News Flash:

Mararul combate depresia, intareste oasele si creste fermitatea sanilor

6 August 2018
1513 Vizualizari | 0 Comentarii
marar

Mǎrarul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana fiind folosit Evul Mediu pentru a alunga spiritele rele. Pentru romani este un simbol al vitalitatii. Efectele benefice ale mararului au fost mentionate  si in farmacopeea egipteanǎ  de acum 5000 de ani.
E o mirodenie este foarte folositǎ in Europa, dar si in India, unde frunzele uscate de marar folosesc atat la aromatizarea salatelor, fripturilor si sosurilor cat si a lichiorurilor si dulceturilor.

Efectele mararului asupra sǎnǎtǎtii:
Bogat in potasiu, sodiu si sulf, mararul este un foarte bun diuretic. Amelioreazǎ anxietatea si epuizarea nervoasǎ, insomia, tulburǎrile digestive, intǎreste unghiile. Contine ulei volatil intre 2,5-4%( in frunzele de marar si in ramurile tinere si 3-6% in seminte) calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C.  Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un puternic efect anti-cancerigen.

Mǎrarul are proprietǎti digestive, antispastice, antiinflamatorii si diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie, si dacǎ in timpul unui banchet cineva ar fi baut prea mult, mǎrarul calma excesul.  Se pare cǎ are si proprietǎti afrodisiace. Sub formǎ de infuzie mǎrarul stimuleazǎ sistemul digestiv, semintele opresc sughitul, durerile de cap tusea, stimuleazǎ lactatia, ajutǎ la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor si are actiune de antiseptic intestinal.

Folosit in ingrijirea dentitiei, aceastǎ plantǎ curǎtǎ in profunzime dintii si gingiile, reusind sǎ opreascǎ proliferarea bacteriilor responsabile de infectiile gingivale si de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentarǎ, mestecarea frunzelor de mǎrar putand calma durerile.

Un decoct de vin alb in care se adaugǎ frunze de mǎrar poate fi folosit pentru periajul zilnic al dintilor. Pentru o respiratie proaspǎtǎ puteti folosi pentru gargarǎ un decoct din seminte de mǎrar.

Mararul poate lupta impotriva dispepsiei nervoase si poate reduce febra, atunci cand este administrat sub formǎ de infuzie. Mǎrarul opreste sughitul, stimuleazǎ pofta de mancare si poate chiar sǎ imbunǎtǎteascǎ libidoul si tonusul general.  In cazul retentiei de apǎ, a spasmelor gastrice, a surplusului de greutate, sau in ulcere, este recomandat a se bea o infuzie de mǎrar de 2 -3 ori pe zi.

Uleiul esential de marar, adǎugat in ceai combate gazele intestinale si balonarea. Este eficace impotriva durerilor menstruale, a colicilor si a problemelor hepatice.

Uleiul esential de mǎrar poate opri sforǎitul, fii de ajuns sǎ picurati cateva picǎturi de ulei pe un prosop asezat pe pernǎ.

Cresterea fermitatii sanilor cu tinctura din seminte de marar ?
Cercetatorii de la Universitatea din Osaka afirma ca o cura cu pulbere sau cu tinctura din seminte de marar , timp de 20 de zile, favorizeaza cresterea fermitatii sanilor, pe care-i remodeleaza si carora le accentueaza fermitatea, Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen. Estrogenul incetineste procesul deimbatranire, face pielea frumoasa, ajuta la cresterea naturala si armonioasa a sanilor, regleaza ciclul menstrual si estompeaza simptomele menopauzei.

Retete naturale pe bazǎ de marar
Infuzia cu marar(folositǎ pentru digestie, insomnie, anxietate): fierbeti o crengutǎ de mǎrar intr-o ceascǎ de apǎ si lǎsati la infuzat cateva minute.  Infuzia trebuie bautacaldǎ.

Apa de mǎrar: adǎugati o linguritǎ de seminte de mǎrar mǎcinate intr-o ceascǎ cu apǎ fierbinte si lasati sǎ infuzeze catva ore. Filtrati si indulciti cu miere. Pentru copii reduceti cantitatea de seminte la jumǎtate.

Pulberea de marar se obtine prin macinarea semintelor si a inflorescentelor uscate cu ajutorul unei rasnite. Se poate lua de doua ori pe zi cate o lingurita, insa, inainte de a fi inghitita, se tine timp de 10-15 minute sub limba. Tratamentul dureaza 21 de zile.

Tinctura de marar: 100 ml de alcool de 50 de grade, in care se adauga 3-4 lingurite de pulbere de marar.  Tinctura de marar se lasa la macerat timp de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Tratamentul cu tinctura de marar dureaza 21 de zile, luandu-se de 3 ori pe zi inainte de mese cate o lingurita de tinctura dizolvata in 100 ml de apa.

Ceai de marar – se prepara o infuzie din doua lingurite de seminte de marar la 250 ml de apa. Ceaiul de marar este un elixir excelent pentru slabit.

Vinul de marar: Pentru tratarea asteniei se  prepara un amestec de 20 de linguri de marar si un litru de vin rosu. Se lasa o saptamana la macerat, se filtreaza si se consuma cate 50 ml dupa fiecare masa.

Contraindicatii si precautii

Pe parcursul sarcinii uleiul esential de mǎrar poate fi toxic pentru fǎt, de aceea este contraindicat femeilor insǎrcinate, dar si femeilor care alǎpteazǎ. Uleiul esential de mǎrar trebuie folosit in doze mici.

Trebuie administrat cu precautie copiilor, fiind interzis copiilor sub doi ani.

In utilizarea de lungǎ duratǎ mǎrarul poate deveni neorotoxic.

Principalele beneficii pentru sanatate ale mararului:
1. Te scapa de kilogramele in plus. Mararul este folosit cu succes in regimurile pentru slabit, deoarece are proprietatea de a aplatiza abdomenul. Proprietatile sale diuretice impiedica retentia de lichide din organism si actioneaza asupra depunerilor in zonele celulitice.

2. Stimuleaza activitatea rinichilor. Patru linguri de suc proaspat de marar luate zilnic timp de doua saptamani previne si combate calculii, cistitele si infectiile renale.

3. Calmeaza durerile abdominale. Mararul l actioneaza foarte eficient stimuland toate functiile intestinale si are un puternic efect antispastic. Calmeaza durerile abdominale, limiteaza acumularea de gaze si scuteste nou-nascutul de colici.

4. Benefic sistemului nervos. Mararul mai este un puternic tonic fizic si psihic, combate depresia si readuce bucuria de a trai.

5. Intareste oasele. Semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu dint tot regnul vegetal. O lingurita cu seminte contine mai mult calciu decat o cana cu lapte. Calciul este necesar in special pentru prevenirea osteoporozei.

6. Sani mai fermi. Frunzele de marar si semintele contin mici cantitati de estrogen – hormonul feminin responsabil de cresterea naturala a sanilor si de intretinerea supletii pielii.

7. Improspateaza respiratia. Mesteca frunze si seminte de marar daca vrei o respiratie proaspata. In plus, semintele au capacitatea de a calma durerile usoare de dinti.

Breviar termeni articol :  tinctura de marar,  ceai de marar,   ulei de marar,  cresterea sanilor cu tinctura din seminte de marar, sos marar

frunza-verde.ro


potasiu antispastice antiinflamatorii diuretice mararul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1192 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004920 (s)