News Flash:

Ministerul Educatiei: Inscrierile in gradinite sunt monitorizate continuu

15 Mai 2015
1268 Vizualizari | 0 Comentarii
gradinita1
Inscrierile in gradinite sunt monitorizate continuu in Bucuresti si 27 de judete, dupa introducerea sistemului on-line, brevetat in Capitala in 2014, fapt care a dus la disparitia inscrierilor unui copil in mai multe unitati, a declarat, pentru MEDIAFAX, consilierul ministerial Constantin Traistaru.
"Prin Hotarare de Guvern, cifra de scolarizare la prescolar pentru 2015-2016 este de 665.000 de locuri. Anul trecut, pentru a elimina sistemul inscrierii unui copil in mai multe gradinite, care facea ca, mereu, pe hartie sa fie mai multi copii inscrisi decat in realitate, am introdus la Bucuresti un sistem unic de inscriere. Astfel, odata inscris la o gradinita, un copil nu mai poate fi inscris si la alta, pentru ca nu-i da voie sistemul. Am eliminat inscrierile paralele. Niciunui copil nu-i poate fi refuzat accesul in prescolar", a spus consilierul ministerial Constantin Traistaru, fost inspector general scolar al Capitalei.
Potrivit lui Traistaru, dupa Bucuresti, alte 27 de judete au introdus sistemul inscrierii electronice, iar din 2016 va functiona, probabil, in toata Romania.
Aproximativ 180.000 de copii au fost reinscrisi, pana in prezent, prin aplicatia informatica a Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS).
"Toti copiii au loc in gradinita. Admiterea in prescolar are doua etape, una a reinscrierilor, unde sunt aproximativ 180.000 de copii, si inscrierile pentru cei care nu au frecventat niciodata o gradinita, 210.000 de copii pana acum. Mai sunt si inscrierile traditionale, in restul judetelor", a precizat Traistaru.
Potrivit calendarului privind cuprinderea copiilor cu varste intre trei si sase ani in invatamantul prescolar, luni a inceput etapa inscrierii copiilor care merg la gradinita pentru prima data din toamna. In paralel, din 27 aprilie s-a desfasurat si reinscrierea in anul scolar 2015-2016 a copiilor care au fost si in acest an in invatamantul prescolar.
Cererile de inscriere pot fi inregistrate de inspectoratele scolare cu ajutorul unei aplicatii informatice puse la dispozitie, optional, de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Aplicatia informatica este disponibila in toata perioada de inscriere, fiecare inspectorat scolar avand posibilitatea de a o utiliza in fiecare zi de inscriere sau doar la sfarsitul procesului.
Pentru anul scolar 2015-2016 au fost alocate 665.000 de locuri in invatamantul prescolar, la grupele de varsta mica, mijlocie si mare. Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a solicitat inspectoratelor scolare judetene si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti sa asigure toate masurile necesare finalizarii pana la 1 august a tuturor procedurilor de inscriere si reinscriere.
Conducerile unitatilor de invatamant prescolar trebuie sa afiseze cati copii pot fi inscrisi, in functie de capacitatea institutiei, care este numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2015-2016, pe grupe de varsta, si criteriile generale stabilite de Consiliul de administratie pentru inscrierea copiilor. De asemenea, vor fi afisate numarul copiilor reinscrisi si numarul celor inscrisi zilnic, in perioada stabilita.
Perioadele de inscriere si reinscriere, precum si orarul aferent sunt stabilite de conducerile unitatilor de invatamant si trebuie afisate la loc vizibil, in fiecare gradinita, pentru a fi cat mai accesibile parintilor. In masura in care este posibil, aceste informatiile vor fi publicate si pe site-urile gradinitelor si, eventual, pe site-ul inspectoratului scolar judetean, a precizat Ministerul Educatiei, intr-un comunicat de presa.
Inscrierile pot continua si dupa data de 1 august, in limita locurilor disponibile. Dupa finalizarea etapei de reinscriere, ocuparea locurilor libere se va face in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta - grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) si grupa mica (copii de 2-3 ani).
Locurile libere vor fi ocupate si pe baza criteriilor generale de departajare, pe care gradinitele le aplica atunci cand exista mai multe solicitari decat numarul de locuri, printre acestea fiind apropierea de domiciliul copilului, existenta unui frate al copilului inmatriculat in acea gradinita, parinte unic intretinator de familie sau incadrarea in grad de handicap a copilului, inscrisa intr-un certificat medical.
Mediafax.ro 

constantin traistaru
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006006 (s)