News Flash:

Maicutele de la Manastirea Timiseni-Sag ii asteapta pe credinciosi in zilele de Paste

20 Aprilie 2014
1093 Vizualizari | 0 Comentarii
Manastirea Timiseni Sag
Departe de tumultul oraşelor, la mănăstirile din ţară, pregătirile pentru noaptea de Inviere se fac într-o linişte deplină şi în rugăciune. Mănăstirea Timişeni-Şag este locul unde, an de an, sutele de ouă roşii, vopsite dis-de-dimineaţă de măicuţe, iau forma unei cruci şi ne duc cu gandul la jertfa Mantuitorului. Aproape 1.000 de ouă, din gospodăria proprie, sunt spălate şi pregătite pentru a fi vopsite: ”Trebuie să le splălăm întotdeauna. Orice ou trebuie spălat înainte de a-l vopsi”.

Învelite în tifon, câte 30 de ouă sunt apoi scufundate în apă fierbinte şi în foi de ceapă roşie: ”Le băgăm la fiert în foi de ceapă. Pentru că e natural totul şi e mai sănătos”.

După ce s-au colorat, ouăle sunt lustruite cu ulei, pentru un luciu aparte. Pe fundalul unui cântec religios intepretat chiar de ele, gândurile călugăriţelor se îndreaptă spre patimile Mântuitorului şi ne amintesc de simbolurile religioase din spatele tradiţiilor.”Este o tradiţie în ortodoxie de a folosi culoarea roşu, pentru că simbolizează în acelaşi timp viaţa şi biruinţa vieţii asupra morţii”, spune Măicuţa Cristofora.

Ouăle vopsite sunt puse în formă de cruce, în curtea mănăstirii. După slujba de Înviere sunt împărţite credincioşilor.”La Paşti sunt trei zile şi punem câte două ouă la masă. Avem la masă şi credincioşi, dăm şi la săraci şi de aia vopsim atâtea ouă”, a afirmat maica stareţă Casiana.

La doar 15 kilometri de capitala Banatului, Mănăstirea Timişeni-Şag este locul în care, în noaptea de Înviere, mii de oameni vin să ia lumină.DIGI24.RO

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0936 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011274 (s)