News Flash:

Melescanu: Teoretic se poate mari numarul de sectii de vot. Pe legislatia actuala nu e posibila infiintarea de noi sectii

11 Noiembrie 2014
1022 Vizualizari | 0 Comentarii
melescanu
Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, marti, ca a venit la BEC cu "toate proiectele posibile", inclusiv cu unul privind alocarea de bani, precizand, totodata, ca teoretic se pot infiinta noi sectii de vot, daca permite legea. Melescanu, a declarat, la iesirea de la Biroul Electoral Central, ca pe legislatia actuala nu este posibila infiintarea de noi sectii de votare in strainatate, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.
"In mare masura, pe legislatia actuala nu este posibil (sa se infiinteze noi sectii -n.r.). Se vor face derogari, daca se vor gasi modalitati de modificare, atunci putem discuta. Daca nu, ne vom concentra pe masurile care privesc fluidizarea votului", a spus Melescanu, intrebat daca la cel de-al doilea tur al alegerilor va fi suplimentat numarul sectiilor de votare din diaspora.
Melescanu a spus ca le-a prezentat reprezentantilor Biroului Electoral Central o serie de propuneri, iar acestia au solicitat ca toate propunerile formulate in intalnire sa fie cuprinse intr-un document scris, care va fi transmis in cursul acestei zile.
"In legatura cu acest document, BEC va exprima puncte de vedere despre ceea ce putem sa facem si ceea ce nu putem sa facem", a spus ministrul de Externe, precizand ca, dupa finalizare, documentul va fi prezentat intr-o conferinta de presa, pentru a fi cunoscute propunerile MAE.
Intrebat daca in acest moment nu este "clar" daca se pot infiinta noi sectii de votare, Melescanu a replicat: "E foarte clar ca nu e clar inca in acest moment".
Aceste masuri presupun "o mai buna organizare, implicarea colegilor, implicarea oamenilor din diaspora, implicarea partidelor politice in cadrul sectiilor de votare, care toate sunt menite sa asigure o desfasurare cat mai rapida, dar in conditii de legalitate a procesului electoral", a explicat Melescanu.
Masurile vor fi prezentate in scris de MAE dupa sedinta de Guvern, urmand ca ele sa fie discutate de BEC in sedinta de la ora 16:00, daca vor ajunge in timp.
Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, luni, ca in intalnirea cu reprezentantii BEC va discuta "modalitati legale" de a imbunatati participarea la vot a romanilor din diaspora, precizand ca exista in prezent cereri de la ambasade pentru 25 de noi sectii de vot.
Melescanu a subliniat ca trebuie avute in vedere trei aspecte: cheltuielile de finantare pentru noi sectii, timpul foarte scurt si faptul ca in toate sectiile de votare "comisiile trebuie sa fie compuse din reprezentati ai partidelor politice care au avut dificultati sa trimita si la sectiile de vot existente reprezentantii lor". "In mai multe locuri, rata mica de vot a fost datorata faptului ca au fost comisiile incomplete, au lipsit cam 120 de reprezentanti ai partidelor politice", a spus Melescanu.
Referitor la masura trimiterii a 800 de diplomati la sectiile de vot in ziua alegerilor, Teodor Melescanu a afirmat ca acestia "mare lucru nu pot face, decat sa acorde un sprijin suplimentar", intrucat "tot procesul electoral este in mana comisiilor electorale de sectie". Mediafax.ro

alegerilor prezidentiale
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1279 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007250 (s)