News Flash:

Mii de beneficiari ai politelor de asigurare falsificate de la Omniasig, la audieri

10 Iunie 2014
653 Vizualizari | 0 Comentarii
Mii de clienti ai Omniasig vor fi audiati de ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor, in dosarul politelor de asigurare care ar fi fost falsificate, in care sunt cercetati penal 340 de angajati ai companiei de asigurari, dintre care 47 cu functii de conducere, potrivit unor surse din Politie.
Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, ca in cursul zilei de marti toate Serviciile de Investigare a Fraudelor de la nivelul inspectoratelor judetene vor primi liste cu persoanele care trebuie chemate la audieri. Politistii vor primi, in premiera, un ghid de ancheta, care va contine un set de intrebari la care clientii Omniasig vor trebui sa raspunda.
Politistii estimeaza ca, desi numarul celor citati este de ordinul miilor, audierile ar trebui sa nu se extinda pe o perioada mai lunga de doua saptamani.
Confom anchetatorilor, reprezentantii Omniasig au incheiat, numai in data de 26 iulie 2013, aproximativ 12.000 de politie de asigurare suspecte. Cele mai multe au fost in judete unde agentii cu maxim 10 angajati au incheiat sute de politie. Astfel, in judetul Covasna au fost incheiate 960 de polite, in Alba - 914 polite, in Harghita - 913 polite, in Mures - 799 de polite, in Maramures - 671 de polite, in Arges - 635 de polite, in Iasi - 507 si in Cluj - 475 de polite. In restul judetelor, numarul politelor intocmite la data de 26 iulie a fost de aproximativ 300.
Surse din randul anchetatorilor au precizat ca unii agenti de asigurari au incheiat, intr-o singura zi de lucru, intre 50 si 184 de polite de asigurare.
Potrivit acelorasi surse, angajatii care au incheiat cele mai multe polite au fost recompensati de conducerea Omniasig cu vacante la hoteluri de cinci stele din Turcia, fiind vorba de aproximativ 50 de persoane.
Aproape 340 de persoane sunt cercetate penal pentru abuz in serviciu si fals intelectual, in dosarul politelor de asigurare, dupa ce ar fi falsificat peste 11.670 de polite de asigurare facultative, a anuntat, miercuri, comisarul sef Catalin Ionita, seful Directiei de Investigare a Fraudelor.
Ionita a precizat ca dintre cele aproape 340 de persoane, 292 sunt inspectori, brokeri si agenti de asigurari si 47 sunt directori.
"Discutam despre antedatarea unor polite de asigurare a locuintelor, fiind identificate 11.671 de astfel de polite. Exista suspiciuni privind infractiunile de abuz in serviciu si fals intelectual, fiind inceputa urmarirea penala in cauza. Pana in aceasta faza a anchetei, prejudiciul a fost stabilit la 400.000 de euro", a precizat Ionita.
El a mai spus ca o prioritate este, in acest moment, recuperarea prejudiciului, drept pentru care bunurile persoanelor si firmelor implicate vor fi puse sub sechestru.
Aproape 300 de angajati ai Omniasig au fost audiati, la inceputul lunii iunie, in ancheta privind falsificarea unor polite de asigurare facultative.
Prejudiciul produs in acest caz a fost evaluat la aproximativ 400.000 de euro, dar anchetatorii suspecteaza ca suma este mult mai mare.
Procurorii si politistii au facut, in 14 mai, 49 de perchezitiile la sedii centrale si la sucursale ale Omniasig din Bucuresti si din toate judetele. Anchetatorii au ridicat atunci inscrisuri si au audiat mai multe persoane.
Potrivit procurorilor, societatea de asigurare Omniasig incheia polite de asigurare facultativa si le antedata, pentru a crea aparenta ca au fost semnate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare PAID.
Astfel, incepand din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinte obligatia incheierii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD - polita de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren), in format electronic, separat de incheierea unei polite de asigurare facultativa care ar acoperi aceste riscuri.
Prin modificarile aduse Legii 260/2008 de dispozitiile Legii 243 din 17 iulie 2013, publicata in Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 si intrata in vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice si juridice nu mai puteau incheia contracte de asigurare facultativa a locuintelor decat daca incheiau, in prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.
In aceste conditii, sustin procurorii, societatile de asigurare puteau incheia contracte de asigurare facultativa numai dupa ce verificau conditiile existentei asigurarii obligatorii a locuintei, inclusiv, daca asiguratul a platit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru locuintele de tip B.
Sumele de 20 si respectiv 10 euro trebuiau virate de societatile de asigurare in conturile societatii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componenta esentiala in cadrul programului roman de asigurarea catastrofelor), se mai arata in comunicat.
"Antedatand polita de asigurare facultativa, s-a creat aparenta ca respectivele contracte ar fi fost incheiate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare revenite PAID", potrivit Parchetului instantei supreme.
Procurorii au mai aratat ca, daca ar fi procedat conform normelor legale in vigoare, angajatii companiei de asigurare ar fi trebuit sa incheie, intr-o prima faza, asigurarea obligatorie si sa incaseze suma de 20, respectiv 10 euro ce urma a fi virata in contul PAID.
"Numai dupa acest moment compania in cauza putea incheia contracte de asigurare facultativa. Practic, orice contract de asigurare facultativa incheiat in absenta unui contract de asigurare obligatorie a creat in dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract", a precizat Parchetul ICCJ.
Unicul obiect al verificarilor desfasurate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Omniasig este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de companie in a doua jumatate a anului 2013, preciza asiguratorul. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1095 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012946 (s)