News Flash:

MASA DE PASTI - Sfatul medicului: Ce si cat trebuie sa mancam in zilele de Paste

20 Aprilie 2014
1585 Vizualizari | 0 Comentarii
Masa de Paşti trebuie să conţină ce putem manca zilnic, nu să fie un ospăţ stropit continuu cu băutură, iar ouăle, ciorba, friptura de miel şi cozonacul nu trebuie mancate toate grămadă, pentru că sunt bombe calorice şi ar putea transforma totul în suferinţă, spune medicul Simona Tivadar.

"Masa de Paşti trebuie să fie cumpătată. Imbelşugare nu înseamă multe alimente. Oamenii să înceteze să umple coşurile la supermarket. Să nu se mai cumpere multă mancare, care apoi se aruncă sau se mănancă inutil, îi îmbolnăveşte şi îi îngraşă. Ar trebui făcută listă de cumpărături, iar tot ceea ce mănanci în tot restul anului şi nu are legătură cu Paştile trebuie să fie şters de pe listă", a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Simona Tivadar, medicul primar diabet şi boli de nutriţie.

Potrivit medicului, pe masa de Paşti nu au ce să caute alunele, migdalele, covrigeii, nici măcar salata de boeuf, pentru că oricum produsele tradiţionale sunt foarte calorice.

"Oricum produsele netradiţionale sunt foarte calorice, ceea ce reprezintă o problemă legată de îngrăşare. Alimentele nu trebuie mancate toate grămadă. Nu trebuie să mănaci cateva ouă, mezeluri, ciorbă de miel, friptură de miel şi cozonac la aceeaşi masă. Ia-le mai omeneşte. Mănancă o felie de cozonac cu lapte dimineaţa, un ou şi un pic de drob. De fapt, masa de Paşti ar trebui să conţină exact ceea ce tu ai putea manca zilnic. Masa nu trebuie să fie un ospăţ, un ospăţ stropit continuu cu băutură", a adăugat Simona Tivadar.

Specialistul în diabet şi boli de nutriţie a explicat cum ar trebui alcătuită masa de Paşti.

"Trebuie spus neapărat - carnea de miel este indigestă. Drob cu ou, friptură de miel, ou vopsit sunt deja foarte mult, sunt o bombă calorică. Aşadar, trebuie să mancăm din fiecare produs porţii foarte mici şi salată foarte mare. Mănancă jumătate de felie drob cu un ou şi multe legume, apoi, friptura cu multă salată, fără piure, mai bine spanac. Trebuie să corelez cantitatea de glucide şi de lipide cu ceea ce voi face în continuare în acea zi. De fapt, ceea ce face o masă indigestă, greu de digerat sau care îţi dă colică biliară, sunt grăsimile din mancare. Aşa că trebuie să fim cu ochii pe grăsimea din mancare, din gălbenuşul de ou, uleiul pe care l-am folosit, grăsimea din oaie, din drob, maioneza. Aici ar putea fi pieptănată o masă să fie plăcută şi dietetică. Dacă mănanci mult, următoarele şapte-opt ore organismul nu mai poate digera nimic, or ăsta nu este un lucru bun. Organismul uman nu poate funcţiona aşa. Trebuie să mănanci ceea ce tu poţi digera în următoarele patru-cinci ore. Pentru cei care au deja unele probleme de sănătate, poate fi consumată carne de ied, de curcan sau mai bine peşte", a spus medicul.

In ce priveşte desertul, Tivadar a spus că cea mai uşoară este pasca, iar torturile şi prăjiturile cu cremă ar trebui să lipsească de pe masa de Paşti.

"Cel mai uşor desert ar fi pasca, dacă are branză mai puţin grasă şi nu conţine un kilogram de ouă. Cozonac, torturi sau alte prăjituri cu creme ar trebui să lipsescă de pe masa din ziua de Paşti. De asemenea, nu este bine să mănanci fructe după masă, pentru că blochează pilorul şi fac fermentaţie alcoolică. Masa s-ar putea încheia cu o cafea, care ajută digestia, sau o altă băutură digestivă", a mai spus Simona Tivadar.

Medicul a atenţionat că cei care vor să mănance dublu sau triplu faţă de ce ar manca în mod obişnuit trebuie să aibă în casă colebil sau triferment.

"Dacă stau pe scaun şi mănancă cinci ore continuu, nu au ce face cu grăsimea acumulată. Dacă după masă vor cosi sau vor alerga, atunci pot manca mai mult. Altfel, grăsimea acumulată va crea probleme", a adăugat medicul.

Simona Tivadar îi sfătuieşte pe cei care au probeleme de sănătate să respecte tratamentul prescris şi să-şi consulte medicul cu privire la ceea ce ar putea să mănance.

"Trebuie să înţelegem odată că sărbătorile pascale ne aduc în primul rand bucuria de a fi împreună cu cei dragi, familie sau prieteni. Ne bucurăm de cea mai mare minune a creştinătăţii. Atunci, ar fi bine să rămanem în spiritul bucuriei creştine, să nu transformăm totul în suferinţă, durere şi necaz", a conchis medicul. Mediafax.ro

simona tivadar
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0947 (s) | 23 queries | Mysql time :0.010981 (s)