News Flash:

Metoda cu ceapa prin care scapi de tuse in mai putin de o zi

6 Ianuarie 2018
1150 Vizualizari | 0 Comentarii
ceapa

Impotriva tusei persistente si a durerilor in gat, poti incerca decoctul de ceapa. Il prepari din 4-6 cepe, pe care le pui la fiert intr-un litru de apa, 10-15 minute. 
Bea 1-2 cani pe zi, indulcit cu miere. Pentru aceeleasi probleme mai este indicat si sucul de ceapa. Curata 3-4 cepe, taie-le in 4 si pune bucatile in blender. Strecoara mixtura si adauga peste suc miere. Tine leacul la frigider cateva ore. Consuma 50 g de suc 30 de zile, dupa care fa pauza de 7 zile.

Ceapa este una dintre cele mai apreciate si mai folosite legume in orice bucatarie. In plus, daca oamenii ar cunoaste nu doar gustul sau delicios in mancaruri, ci si efectele sale benefice pentru organism, atunci ar fi mai mai sanatosi, spun specialistii.

Ceapa poate fi consumata cruda, fiarta, uscata sau coapta. Dr. Diana Stuparu, specialist in diabet, boli de metabolism si de nutritie la Spitalul Judetean din Slatina, afirma ca ceapa are o compozitie bogata in tiosulfinate, sulfuri si sulfoide. Tiosulfinatele au proprietati antimicrobiene, dar in ceapa se gasesc doar un sfert din compusii sulfului, spre deosebire de usturoi, care are o actiune antimicrobiana mult mai puternica.

Are proprietati antibiotice, antiinflamatoare – de efect pentru guta si artrita, antiseptice – lupta impotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli si Salmonella, infectii la nivelul tractului urinar, antimicrobiene si carminative – de efect pentru constipatie si balonari.

Pentru ce mai e buna ceapa:
Dureri de gat – intern: tinctura (o lingurita inaintea fiecarei mese), iar extern – cataplasme cu ceapa coapta aplicate calde.
Raceala usoara – suc cu miere (maxim 10 linguri suc de ceapa/zi), tinctura cu vin (la 1 litru de vin alb se vor pune 50 ml. suc de ceapa; se lasa timp de opt zile, apoi se va strecura; se completeaza din nou la 1 litru vinul, dupa care se poate consuma ca tratament cate o lingura de 3 ori/zi). Este bine sa se ia inainte de mese cu 30 minute; extern se pun cataplasme cu ceapa pe torace.

Tuse persistenta, convulsiva – se bea decoct de ceapa cat de fierbinte posibil, indulcit cu miere. Doua-trei cani pe zi din acest remediu prea putin placut la gust, ba chiar respingator pentru unii, are efecte aproape miraculoase de oprire a acceselor de tuse, de eliminare a secretiilor de pe arborele bronsic, de refacere a epiteliilor distruse de infectia respiratorie.
Gripa – se lasa la macerat patru cepe timp de 24 de ore intr-un 1 litru apa calduta; se bea o ceasca intre mese si inca una inainte de culcare. Acest preparat luat dimineata pe stomacul gol mai are proprietatea de a ameliorara diabetul. Tot contra gripei se mai face un macerat din 2 cepe taiate in felii subtiri care se pun intr-un litru de apa plata sau de izvor; se va lua un pahar de acest amestec macerat intre mese si un alt pahar seara la culcare, vreme de cca. 15 zile.


Stari febrile, migrene, diaree, viermi intestinali – se ia o ceapa tocata, peste care se toarna 0,5 litri de apa fierbinte, se inveleste si se infuzeaza 12 ore; se consuma un sfert de pahar de 3-4 ori/zi, cu 20 minute inainte de masa.

Ajuta la mentinere unei inimi sanatoase
Mirosul intepator al cepei este dat de sulfura de alil, un compus care contine sulf cunoscut pentru calitatile lui ce protejeaza vasele de sange impotriva problemelor cauzate de colesterol.

Protejeaza muschii
De asemenea, ceapa poate compensa vatamarea oxidativa a fibrelor musculare si a tesuturilor din corp, cauzata de antrenamentele fizice excesive. Elementul cheie care contribuie aici este numit quercetina. Studiile realizate pe soareci au demonstrat ca acest flavonoid ajuta la prevenirea stresului oxidativ de la nivelul creierului, dupa antrenamente lungi.

Sustine densitatea osoasa
Cercetatorii cred ca acesti compusi sulfurosi din ceapa, impreuna cu quercetina pot fi responsabili pentru o mai buna densitate osoasa. Intr-un studiu realizat in 2009, oamenii de stiinta au constatat ca femeile care consuma ceapa zilnic aveau o densitate osoasa mai buna comparativ cu cele care nu aveau acest obicei. Mai mult, femeile in varsta care consumau multa ceapa aveau cu 20% mai putine sanse de a suferi de fractura de sold.


Faciliteaza digestia
Cepele faciliteaza digestia prin intermediul unui carbohidrat special numit fructooligozaharid. Acesta serveste ca aliment pentru bacteriile bune prezente in tractul intestinal si combate bacteriile rele. Totodata, fructooligozaharidul imbunatateste functiile digestive prin actionarea la nivelul tranzitului intestinal.

Scade riscul de aparitie a cancerului
In alta ordine de idei, studiile au mai aratat si ca oamenii care consuma frecvent ceapa au un risc mai scazut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancer, comparativ cu alti oameni care evita aceasta leguma. Specialistii cred ca aceasta capacitatea a cepei este asociata cu flavonoizii care blocheaza agentii ce favorizeaza aparitia cancerului si pe care ii detine alimentul.


ceapa protejeaza muschii faciliteaza digestia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004922 (s)