniu si nu numai, am decis sa creem aceasta crestere in doua etape pentru a nu crea un soc de consum si am luat in calcul cam care ar putea fi scaderea de consum si am tinut cont si de valoarea accizei, valoarea cu care trebuie sa creasca acciza”, a declarat Ionut Misa.

Ministrul Finantelor: "Se vor lua niste masuri"

El a fost intrebat despre afirmatiile premierului Mihai Tudose despre unele masuri ce vor fi luate daca preturile carburantilor vor creste in urma reintroducerii supraaccizei. ”Nu pot sa comentez eu declaratiile premierului, dar eu am incredere in premier si in faptul ca se vor lua niste masuri si vor fi niste analize. Nu stiu exact la ce se referea dansul”, a spus Ionut Misa, citat de Mediafax. 

La remarca jurnalistilor ca preturile carburantilor au crescut, ministrul Finantelor a raspuns: "Urmarim indiscutabil sa vedem ce se intampla si din punctul asta de vedere, vom monitoriza si ulterior sa vedem daca cresterea de pret se regaseste intr-o crestere a profitabilitatii companiilor care vand carburanti, pentru ca in mod firesc ar trebui ca acea diferenta peste valoarea cu care a crescut acciza sa se regaseasca in profitul companiilor si, automat, intr-un impozit pe profit mai mare la nivelul bugetului de stat".

Consiliul Concurentei verifica preturile la carburanti dupa introducerea supraaccizei 

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, marti, ca urmareste evolutia pietei de carburanti, urmand ca, daca vor fi semnale ca s-a profitat de supraacciza pentru a avea cresteri excesive de pret, va interveni pe piata.

"Urmarim constant evolutia pietei de carburanti. Cam o luna dureaza si apoi vedem daca se impune sa intervenim sau nu. Am intensificat in aceasta perioada controalele. Strangem preturile la toate companiile pe care le-au practicat inainte de cresterea accizei si pe care le practica acum, dupa cresterea accizei”, a declarat Bogdan Chiritoiu.

Cu cat s-au scumpit carburantii?

Potrivit, peco-online.ro comparativ cu luna trecuta, pretul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 6.3%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 14.5 lei mai mult decat in urma cu 30 de zile.

In cazul motorinei, pretul mediu al unui litru a crescut cu 4.8%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 11.0 lei mai mult decat in urma cu 30 de zile.

In aceasta perioada Romania se afla pe locul al doilea in Uniunea Europeana in topul tarilor cu cea mai ieftina benzina, dupa Bulgaria. 

In cazul motorinei, tara noastra se afla pe locul cinci intre statele Uniunii Europene in ceea ce priveste cel mai mic pret la acest tip de combustibil, dupa Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg.

Comparativ cu celelalte tari UE, Romania se claseaza pe locul 10 la benzina fara taxe, ca fiind cea mai ieftina, dupa Bulgaria, Cehia, Franta, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Regatul Unit, in timp ce motorina fara taxe comercializata la noi este pe locul al 19-lea in topul celor mai mici preturi, dupa Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Regatul Unit.

sursa: realitatea.net

ionut misa pretul carburantilor crestere
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006392 (s)