News Flash:

Mii de persoane au fost prezente la Serbarile Nationale de la Tebea

12 Septembrie 2016
1067 Vizualizari | 0 Comentarii
Serbarile Nationale de la Tebea
Peste 3.000 de persoane au fost prezente, duminica, la Serbarile Nationale de la Tebea, manifestare dedicata memoriei lui Avram Iancu, de la a carui moarte se implinesc 144 de ani. 
Ceremonialul oficial a inceput la ora 10,30, la cimitirul de la Tebea, cu o slujba religioasa de pomenire a lui Avram Iancu, oficiata de episcopul Devei si Hunedoarei, Gurie, impreuna cu un sobor de preoti. Au fost depuse coroane de flori din partea autoritatilor si institutiilor statului, iar la final au fost rostite mai multe mesaje legate de importanta si personalitatea lui Avram Iancu
La eveniment au fost prezente mai multe personalitati ale vietii politice, printre care copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga, presedintele PSD, Liviu Dragnea, presedintele PMP, Traian Basescu, prim-vicepresedintele PNL Gheorghe Falca, parlamentari, primari din judetul Hunedoara si cele invecinate, reprezentanti ai institutiilor deconcentrate ale statului. 
Serbarile Nationale de la Tebea s-au incheiat ieri dupa-amiaza, cu un spectacol folcloric la care au participat solisti de muzica populara cunoscuti. 
Avram Iancu s-a nascut la 1824, intr-o familie de moti instariti din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revolutia de la 1848 Avram Iancu facea parte dintre fruntasii intelectualitatii romanesti transilvanene luptatoare pentru emancipare sociala si nationala. 
A fost unul dintre initiatorii si organizatorii adunarilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848, si conducatorul cetelor inarmate de tarani si mineri din Muntii Apuseni, in randurile carora se bucura de o mare popularitate. 
Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 in comuna Baia de Cris si trei zile mai tarziu a fost inmormantat in cimitirul de la Tebea, langa Gorunul lui Horea. AGERPRES

avram iancu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1234 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006122 (s)