News Flash:

Mai multe scoli si licee din Timis fara autorizatie sanitara, in prag de an nou scolar

29 August 2015
1127 Vizualizari | 0 Comentarii
scoala la tara1 1
O comisie de control infiintata la ordinul prefectului a verificat scolile din Timis pentru a vedea daca sunt pregatite pentru noul an scolar, ce va incepe peste trei saptamani. Unele scoli insa, chiar si cateva din Timisoara, nu vor primi autorizatie sanitara de functionare pentru ca fie nu au alimentare cu apa, fie in ele se desfasoara lucrari.
Aceste scoli, printre care se afla si licee de prestigiu din Timisoara, unde se desfasoara lucrari, pot functiona si fara autorizatie sanitara, pe responsabilitatea unitatilor de invatamant. Oricum, in majoritatea scolilor unde se desfasoara lucrari, cel putin in Timisoara, s–au gasit alternative si copiii au fost mutati pentru a nu studia in ”cantec” de pickhammer. Este vorba de Liceul Calderon, Pedagogic, Lenau si Loga.
„In cazul in care nu exista autorizatie sanitara intr-o scoala, asta nu inseamna oprirea procesului de invatamant in unitatea respectiva, ea va functiona pe responsabilitatea directorului, respectiv al finantatorului unitatii de invatamant. Dar aici vorbim de niste cladiri care vor sta goale pana la terminarea lucrarilor si o data lucrarile terminate bineinteles ca ele vor putea fi autorizate. Din controlul pe care l-am facut, am constatat ca sunt 16 unitati de invatamant neautorizare pana in momentul de fata. Numarul lor s-ar putea sa fie putin mai mare, o sa verificam fiecare scoala in parte. Si procesul de autorizare al unei unitati de invatamant este un proces continuu. S-ar putea ca anumite unitati sa fie autorizate si dupa 15 septembrie”, a precizat inspectorul scolar general adjunct de Timis Halasz Ferenc.
In anul scolar 2015 – 2016, in reteaua scolara din judetul Timis sunt 195 de unitati de invatamant cu personalitate juridica – 612 scoli si aproximativ 95.000 de elevi, de la gradinita pana la invatamantul postliceal, scrie tion.ro.
Controlul a avut loc in perioada 17-21 august. Echipele de control au verificat 19 gradinite, 105 scoli gimnaziale, 50 licee si opt scoli de invatamant special. S-a verificat starea spatiilor de clasa, asigurarea apei potabile, asigurarea dezinfectiei si examenele medicale periodice pentru personalul din blocul alimentar.
„Exista unitati de invatamant care nu au autorizatie sanitara pana in momentul de fata. In general, intr-o buna parte a comunelor se constata ca banii alocati pentru aceste reparatii sunt deosebit de putini din partea ministerului. S-a dat termen de finalizare a lucrarilor de reparatii si igienizare, pentru depunerea si obtinerea autorizatiei sanitare, efectuarea unei actiuni de dezinfectie, dezinsectie si deratizare, aprovizionarea imediata cu materiale de curatenie si dezinsectie. Cauzele majore ale neautorizarii unitatilor de invatamant sunt lipsa de apa, cladirile uzate si cladiri care au fost retrocedate vechilor proprietari (in acest caz nu se poate obtine autorizatie sanitara). In general, unitatile scolare fara autorizatie se aflau in mediul rural si, de obicei, nu in centru de comuna. La acestea se adauga si unitati de invatamant din Timisoara unde se desfasoara ample lucrari de reabilitare”, a mai explicat Halasz Ferenc.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006314 (s)