News Flash:

Mineralogul Constantin Gruescu, cetatean de onoare al orasului Bocsa

18 Aprilie 2014
1204 Vizualizari | 0 Comentarii
Constantin Gruescu
Cel mai cunoscut mineralog român, Constantin Gruescu, a primit, la împlinirea vârstei de 90 de ani, titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Bocşa, evenimentul având loc joi, într-un cadru festiv, la sediul Primăriei. 

'În şedinţa extraordinară am încercat să aducem respectul nostru pentru cei care au promovat şi promovează oraşul nostru. A fost o şedinţă aparte, care a avut ca scop, pe de o parte, acordarea titlului de Cetăţean de onoare pentru Preasfinţia Sa Lucian, Episcopul Caransebeşului, iar, pe de altă parte, ţinând cont că nea Costică Gruescu, aşa cum ne-am obişnuit să-i spunem, a împlinit frumoasa vârstă de 90 de ani. Am vrut ca noi, bocşenii, cei care ne simţim cel mai aproape de el, având în vedere că este un nume naţional şi internaţional, nu putem trece peste acest moment fără să-i dăm importanţa necesară', a declarat primarul Bocşei, Eugen Cizmăneanţu.

Bocşenii i-au mulţumit lui Constantin Gruescu pentru că a înţeles că urbea are nevoie de numele său, fapt pentru care a făcut o donaţie de 105 piese muzeistice, din colecţia proprie, oraşului Bocşa.

'Până la această vârstă m-am străduit să ajut oamenii. Toată activitatea mea a fost împărţită oamenilor. Există trei universităţi care au câte o sală mineralogică ce îmi poartă numele, două în Timişoara şi una în Reşiţa, cinci muzee, cele din Banat, dar şi Muzeul Naţional din Bucureşti şi Palatul Culturii din Iaşi. Dacă vindeam colecţiile mele, făceam multe milioane, dar pentru că nu am fost egoist, eu sunt miliardarul sărac', a spus, zâmbind, Constantin Gruescu. 

Primăria Bocşa, Consiliului Local şi Casa Orăşenească de Cultură doresc ca sala muzeală 'Constantin Gruescu - mineralogie şi estetica fierului' să poată fi inaugurată în cel mai scurt timp.

'Am început reparaţiile, deja, la acest imobil, suntem pe drumul cel bun. Dorim să facem şi o invitaţie celor care vor trece prin oraşul Bocşa, să viziteze viitorul complex muzeal, care cuprinde sala muzeală Constantin Lucaci, viitorul muzeu Constantin Gruescu, un muzeu de etnografie şi un parc tematic', a afirmat Dan Liuţ, directorul Casei de Cultură din Bocşa. 

Muzeul lui Constantin Gruescu, din Ocna de Fier, denumit de localnici şi 'Casa Binelui', este primul muzeu particular de minerale estetice din România şi funcţionează încă din anii '50, iar intrarea a fost, dintotdeauna, gratuită. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017371 (s)