News Flash:

Mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi. Sfantul Pantelimon, tamaduitorul bolnavilor

27 Iulie 2017
926 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfantul Pantelimon
Sfantul Pantelimon este sarbatorit, anual, pe 27 iulie. Se spune ca cine i se roaga isi afla tamaduirea. In ciuda stradaniilor mamei de a-i impartasi din tainele invataturii crestine, dupa moartea ei, a fost trimis de tata la studii de filosofie. A ajuns unul dintre cei mai mari medici. L-a cunoscut pe marele preot tamaduitor Ermolae, caruia i-a devenit ucenic si de la care a invatat ca vindecarea se face prin credinta. Acesta l-a botezat crestineste, cu numele Pantelimon, care se traduce prin «cel milostiv».

Minunile din timpul vietii au facut inconjurul lumii. Cand tatal lui s-a stins, si-a impartit averea saracilor si a muncit in numele credintei, de unde si numele primit de «doctor fara de arginti». Si-a gasit sfarsitul decapitat, la ordinul imparatului, moastele sale sfinte salasluind azi in biserici din intreaga lume, fiind patronul spiritual al lumii medicale si tamaduitorul suferinzilor.

La noi in tara, credinciosii se pot inchina la sfintele sale moaste la Iasi, la Catedrala Mitropoliei, la Catedrala episcopala din Galati, unde sunt si moastele Sfantului Nectarie, la Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului din Constanta, dar si in Bucuresti, la Biserica «Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi», la Biserica Sfantul Stelian Lucaci, la Biserica Sfantul Dumitru din spatele Muzeului de Istorie a Romaniei, la Manastirea Plumbuita, la Biserica Sfantului Antonie cel Mare, la Biserica Stavropoleos, la Biserica Sfantul Alexie si, nu in ultimul rand, la Biserica Sfantul Pantelimon. 

Cine munceste in aceasta zi are parte de mari pagube, femeile sunt parasite, iar barbatii se imbolnavesc. Este bine sa mananci porumb fiert in aceasta zi. In aceasta zi, trebuie incetate muncile agricole. Este bine sa fie praznuit acest sfant pentru tamaduirea bolilor si pentru prevenirea frigurilor. Orbii si schiopii trebuie sa-l cinsteasca in acesta zi, pentru a le usura suferinta. In ziua praznicului se mananca preparate din porumb si dovlecei pentru a fi mai vigurosi peste iarna. Satenii il cinstesc pe Sfantul Pantelimon pentru ca acesta sa le daruiasca si la anul multe fructe, iar poamele sa nu fie viermanoase. De asemenea, Pantelimon insoteste vara si o roaga sa revina in anul urmator tot atat de manoasa, ca in anul precedent.

sfantul pantelimon minunile moaste catedrala mitropoliei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1330 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008457 (s)