News Flash:

Ministerul Finantelor: Romania se incadreazaă in tinta de deficit bugetar in 2017

21 Iulie 2017
1334 Vizualizari | 0 Comentarii
buget
Datele Eurostat privind deficitul bugetar in primul trimestru pentru Romania, de 3,2% din Produsul Intern Brut (PIB), este calculat pe baza soldului ESA ajustat sezonier si reflecta trendul inregistrat in trimestrele anterioare din 2016, iar tinta de deficit pentru finalul anului 2017 este in programul stabilit, de sub 3% din PIB, a anuntat vineri Ministerul Finantelor.
Potrivit datelor Eurostat, Romania a avut un deficit bugetar de 3,2% din PIB in primele trei luni ale acestui an, al doilea cel mai mare din Uniunea Europeana (UE). Guvernul PSD-ALDE si-a asumat respectarea tintei de 3% din PIB pentru acest an, conform Tratatului de la Maastricht.

Ministerul Finantelor considera ca datele Eurostat reflecta trendul din trimestrele anterioare, iar tinta pentru acest an a ramas cea stabilita.
”Valoarea comunicata de 3,2% din PIB este calculata pe baza soldului ESA ajustat sezonier, reflectand componenta de trend a deficitului bugetar inregistrat in trimestrele anterioare din 2016, si raportata la PIB din trimestrul I, trimestru in care PIB inregistreaza de obicei cea mai redusa valoare nominala din cele 4 trimestre ale anului. In 2016 PIB in trimestrul I a fost de 146,4 miliarde de lei in timp ce valoarea cea mai ridicata a PIB-ului trimestrial s-a inregistrat in trimestrul IV de 228,9 miliarde de lei”, se arata in comunicat.
Totodata, in datele publicate de Eurostat se observa ca acelasi indicator a inregistrat un maxim de 3,6% din PIB in trimestrul al doilea din 2016, iar valoarea inregistrata in trimestrul I din 2016 a fost de 3,1% din PIB.
”Raportat la perioada comparabila din 2016 (trimestrul I) se observa ca deficitul bugetar a crescut doar marginal cu 0,1 puncte procentuale la 3,2% din PIB, ceea ce sugereaza ca tinta de deficit pentru finalul anului 2017 este in program”, se arata in comunicat.
Cresterea cheltuielilor bugetare, pe baza unui avans estimat al PIB-ului de 5,2% in 2017, este considerata prea optimista de mai multi economisti, care prevad o depasire a tintei de deficit de 3% in acest an.

Senatorul PNL Florin Citu l-a acuzat recent pe liderul PSD Liviu Dragnea ca dezinformeaza deoarece nu a prezentat cea mai importanta estimare a institutiilor internationale referitoare la Romania, si anume deficitul bugetar, care a fost estimat pentru anul acesta intre 3,5% si 4%. News.ro

datele eurostat ministerul finantelor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1247 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006194 (s)