News Flash:

Mica REMANIERE a Guvernului Tudose din aceasta saptamana. Ce ministri s-ar putea afla pe LISTA NEAGRA a premierului

10 Octombrie 2017
981 Vizualizari | 0 Comentarii
razvan cuc
Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, la Antena 3, ca va face "o mini remaniere" care va viza mai multi ministri "cu probleme de perceptie la nivelul opiniei publice si, in unele situatii, la nivelul Comisiei Europene". Ilan Laufer si Razvan Cuc s-ar afla pe lista remaniabililor premierului Mihai Tudose – surse.
Ministrul Transporturilor si cel pentru IMM-uri, Razvan Cuc, respectiv Ilan Laufer, sunt cei doi ministri cu probleme de imagine la care s-a referit premierul Mihai Tudose ca vor fi remaniati in aceasta saptamana, au declarat pentru Mediafax surse politice.
”Lui Ilan Laufer i se reproseaza inactivitatea guvernamentala”, au precizat sursele politice. Premierului Mihai Tudose si-a exprimat in mai multe randuri nemultumirea cu privire la activitatea ministrului Transporturilor, Razvan Cuc.
Mihai Tudose a contestat cifrele prezentate intr-un sondaj comandat de catre PSD referitor la increderea de care se bucura ministrii. ”Daca nu ai mancat niste copii cruzi dimineata, nu ai cum sa cazi in doua saptamani de la 48 la 20%. Mai mult, targu-i mic, se afla cine a comandat si cum l-a comandat (sondajul - n.red.)”, a declarat premierul.
Tudose a spus ca, in eventualitatea in care sondajul ar prezenta cifre reale, rezulta ca ar trebui ca Guvernul sa rezolve anumite probleme care au aparut in interiorul sau. ”Daca lucrurile stau asa ori sunt eu de vina prin ceea ce fac sau nu fac, ori sunt niste lucruri in Guvern care justifica aceste cifre - prezenta unor ministri cu probleme penale, legat de activitatea sau lipsa de rezultate a unor ministri - si saptamana aceasta voi lua niste decizii dure, dar necesare (...) Sa spunem ca este adevarat: ori avem o problema si trebuie sa plec acasa, ori sunt niste probleme in Guvern si trebuie sa le reglam”, a declarat Tudose precizand ulterior ca este vorba de ”o mini remaniere”.
Intrebat care ar fi ministrii care vor fi inlocuiti, pe langa cei cu probleme penale, prim-ministrul a spus: ”Sunt cel putin inca doi ministri pe care am sa-i rog sa paraseasca Guvernul.”
Tudose a refuzat sa dea vreun nume de ministru care va fi remaniat, limitandu-se a spus ca printre ei sunt ”trei cu probleme care creaza probleme si la nivel de perceptie publica si, in unele situatii, si la nivelul Comisiei Europene”. Invitat sa precizeze daca inlocuirea unor membri ai cabinetului a fost sugerata de la Bruxelles, Tudose a spus: ”Nu stiu daca «sugerat» e cuvantul. Cand cineva spune clar un lucru, aia nu-i sugestie, este un mesaj foarte clar.”
Cei trei ministri sunt Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii, acuzata de abuz in serviciu de catre DNA in dosarul Belina. In acelasi dosar, DNA a cerut si incuviintarea urmaririi penale pentru Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene. Un alt ministru este cel pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru care DNA a cerut de asemenea urmarirea penala pentru instigare la infractiunea de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
 
In ce priveste tensiunile din partid, premierul a admis existenta unei nemultumiri. ”Poate proveni din nemultumirea si frustrarea unor din partid sau din afara partidului ca lucrurile merg, de la niste oameni care nu sunt foarte fericiti ca nu le-au iesit anumite jocuri, vorbesc si de anumiti lideri de sindicat care-si vad periclitata pozitia sau anvergura cu care se lauda”, a mai spus Tudose, mentionandu-l dintre liderii sindicali pe Bogdan Hossu.
Premierul vorbeste despre DEMISIE: Nu as putea spune ca sunt intr-un moment fericit al relatiei cu Liviu Dragnea
Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, la Antena 3, ca a invocat posibilitatea de a demisiona de la conducerea Guvernului, intr-un cerc restrans, de numai cateva persoane, Tudose precizand, totodata, ca relatia nu Dragnea nu este ”intr-un moment fericit”.
Intrebat daca a vorbit in partid despre posibilitatea de a demisiona din postul de prim-ministru, Mihai Tudose a spus: ”Da, am spus-o foarte clar, am spus-o intr-un cerc de trei, maxim patru persoane. Daca lucrurile stau asa de rau si Guvernul s-a prabusit, hai sa mergem acasa ca inseamna ca nu facem bine”.
Premierul a spus ca a aflat din presa de criticile aduse Guvernului in sedinta de luni a Biroului Permanent National, la care nu a participat din cauza intalnirii cu secretarul general al NATO, iar ulterior a avut o discutie cu lideri de organizatii din PSD care au venit la Palatul Victoria.
”Nu sunt intr-un moment fericit al relatiei cu Liviu Dragnea”, a spus Tudose precizand ca marti va avea o discutie la partid care sa lamureasca tensiunile din ultima vreme. Intrebat daca are ceva sa-si reproseze in relatia cu presedintele PSD, Mihai Tudose a spus: ”Sincer, nu. Chiar nu. (...) Maine vom face o asemenea discutie cand vom vorbi despre toate barbateste.”
Invitat sa precizeze care sunt cauzele tesiunilor din PSD, prim-ministrul a spus: ”Unii au foarte multa imaginatie, foarte mult timp liber si poate anumite sentimente de frustrare.” In ce priveste solutiile, Tudose a spus ca variantele sunt ”lamurirea situatiei sau cineva trebuie sa plece acasa”.
In ce priveste inlocuirea unor ministri, Tudose a spus ca tot el va face propunerile pentru succesorii acestora. ”O sa-mi asum propunerile si o sa le supun votului coalitiei. Am gasit niste solutii bune, daca intre timp apare ceva mai bun...”, a conchis premierul.
In momentul de fata, in guvernul Tudose sunt trei ministri impotriva carora procurorii au inceput urmarirea penala sau au cerut Parlamentului sa o incuviinteze. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusa sub urmarire penala de catre procurorii DNA pentru abuz in serviciu in dosarul „Insula Belina”, dosar in care DNA cere si incuviintarea urmaririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Procurorii cer urmarirea penala pentru Rovana Plumb in legatura cu savarsirea complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in exercitarea functiei ministeriale.
Comisia juridica a decis, miercuri, sa ceara Biroului Permanent un termen de 14 zile pentru finalizarea raportului privind solicitarea DNA de incuviintare a urmaririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb, Biroul urmand sa decida daca va acorda cele 14 zile.
De asemenea, procurorul sef DNA a cerut Senatului, pe 25 august, incuviintarea inceperii urmaririi penale a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infractiunea de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii. In acelasi dosar, sunt urmariti penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop si doi angajati ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu si Mihai-Cornel Zaharia. Cu totii sunt acuzati de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
Pe 4 octombrie, plenul Senatului a respins solicitarea DNA de incuviintare a urmaririi penale impotriva ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, cu 37 de voturi ”pentru, 77 ”impotriva” si o abtinere.
Printre ministrii contestati in mass-media se afla Liviu Pop, ministrul Educatiei, care a declarat, joi ca, in medie, in Romania, mandatul unui ministru al Educatiei este de sase luni. "Eu am o luna si jumatate prin 2012, ma apropii usor de 6 luni", a declarat Pop. "In medie, avem cel mai scurt mandat al unui ministru al Educatiei in Europa. In ultimii 27 de ani, un ministru al Educatiei a rezistat in Romania 6 luni. Stiu ca acesta s-ar putea sa fie ultimul meu discurs in fata dumneavoastra, in calitate de ministru. De aceea, stau relaxat si stiu ca nu am facut eroare de sistem cum au facut altii", a declarat ministrul Educatiei.
Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a fost criticat in mass-media pentru lipsa manualelor pentru clasa a V-a si pentru intentia de a tipari manualele scolare doar la Editura Didactica si Pedagogica, detinuta de catre stat.
Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, ca premierul Mihai Tudose poate sa propuna orice idee de remaniere, iar partidul este obligat sa analizeze, el facand acest comentariu raspunzand unei intrebari referitoare la modul in care vede activitatea ministrului Educatiei, Liviu Pop. „Fiind vorba de membri ai Guvernului, cred ca procedura corecta este urmatoarea: premierul are toate parghiile necesare sa faca evaluarea fiecarui ministru si, asa cum a fost procedura de numire pentru fiecare ministru, este si procedura inversa, de deznumire”, a spus, Dragnea, intrebat cum apreciaza activitatea lui Pop, ca ministru.
La randul sau, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, este acuzat ca ar fi plagiat doua treimi din teza sa de doctorat in Stiinte Economice, intitulata „Managementul si marketingul unitatilor sanitare”, pe care a sustinut-o in anul 2008 la Universitatea de Vest din Timisoara. In urma acuzatiilor de plagiat aduse lui Florian Bodog, ministerul Sanatatii a precizat, printr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX, ca „teza a fost redactata cu respectarea tuturor standardelor de calitate si de etica profesionala, iar originalitatea acesteia apartine integral autorului tezei, domnului Florian Bodog”. Universitatea de Vest din Timisoara va intruni Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat pentru a lua in discutie problema tezei de doctorat a ministrului Sanatatii.
Premierul Mihai Tudose s-a declarat, in cadrul unor sedinte de Guvern, nemultumit de mai multe chestiuni care tin de activitatea Ministerului Transporturilor, condus de Razvan Cuc. Pe 18 august, Tudose i-a cerut ministrului Transporturilor sa dea explicatii legat de situatia de la TAROM, sustinand ca la o pierdere de 104 milioane de lei, in sase luni, ministrul ar fi trebuit sa faca urgent o analiza. ”Domnule ministru Cuc, acum trei saptamani v-am intrebat de ce i-ati prelungit cu patru luni mandatul celui de la TAROM si mi-ati spus ca va asumati si ca aveti incredere in el. Inteleg ca aveti incredere in el (n.r. directorul companiei TAROM) si va asumati ce e acolo? 104 milioane pierdere pe 6 luni?”, l-a intrebat premierul Mihai Tudose pe Razvan Cuc.
Ministrul Transporturilor a incercat sa ofere explicatii: ”La TAROM sunt pierderile pe care le-ati amintit, dar la TAROM au operat cu doua aeronave in minus si in urma unei decizii comerciale anumite rute comerciale au fost anulate si acum se reiau. Au avut si probleme tehnice si au redus numarul de aeronave, s-a lansat procedura de achizitie pentru trei aeronave de lung curier pentru a preintampina pierderile. Vor urma si evaluari ale personalului si disponibilizarile care se impun”, a spus Cuc. Explicatia nu l-a multumit insa deloc pe Tudose, care a anuntat ca va urma o discutie personala pe subiect.
Tot atunci, premierul Mihai Tudose i-a reprosat ministrului Transporturilor ca oamenii pe care i-a trimis sa verifice lucrarile pe diferite tronsoane de autostrazi nu s-au deplasat in teren. ”Stiti ca cei desemnati in urma cu doua luni sa mearga pe diverse tronsoane de autostrazi nu a fost niciunul?! Dumneavoastra ati fost, dar nu pe toate...”, a spus premierul Mihai Tudose.
”Voi analiza situatia. Eu am fost. Am discutat cu cei de la CNAIR si m-au asigurat ca a fost cate un reprezentant”, a declarat, la inceputul sedintei de Guvern, Razvan Cuc. Imediat a venit raspunsul premierului: ”V-a informat prost. Am verificat acolo, dar nu a fost nimeni nicaieri niciodata. Inteleg ca e cald....”. Mediafax.ro

mihai tudose
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1167 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004557 (s)