News Flash:

MESAJE de condoleante la moartea lui Dinu C. Giurescu I Dancila: Un mare patriot care si-a dedicat viata cu onestitate si credinta Romaniei. Tariceanu: Un aliat in sustinerea democratiei si libertatilor romanilor

25 Aprilie 2018
824 Vizualizari | 0 Comentarii
Dinu C Giurescu

Premierul Viorica Dancila a transmis, marti seara, un mesaj de condoleante ca urmare a incetarii din viata a academicianului Dinu C. Giurescu, afirmand ca acesta a fost un om de cultura de o valoare exceptionala, un mare patriot care si-a dedicat viata cu onestitate si credinta Romaniei.
”M-a intristat vestea plecarii dintre noi a istoricului si academicianului Dinu C. Giurescu. A plecat un om de cultura de o valoare exceptionala, un mare patriot care si-a dedicat viata cu onestitate si credinta Romaniei. Sa pretuim indemnul domniei sale de a ramane uniti ca neam si sa transmitem mai departe generatiilor viitoare iubirea fata de tara. Transmit condoleante familiei indoliate!”, a transmis Viorica Dancila.

Tariceanu: Dinu C. Giurescu, un aliat in sustinerea democratiei si libertatilor romanilor

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a transmis, marti seara, un mesaj dupa moartea academicianului Dinu C. Giurescu, afirmand ca, personal, l-a considerat un aliat in sustinerea democratiei si libertatilor romanilor.
”Am aflat cu tristete despre moartea academicianului Dinu C. Giurescu, unul dintre intelectualii de marca ai Romaniei. La trecerea sa la cele vesnice, se cuvine sa celebram activitatea sa prodigioasa ca istoric, activitatea de profesor si, nu in ultimul rand, implicarea sa in viata politica, intotdeauna ca sustinator al valorilor democratiei. Personal, l-am considerat pe Dinu C. Giurescu un aliat in sustinerea democratiei si libertatilor romanilor. Imi vine in minte un interviu televizat pe care domnia sa l-a acordat acum cateva luni, la finalul anului trecut, in care a spus cat de important este sa cautam adevarul si sa il spunem romanilor. Ca istoric care a trait o buna parte a vietii in regimul comunist si ca un bun observator al realitatilor sociale si politice, Dinu C. Giurescu stia foarte bine cat de important era ca Romania sa nu se intoarca la practicile acelui trecut”, a afirmat Tariceanu.

El a mai afirmat ca Dinu C. Giurescu a facut parte din elita romaneasca, iar moartea domniei sale ”lasa un loc gol care va fi imposibil de inlocuit”.

”In aceste momente, doresc sa transmit condoleante familiei. Dumnezeu sa il odihneasca in pace!”, a adaugat Tariceanu.

Academicianul Dinu C. Giurescu a murit la varsta de 91 de ani, a declarat pentru MEDIAFAX biroul de presa al Academiei Romane.

Nascut pe 15 februarie 1927, in Bucuresti, Dinu C. Giurescu a fost politician roman, deputat in Parlamentul Romaniei si vicepresedinte al Partidului Conservator.

A fost fiul lui Constantin C. Giurescu si nepotul lui Constantin Giurescu.

Licentiat al Facultatii de Istorie, Universitatea din Bucuresti, in 1950, a obtinut in 1968 titlul stiintific de doctor in istorie.

A fost profesor la Universitatea de Arta, Sectia Istoria si Teoria Artei-Muzeografie, in perioada 1968 - 1987 si presedinte al partii romane in Comisia romano-bulgara de istorie (1979 - 1985 si din 1991).

A fost profesor la Universitatea Bucuresti, la Facultatea de Istorie, intre anii 1990 - 1997.

A fost membru titular al Academiei Romane din 2001 si membru in Consiliul Stiintific al Institutului Revolutiei Romane.

In aprilie 2014 a devenit vicepresedinte al Academiei Romane, functie pe care a detinut-o un an.

Printre lucrarile pe care le-a scris se numara "Anatefterul. Condica de porunci a vistieriei lui Constantin Brancoveanu", Studii si Materiale de Istorie Medie; "Istoria ilustrata a romanilor" (1981), in colaborare cu Constantin C. Giurescu, "Romania in al doilea razboi mondial" (1999); "Cade Cortina de Fier -Romania 1947" (2002) etc.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005139 (s)