News Flash:

Mesaj al presedintelui cu privire la rectificarea bugetara, transmis de purtatorul de cuvant: Guvernul a apelat la o forma de sabotaj bugetar. Nu mai avem bani de summit

7 August 2018
940 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis juramant

Administratia Prezidentiala critica rectificarea bugetara a Guvernului, precizand ca, prin taierea fondurilor Presedintiei, Romania nu-si va putea pastra angajamentele, precum Summit-ul celor 3 mari, anunta purtatorul de cuvant. O noua adresa a fost trimisa catre Ministerul de Finante.
„Bugetul Administratiei Prezidentiale pe 2018 a fost stabilit in cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru ca aceasta este suma necesara sustinerii in mod corespunzator a activitatii presedintelui Romaniei. In contextul unei rectificari negative de o asemenea anvergura Romania nu va putea fi reprezentata si nu va putea sa-si onoreze angajamentele internationale asumate, cum ar fi gazduirea si organizarea Summit-ului „Initiativei celor 3 mari” si evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de catre Romania a Consiliului Uniunii Europene. Partenerii externi ai Romaniei vor afla astfel ca Guvernul blocheaza angajamentele noastre”, a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, intr-o declaratie de presa sustinuta marti la Cotroceni.

Ea a mai spus ca Summit-ul presupune participarea a 12 sefi de stat din Europa centrala si de sud est, a presedintelui Comisiei Europene, precum si a unor invitati de nivel inalt din SUA si din conducerea institutiilor financiare europene si internationale.

„El (summitul - n.r.) presupune si organizarea primei editii a forumului de afaceri a initiativei celor 3 mari cu peste 600 de participanti, oameni de afaceri si oficiali din cele 123 stat ale initiativei, din restul UE si din SUA, din Republica Moldova, Ucraina, Georgia si Balcanii de Vest. Acest summit e primul care urmeaza sa produca rezultate concrete. Pe langa forumul de afaceri, summitul urma sa omologheze o lista de proiecte prioritare majore de interconectare in domeniile transport, energie si digital, care sa stimuleze dezvoltarea economoca a statelor regiunii, sa creeze o retea de camere de comert in regiune, sa stimuleze crearea unui fond de investitii, dar si alte elemente foarte importante. Pentru toate aceste rezultate, Administratia Prezidentiala, impreuna cu alte institutii ale statului, inclusiv din componenta guvernului, a lucrat intens de mai bine de un an, iar acum aceste rezultate sunt puse in pericol, afectand grav si iresponsabil interesele de politica externa si de dezvoltare ale Romaniei, precum si reputatia internationala a statului roman, dar si interesele regiunii Europeui centrale si de sud est”, a precizat purtatorul de cuvant al Presedintiei.

Madalina Dobrovolschi a mai anuntat ca „in cursul acestei zile, Administratia Prezidentiala a trimis o noua adresa Ministerului Finantelor Publice in care a cerut modificarea fisei de rectificare bugetara conform celor convenite initial cu reprezentantii Ministerului”.

Aceasta a adaugat ca Liviu Dragnea induce in eroare opinia publica atunci cand sustine ca Administratia Prezidentiala nu a cheltuit bugetul alocat, acesta fiind si argumentul liderului PSD pentru rectificarea bugetara negativa efectuata in cazul Presedintiei.

„Argumentul invocat public de Liviu Dragnea pentru justificarea acestei reduceri semnificative de buget este unul complet fals. Presedintele PSD induce cu buna stiinta opinia publica in eroare, sustinand ca Administratia Prezidentiala a cheltuit doar o parte din acesti bani alocati. In cursul zilei de vineri, 3 august 2018, in urma discutiilor dintre reprezentantii Guvernului si ai Administratiei Prezidentiale, purtate dupa publicarea documentului mentionat pe site-ul Guvernului, am aflat ca, de fapt, bugetul institutiei prezidentiale este propus pentru diminuare cu 11,109 milioane de lei, suma rezultata din reduceri de 13 milioane lei, concomitent cu suplimentarea necesara a cheltuielilor de personal. Administratia Prezidentiala a transmis catre Guvern o adresa in care arata in mod explicit de ce o asemenea rectificare de amploare, aproximativ 19% din bugetul aprobat, ar bloca efectiv activitatea in acest an, prezentand in mod argumentat necesitatile de finantare pentru trimestrul III din acest an. Cu toate acestea, Guvernul a ignorat cu buna stiinta toate argumentele si a mentinut decizia reducerii creditelor bugetare, dupa cum rezulta din proiectul de Ordonanta publicat aseara pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru consultare publica”, a completat Dobrovolschi.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei a adaugat ca exista riscul ca Administratia Prezidentiala sa fie data in judecata de furnizori si prestatori din cauza ca nu isi va mai putea plati contractele in desfasurare.

„Administratia Prezidentiala va avea dificultati majore in a-si onora obligatiile contractuale aflate in derulare si a sustine activitatea institutiei in semestrul II al anului 2018, achizitiile necesare pentru activitatile oficiale fiind imposibil de realizat la nivelul care a fost planificat. Totodata, exista riscul ca Administratia Prezidentiala sa fie actionata in judecata de furnizorii si prestatorii care nu vor putea fi platiti conform contractelor care sunt in desfasurare. Guvernul vine acum cu un artificiu si sugereaza ca Administratia Prezidentiala poate angaja cheltuieli pe credit. Doar ca mentinerea creditelor de angajament in bugetul Administratiei Prezidentiale in cuantum mai mare este irelevanta atat timp cat creditele bugetare sunt reduse. Institutia, in lipsa bugetului necesar, se afla in imposibilitatea de a plati eventuale prestatii viitoare angajate”, a explicat Madalina Dobrovolschi.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica seara, ca diminuarea bugetelor Administratiei Prezidentiale si a serviciilor secrete, la recificarea bugetara, vine in contextul in care institutiile respective nu au cheltuit cel putin 50% din banii alocati.

„La Administratia Prezidentiala 57,5 milioane lei. A cheltuit 22 de milioane in sase luni. Si se propun 46,4 milioane. La SRI 2.352,6. A cheltuit ca si procent decat Adminsitratia Prezidentiala, dar mai putin de 50%. Am inteles ca au avut o ultima discutie cu premierul si diminuarea va fi intre 100-153 milioane de lei. Asta va fi cu minus. Va fi o discutie finala cu doamna prim-ministru. Nu scad drepturile salariale de pensii. La SPP 194, 3 milioane lei. Se propun 171 milioane lei. Pe noi nu ne mai pazeste SPP. Pe presedinte", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.


administratia prezidentiala rectificarea bugetara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1208 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006441 (s)