News Flash:

Minerii din Valea Jiului au continuat protestele

5 Ianuarie 2017
1107 Vizualizari | 0 Comentarii
proteste mineri
Cei aproximativ 200 de mineri protestatari de la exploatarea Lupeni care au refuzat miercuri dimineata sa intre in subteran au anuntat ca intentioneaza sa plece pe jos spre sediul CEH din Petrosani, dupa ce la mina nu a venit pana la pranz niciun reprezentant al administratiei companiei, asa cum au solicitat liderii sindicali. 
Minerii s-au oprit in jurul orei 12,00 la sediul primariei din orasul Lupeni, unde incearca sa se organizeze pentru parcurgerea marsului de aproximativ 15 kilometri pana la Petrosani. Ei sunt insotiti de efective de jandarmi. 
'Oamenii nu vor sa intre in subteran, pana nu se va discuta cu ei. Minerii au inceput sa semneze un tabel prin care se cere demiterea conducerii CEH', a declarat secretarul general al Sindicatului 'Muntele', Ioan Ciubotaru. 
Potrivit acestuia, angajatii sunt nemultumiti de reducerea saptamanii de lucru la patru zile pentru salariatii TESA si din sectoarele auxiliare, dar si pentru ca nu si-au primit mai multe drepturi din contractul colectiv de munca, intre care si tichetele masa pe lunile noiembrie si decembrie. 
'Pe luna ianuarie, exista riscul ca veniturile oamenilor sa scada cu circa 27%. In plus, daca se va intra in insolventa, nu exista siguranta ca actualul contract colectiv de munca va fi respectat', a mentionat Ciubotaru. 
Conform unei decizii luate de conducerea CEH, personalul auxiliar si TESA din cadrul companiei va sta acasa in prima zi din saptamana a lunii ianuarie si va fi platit cu 75% din salariul tarifar. Masura ar urma sa genereze o economie de 1,6 milioane lei la fondul de salarii, bani din care administratia CEH intentioneaza sa cumpere materialele necesare pentru derularea activitatii de extractie a carbunelui din subteran. 
Administratia CEH a solicitat intrarea societatii in insolventa, procesul fiind suspendat in asteptarea unei decizii a Curtii de Apel Alba Iulia la actiunea formulata de Sindicatul 'Noroc bun' de la Livezeni. 
In cadrul CEH lucreaza circa 5.300 de persoane, la minele Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan, precum si la termocentralele Mintia si Paroseni. AGERPRES 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1431 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006740 (s)