News Flash:

Mii de elevi cu medii de repetentie au intrat in liceele cu rezultate dezastruoase la BAC

15 Iulie 2014
1232 Vizualizari | 0 Comentarii
Rezultatele primei repartizari computerizate confirma, si anul acesta, ca liceele cu cele mai mici medii de admitere inregistreaza rezultate dezastruoase la bacalaureat, in timp ce acolo unde se intra cu medii mari sunt cele mai bune rate de promovare a acestui examen.
Potrivit legislatiei in vigoare, in invatamantul liceal se pot inscrie si elevii care au obtinut medii sub 5 la evaluarea nationala.
Astfel, in unele licee din toata tara s-a intrat, si anul acesta, cu medii mai mici chiar de 3. Originile acestei realitati sunt in 2009, cand a fost introdusa evaluarea nationala, ale carei note sunt luate in calcul la intrarea in liceu fara examen.
Masurile luate acum cinci ani au avut, potrivit initiatorilor, un rol social: niciun copil sa nu ramana pe strada si, chiar cu note de 2, 3 sau 4, sa fie admisi in liceu.
Cum se traduce in cifre, astazi, acest rol? Dupa prima repartizare computerizata, peste 15.000 de elevi au fost admisi la liceu cu medii sub 5.
Clasamentul alcatuit dupa cea mai mica medie de admitere la liceu pare sa fie, si in 2014, copia celui privind promovarea la bacalaureat. Mai exact, in liceele unde s-a intrat cu medii mari, ratele de promovare a bacalaureatului au fost printre cele mai bune, in timp ce unitatile scolare care au primit elevi cu medii foarte mici au avut un numar extrem de mic de absolventi care au promovat asa-numitul examen al vietii.
In Bucuresti, de pilda, pe locurile 1 si 2 in topul dupa ultima medie de admitere sunt colegiile "Sfantul Sava" si "Gheorghe Lazar". La bacalaureatul de anul acesta, cele doua colegii au avut printre cele mai bune rezultate din tara: un singur respins din 248 de candidati, respectiv sapte din 277.
La polul opus, cele mai mici medii de admitere in Bucuresti s-au inregistrat la liceele tehnologice "Dimitrie Gusti" (2,52) si "Petru Poni" (2,50) si la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara "Dumitru Motoc" (2,50). Rezultatele la bacalaureatul de anul acesta, foarte slabe: 23 de promovati din 309 candidati la "Dimitrie Gusti", 19 din 183 la "Petru Poni" si 26 din 162 la "Dumitru Motoc".
Asa stand lucrurile, se poate concluziona ca elevii intrati in liceu cu medie de repetentie nu pot recupera, in patru ani, lipsurile din cei opt de invatamant primar si gimnazial. Lipsuri care, in intervalul 2010 -2013, au crescut la circa 209.000 numarul celor care nu au promovat bacalaureatul, potrivit statisticilor Ministerului Educatiei.
Pentru a-i ajuta pe cei care nu au luat bacalaureatul, statul a pregatit doua masuri: inca o sesiune de examen si meditatii gratuite la proba sau probele de bacalaureat nepromovate.
"In cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat speciala, aprobata prin ordin al ministrului educatiei nationale (...) In situatia in care absolventii studiilor liceale nu au sustinut, nu au promovat examenul national de bacalaureat, acestia pot beneficia de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unitatilor de invatamant liceal, precum si la nivelul institutiilor de invatamant superior acreditate", prevede, astfel, recenta ordonanta de modificare a Legii educatiei.
Cat vor putea recupera, in cateva luni de meditatii, candidatii fara diploma de bacalaureat? Retorica sau nu, intrebarea are, cu siguranta, un raspuns in faptul ca intrarea la liceu a devenit, de ani, o formalitate. Mediafax.ro

evaluarea nationala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005947 (s)