News Flash:

Medic nefrolog din Timisoara: "Bebelusii care au suferit de sindrom hemolitic-uremic pot suferi la maturitate de o boala de rinichi"

13 Martie 2016
1825 Vizualizari | 0 Comentarii
bebe ecoli 1
Copiii care au suferit de sindrom hemolitic-uremic (SHU) au sanse mari sa sufere de boala cronica de rinichi la maturitate si sa ajunga chiar la transplant de rinichi, spun nefrologii.
Sindromul hemolitic- uremic (SHU), boala care a ucis trei copii din judetul Arges, poate lasa sechele pe viata, care in cazul unora duc pana la transplant de rinichi, avertizeaza medicii specialisti.
"Este o boala care loveste foarte puternic rinichiul, iar posibilitatea de recuperare completa a rinichiului este limitata. Cand vor ajunge la varsta adulta, copiii care au suferit de SHU vor putea sa prezinte hipertensiune mai devreme, iar rinichii sa nu filtreze urina eficient, adica sa aiba albumine, proteine in urina, ceea ce inseamna boala cronica de rinichi. De asemenea, ei pot ajunge mai repede in stadiul terminal de boala cronica de rinichi, care necesita transplant de rinichi”, a precizat Mihai Gafencu, specialist in nefrologie, profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara.
Potrivit medicului urmarile sindromului hemolitic-uremic depind de tipul acestuia.
„Sindromul hemolitic-uremic este de doua tipuri, cel cu diaree si cel care este atipic, fara diaree. SHU cu diaree este cel infectios, iar cel mai frecvent, infectia vine de la grupul de bacterii E.Coli. Sunt cel putin 20 de sub tipuri care au cauzat in ultimii 10 ani, in lume, cazuri de SHU. Daca vorbim de SHU cu diaree, numarul de complicatii tine in special de hipertensiune si de afectare renala cronica cu proteine in urina, ceea ce o persoana sanatoasa nu are”, a explicat Gafencu pentru MEDIAFAX.
In ceea ce priveste descoperirea sursei care a dus la imbolnavirea copiilor din Arges, Gafencu nu crede ca se va mai descoperi.
„Nu cred ca se va mai gasi sursa, e prea mare distanta de timp. La epidemiile mari de SHU in lume, in mare parte, nu s-a gasit sursa, deci nu este o exceptie. Nu este o epidemie, e o agregare de cazuri. Sursa probabil este lactata, dar nu cred ca mai poate fi depistata”, a mai declarat acesta pentru MEDIAFAX.
Bacteria E.Coli se gaseste in toti oamenii, e chiar o bacterie care ne ajuta sa supravietuim, a explicat la randul sau Prof. Dr. Gabriel Mircescu, presedintele Societatii Romane de Nefrologie.
„Insa, una din tulpinile de E.Coli face o toxina care ataca interiorul vaselor mici de sange, unde se produce o coagulare, se trombozeaza vasele. Daca nu mai are sange, organul moare. Sunt doua zone care sunt atacate de sindromul hemolitic-uremic - creierul, care e afectarea cea mai severa, si rinichiul, care este de asemenea sever, dar este mai curabil. In situatia in care un copil a avut nevoie de dializa, inseamna ca rinichiul lui a avut o perioada de nefunctionare suficient de prelungita, din cauza unei agresiuni vasculare. Dializa i-a permis supravietuirea, insa rinichiul o sa ramana cu cicatrice si in functie de masa de rinichi afectata, poate dezvolta pe viitor, insuficienta renala cronica. Poate avea nevoie de transplant de rinichi. Copiii find foarte mici, ei se pot reface mai repede si mai complex decat un adult, pentru cei mici, prognosticul este mai bun decat la adultii care supravietuiesc. La un adult care se imbolnaveste de SHU, sansele de recuperare completa sunt sub 10%”, a spus Mircescu pentru MEDIAFAX.
In ceea ce priveste descoperirea sursei, Mircescu spune ca nu exclude aceasta posibilitate. El a amintit de un caz din Statele Unite, unde s-a descoperit sursa la doi ani dupa imbolnaviri, la o caprioara care purta respectiva tulpina de E.Coli si care traia in zona unei livezi de portocali, iar fructele au ajuns in comert cu respectiva bacterie, nefiind tratate, deoarece firma respectiva distribuia produse bio.
„Era o caprioara care avea in mate tulpina aceea si care isi facea nevoile intr-o livada de portocali, iar din portocalele acelea se facea suc. Firma era renumita pentru produse bio pentru ca nu le trata deloc. Daca se cauta sursa asa cum trebuie, exista sanse sa se gaseasca si la noi. Ceea ce nu inteleg este de ce nu au aplicat corect protocoalele. E o cauza locala, asta e clar”, a mai spus Mircescu.
 

hemolitic-uremic gafencu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006764 (s)