News Flash:

Mananci somon si hormonii o iau razna - ce alte probleme pot aparea

7 Februarie 2017
1065 Vizualizari | 1 Comentarii
somon
Vedeta pestelui gras, somonul, se recomanda mai ales pentru acizii grasiOmega-3, benefici pentru sanatate. Analizele recente arata insa ca somonul contine un adevarat cocteil de substante nocive.

Desi este un peste care aduce numeroase beneficii sanatatii, gratie acizilor grasi, somonul contine si substante nocive. Recent, grupul France Televisions a realizat unele teste pentru a afla cat de sanatos este consumul de somon, anunta francetvinfo.fr.

Concret, au fost analizate probe de somon provenind din Norvegia, iar rezultatele au fost ingrijoratoare, aratand prezenta unor substante precum dioxinele, poluantii industriali si metalele grele.

Au fost alese probe de la somon proaspat, de la unul afumat (o marca oarecare) si de la unul afumat de provenienta bio. Surpriza a fost cu atat mai mare cu cat cel mai contaminat a fost somonul bio, care prezenta concentratii de substante nocive de aproape doua ori mai mari decat celelalte probe. Cu toate ca aceste concentratii sunt in limitele prevazute de reglementarile europene, riscul pentru sanatate nu este neglijabil.

Subiectul sensibil este cunoscut de multa vreme si se reduce la trei cuvinte: poluanti organici persistenti (POP). Acesti compusi chimici rezultati din activitatea industriala sunt nocivi si prin prisma faptului ca au o durata lunga de viata, acumulandu-se in lanturile trofice. Aceste substante pot polua toate alimentele, insa pestii sunt mai expusi din cauza deseurilor prezente in oceane si pentru ca tesuturile lor grase le stocheaza mai bine.

Principalele probleme de sanatate pe care le pot cauza acesti contaminanti sunt perturbarile hormonale si imunitare, cancerul, iar la copii mercurul poate duce la retard mintal, motiv pentru care somonul trebuie consumat cu moderatie de gravide. Mai mult, poluantii pot inhiba inclusiv actiunea benefica a acizilor grasi Omega-3.

somonul acizii grasi omega-3 sanatate substante nocive peste
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

DavidVurge  | #50414
Adauga comentariu

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1148 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004697 (s)