News Flash:

MAE: Aproximativ 50 de familii de romani afectate de cutremurul din Italia pot beneficia de ajutoarele de la Guvern

30 August 2016
920 Vizualizari | 0 Comentarii
amatrice
Aproximativ 50 de familii de romani afectate de cutremurul din Italia pot sa beneficieze de ajutoarele de urgenta oferite de Guvern, a anuntat marti Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit MAE, ajutoarele de urgenta se acorda la cererea: familiilor sau persoanelor singure afectate de calamitate; unui membru supravietuitor al familiei sau rudei pana la gradul 2; unei rude pana la gradul 2 care se deplaseaza in Italia pentru sprijinirea membrilor supravietuitori ai familiilor afectate; unei rude pana la gradul 4 sau altor persoane cetateni romani la care se dispune masura de protectie speciala a copilului/copiilor pentru crestere si ingrijire.
MAE precizeaza ca cererea, model tip, disponibila la misiunile diplomatice si oficiile consulare sau la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, este insotita, obligatoriu, la depunere, de copia actului de identitate al persoanei indreptatite si de documente doveditoare care sa ateste situatia in care se afla aceasta.
"Persoanele care si-au pierdut actele de identitate in urma seismului pot prezenta copii ale documentelor eliberate de autoritatile italiene prin care le este atestata identitatea si, in acelasi timp, se confirma ca cele originale au fost pierdute", arata sursa citata.
MAE informeaza si cu privire la documentele doveditoare care se prezinta in copie: actul constatator al gradului de distrugere a locuintei; actul constatator al decesului persoanei; actele de identitate/stare civila care sa ateste ca persoana solicitanta este membru al familiei afectate; acte care dovedesc proprietatea personala a locuintei; actele de identitate ale rudelor sau persoanelor care solicita ajutorul prevazut la art. 2 alin.(1) lit. d) si e) din Hotararea de Guvern, precum si documentele care sa ateste calitatea acestora, inclusiv incredintarea copiilor.
Potrivit comunicatului, cererea si documentele doveditoare se depun si se inregistreaza "la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei pentru ajutorul prevazut la art. 2 alin.(1) lit.a),b), e) si g) din Hotararea de Guvern; misiunile diplomatice sau oficiile consulare transmit la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala documentele inregistrate in termen de maximum 7 zile lucratoare".
"Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei colaboreaza cu atasatul pe probleme sociale al MMFPSPV din Italia in vederea efectuarii unui referat social care sa contina identitatea membrilor familiei afectate, membrii supravietuitori, situatia financiara a acestora, prejudiciul inregistrat si intentia familiei de a ramane in Italia sau de a se intoarce in Romania. Referatul se transmite Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala si insoteste obligatoriu cererile si documentele depuse de catre solicitanti", explica MAE.
De asemenea, cererea si documentele doveditoare se depun si se inregistreaza "la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana indreptatita pentru ajutorul prevazut la art. 2 alin.(1) lit.a), b), c), d)-f) din Hotararea de Guvern".
"In cazul in care este necesara acoperirea cheltuielilor de spitalizare si recuperare pentru cei care nu sunt inclusi in sistemul de asigurari si ale caror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian, oficiile consulare si misiunile diplomatice ale Romaniei vor comunica in scris Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala suma reprezentand contravaloarea serviciilor medicale pe care trebuie sa le suporte cetateanul roman, conform documentelor eliberate de furnizorul de servicii medicale unde a fost efectuat tratamentul/spitalizarea. In acest caz, Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala vireaza suma comunicata de oficiile consulare/misiunile diplomatice ale Romaniei in contul acestora, urmand ca oficiile consulare/misiunile diplomatice ale Romaniei sa o plateasca furnizorului de servicii medicale unde a fost efectuat tratamentul/spitalizarea", se arata in comunicat.
MAE precizeaza ca in cazul copiilor ramasi orfani se acorda suma de 6.000 euro rudelor pana la gradul 4 sau altor persoane, cetateni romani, la care se dispune masura de protectie speciala a copilului/copiilor pentru crestere si ingrijire.
Suma se acorda numai dupa stabilirea masurii de protectie speciala a copiilor, astfel:
* contravaloarea in lei a sumei de 3.000 euro pentru cheltuielile curente de crestere, ingrijire si educare a copiilor se acorda direct persoanei/familiei la care s-a dispus masura de protectie speciala a acestuia;
* contravaloarea in lei a sumei de 3.000 euro intr-un cont bancar deschis de persoana la care s-a dispus masura de protectie speciala a copilului, pe numele copilului, si care va putea fi accesata de acesta numai dupa implinirea varstei de 18 ani. In acest caz, plata se face numai dupa prezentarea, de catre persoana la care s-a dispus masura de protectie speciala a copilului, a copiei dupa extrasul de cont care sa confirme deschiderea acestuia in numele minorului.
Ajutoarele de urgenta acordate de statul roman, la cerere, prin hotararea aprobata luni, sunt:
* 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale caror locuinte proprietate personala au fost distruse in proportie de peste 50% si isi mentin resedinta in Italia, iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului roman si italian nu depaseste valoarea estimata a locuintei; ajutorul se acorda si familiilor sau persoanelor singure care decid sa se intoarca in Romania;
* 1.000 de euro pentru fiecare persoana decedata din familie acordata membrului supravietuitor al familiei sau rudei pana la gradul 2;
* 1.000 de euro (pentru o ruda pana la gradul 2 care se deplaseaza in Italia pentru sprijinirea membrilor supravietuitori ai familiilor afectate;
* 6.000 de euro pentru copiii ramasi orfani in urma decesului parintilor si se acorda rudelor pana la gradul 4 sau altor persoane cetateni romani la care se dispune masura de protectie speciala a copilului/copiilor pentru crestere si ingrijire;
* 3.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuinta proprie, dar care nu mai au unde sta prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent daca acestia decid sa isi mentina resedinta in Italia sau sa se intoarca in Romania;
* 3.000 de euro pentru persoanele adulte apte de munca, ce se intorc in Romania, in vederea sprijinului acestora pentru reintegrare;
* acoperirea cheltuielilor de spitalizare si recuperare pentru cei care nu sunt inclusi in sistemul de asigurari si ale caror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian.
Pentru detalii cu privire la procedura de urmat, potentialii beneficiari se pot adresa Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Roma la adresa de email roma.consul•mae.ro, Biroul Atasatului cu Probleme de Munca si Sociale (roma.social•mae.ro), Consulatului General al Romaniei la Bologna (bologna•mae.ro) si Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (secretariat•mmanpis.ro).
Potrivit MAE, in urma seismului din Italia au murit 11 romani, sase sunt raniti si aproximativ 30 de persoane se afla in taberele de ingrijire a sinistratilor.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006736 (s)