News Flash:

Mesajul incredibil al presedintelui CCR pentru Klaus Iohannis

14 Decembrie 2016
2113 Vizualizari | 0 Comentarii
klaus johanis
Intreaga disputa politica a momentului se duce intre presedintele Klaus Iohannis si liderul PSD, Liviu Dragnea. Iohannis sustine ca nu vrea sa numeasca un premier cu probleme penale, Dragnea invoca Constitutia si arata ca PSD are dreptul de a veni cu orice propunere de premier, pentru ca au majoritate.

Presedintele CCRValer Dorneanu, sustine ca legea nu-i permite sa aiba o pronuntare in acest caz, mai ales ca Avocatul Poporului se pregateste sa conteste la CCR legea care nu permite celor cu probleme penale sa ajunga in Guvern.

In acest context, Dorneanu a fost intrebat de jurnalisti daca presedintele ar trebui sa tina cont la desemnare de faptul ca judecatorii CCR urmeaza sa se pronunte pe acest subiect. Intr-o explicatie mai ampla, presedintele CCR ne-a trimis la articoul 103 din Constitutie, adica cel care ne spune care este procedura de desemnare a premierului de catre presedinte.

Practic, presedintele CCR ne explica ca Iohannis trebuie sa respecte Constitutia, care spune ca partidul care are majoritatea in Parlament trebuie sa primeasca premierul.

”ARTICOLUL 103

(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

(2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
(3) Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor”, se arata in Constitutie.

Relevant pentru cazul nostru este alineatul 1, care ne spune ca presedintele desemneaza un candidat din partea partidului cu majoritate absoluta in Parlament, adica 50% plus 1. PSD este exact in aceasta situatie, de a avea majoritate.

presedintele ccr valer dorneanu avocatul poporului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1253 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006975 (s)