News Flash:

Ministrul Educatiei, la Timisoara: "Legea educatiei va suferi modificari"

30 Mai 2015
1172 Vizualizari | 0 Comentarii
sorin cimpeanu
Aflat la Timisoara, ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, a anuntat ca a purtat discutii cu reprezentantii sindicatului din invatamantul timisean. Unul dintre scopurile principale ale discutiilor a fost dezbaterea unei noi legi a invatamantului, una care teoretic ar trebui sa cuprinda opiniile unei largi mase de categorii implicate in stabilirea noului cadrul legislativ: profesori, studenti, dar mai ales persoane reprezentative pentru mediul economic. Una dintre modificarile pe care ar urma sa le aduca noua lege se refera la examenul de Bacalaureat.
„Am avut prilejul unei intalniri cu sindicatul din invatamantul din Timis, una constructiva si care reprezinta un nou pas cu dreptul spre aparitia unui nou cadrul legislativ. Noul proiect al legii educatiei va trebui sa fie unul profesionist redactat, intr-un mod transparent. Nu doar sindicatele vor fi parte din aceasta dezbatere, vor fi consultate inclusiv asociatiile de studenti reprezentative (UNSR USR si ANOSR), Consiliul National al Rectorilor, dar mai ales mediul economic, o componenta extrem de importanta. Prin aceasta initiativa nu dorim sa bulversam sisemul de invatamant, ci sa il reparam acolo unde este cazul”, a declarat Sorin Campeanu.
La fel, Ecaterina Andronescu, fost ministru si actualmente presedinte al Comisiei de Invatamant din Senatul Romaniei, apreciaza ca e un moment prielnic unei asemenea modificari.
„E un moment favorabil sa avem o lege noua, care va fi rezultat al unei dezbateri largi, o dezbatere de lunga durata. Deocamdata vorbim de un draft, cu cativa ani de dospire in comisie, dar este un proiect care sa mearga in directia dezvoltatii invatamantului. Poate va trebui sa regandim scoala spre formarea personala a tinerilor, in asa fel incat acestia sa se adapteze in functie de cerintele societatii actuale. De asemenea se mai pune problema autonomiei preuniversitare si universitare. Sunt numeroase lucruri care am vazut ca nu au mers cum a trebuit in vechea forma si acum trebuie sa le modificam”, a declarat Andronescu la Timisoara.
Actualul ministru a anuntat ca se doreste introducerea a doua tipuri de bacalaureat, unul va fi cel stiintific, iar cel de-al doilea cel profesional, unul care odata trecut sa permita absolventilor sa isi continue studiile pana la nivel de colegiu universitar.
De asemenea, va mai trebui „lucrat” la subiectele de bacalaureat, mai spune Campeanu: „Din punct de vedere al calitatii educatiei nu suntem deloc pe un loc codas in Europa, problema e la locul ocupat in urma rezultatelor de la bacalaureat. Va trebui ca subiectele de la acest concurs sa fie clar structurate. Rezultatele din ultimii ani au putut sa ofere indicii asupra caror capitole din bacalaureat trebuie sa se orienteze si sa lucreze elevii si profiesorii”.
Vremuri bune pentru invatamant?
La Timisoara, Campeanu a vorbit si despre salarii mai mari in domeniul invatamantului, despre investitii in scoli si despre eliminarea totala a unitatilor fara autorizatie sanitara.
„Vom avea cresteri salariale din august, cu 12% pentru personalul nedidactic. Facem cat putem, asteptarile sunt clar mai mari. In acest an suma alocata invatamantului a ajuns la 3,7% din Produsul Intern Brut de anul acesta”, a declarat ministrul Educatiei, scrie tion.ro.
Vremuri bune vin, din ceea ce spune ministrul, si in ceea ce priveste unitatile de invatamant: „In ceea ce priveste infrastructura, mai avem 2.500 din 19.000 de scoli care nu au autorizatie de functionare. Acestea au fost inventariate trebuie sa vedem de de ce, exista dorinta guvernului si resurse pentru interventie rapida. Pana la finele anului scolar urmator trebuie sa nu mai existe asemenea scoli neautorizate sanitar. Acum se estimeaza, inclusiv viabilitatea scolii in raport cu evolutia populatiei acolo, sa nu ajungem in situatia de a avea scoli renovate care sa se inchida imediat la terminarea lucrarilor.

bacalaureat ecaterina andronescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006315 (s)