News Flash:

Macovei: Codurile sa fie modificate sau amanate. Ponta sa faca justitie pentru tara, nu pentru corupti

31 Ianuarie 2014
1344 Vizualizari | 0 Comentarii
Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine, într-un comunicat, că trebuie modificare sau amanate vineri Codurile penale, ea adăugand că premierul Victor Ponta trebuie să facă "justiţie pentru ţară, nu pentru corupţi şi hoţi". "Codurile trebuie modificate astăzi sau intrarea lor in vigoare trebuie amânată, altfel este prea târziu. Ponta trebuie să facă justiţie pentru ţară, nu pentru corupţi şi hoţi. Victor Ponta, preşedinte al Comisiei de discutare şi adoptare a Codurilor, spunea în mai 2009: «Vă asigur că nu am dat rasol, l-am lucrat serios, pe fiecare articol». Astazi mai are câteva ore să recunoască şi să corecteze cele câteva erori din Coduri şi din Legea de Aplicare a Codului de procedură penală adoptată în 2013", susţine Macovei.

Fostul ministru PDL al Justiţiei precizează că intrarea în vigoare a Codului penal, chiar şi pentru câteva ore, va avea consecinţa aplicării legii mai favorabile, ceea ce înseamnă că infractorii vor scăpa de tot sau mai uşor pentru unele infracţiuni, unde pedepsele sunt mai mici şi deci termenele de prescripţie mai scurte. "Pericolul cel mai mare priveşte infracţiunile împotriva patrimoniului", scrie Macovei.

Potrivit acesteia, ministerul Justiţiei şi Guvernul au soluţiile propuse de DNA şi DIICOT şi sunt obligate să ţină seama de acestea şi să le promoveze prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru a nu împiedica anchetele în curs şi pe cele viitoare si pentru a nu scăpa de pedepse pe cei care au comis infracţiuni, mai ales cei cercetaţi sau deja condamnaţi pentru infracţiuni împotriva patrimoniului.

"Dacă Guvernul nu este capabil să facă aceste modificări astăzi, atunci trebuie în mod obligatoriu să amâne prin Ordonanţă de Urgenţă intrarea in vigoare a Codurilor penal şi de procedură penală până la adoptarea modificărilor propuse de sistemul judiciar", afirmă Macovei.

Ea citează din comunicatul de joi al DNA: "Dispoziţiile referitoare la efectuarea urmăririi penale in personam sunt neclare cu privire la momentul la care trebuie să îi fie adusă la cunoştinţă suspectului această calitate, ceea ce ar atrage imposibilitatea folosirii tehnicilor speciale de investigaţie. Reglementarea a fost criticată de către practicieni întrucât poate fi interpretată în sensul că persoana cercetată devine suspect şi trebuie anunţată în momentul în care există indicii rezonabile că a săvârşit o infracţiune, ceea lipseşte de eficienţă metode de investigaţie precum interceptarea comunicaţiilor sau folosirea investigatorilor sub acoperire".

"Reamintesc că interceptarea comunicaţiilor şi alte mijloace de supraveghere secretă sunt mijloace normale de investigaţie în toate statele democratice. Pentru buna funcţionare a justiţiei penale, aceste coduri nu trebuie să intre în vigoare înainte de a fi modificate, nici măcar pentru o clipă. Este regretabil că s-a ajuns până în ultimul moment cu modificarea lor, dar astăzi situaţia mai poate fi încă reparată. Intrarea în vigoare a codurilor, chiar şi pentru câteva ore, îi va mulţumi pe mulţi penali, care vor scăpa de pedepse, dar va face o face o mare nedreptate justiţiei penale", susţine Macovei.

Ea afirmă că Victor Ponta "îşi va consolida imaginea de apărător al penalilor şi hoţilor, în timp ce procurorii şi judecătorii vor avea mari greutăţi în prinderea şi pedepsirea infractorilor".

"Chiar dacă presiunile să facă o justiţie privata pentru USL sunt mari, Ponta este prim-ministru, iar responsabilitatea lui este pentru o justiţie penală eficientă, clară şi corectă. Ponta are soluţiile în cererile făcute deja de magistraţi şi are obligaţia să le aplice astăzi, în ultimul moment posibil", scrie Macovei.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu ştie dacă este constituţional ca Guvernul să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă.

"Cum să modificăm, dom'ne ? Nu ai când să modifici, că nu mai e nicio şedinţă de guvern, cum să modificăm ? Nu cred că e constituţional să modificăm prin ordonanţă de urgenţă", a răspuns Ponta întrebat de jurnalişti dacă Guvernul va introduce modificări prin ordonanţă de urgenţă.

Întrebat dacă vor fi totuşi introduse modificări chiar şi după 1 februarie, premierul a spus: "Vreau în primul rând un punct de vedere să vedem dacă e constituţional să modific. Dacă nu, Parlamentul, prin lege poate să modifice".

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că nu există nicio problemă cu privire la emiterea unei ordonanţe de urgenţă în cazul unor eventuale modificări ale noilor coduri penal şi de procedură penală, care vor intra în vigoare sâmbătă.

Premierul declara, pe de altă parte, că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va centraliza până vineri propunerile primite din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind modificarea Codului de procedură penală, dar aceste propuneri vor fi analizate de Guvern doar în şedinţa de miercuri.

Ponta a adăugat că nu ştie acum sub ce formă de act normativ vor fi avansate aceste propuneri, respectiv dacă prin ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege.

"Cei de la CSM au discutat astăzi, au făcut un set de propuneri, domnul Cazanciuc le centralizează şi, după aceea, le discutăm (...) Ordonanţă de urgenţă în cazul modificării Codului penal şi Codului de procedură penală nu a dat nimeni din 2009 încoace şi pentru Codul făcut de Boc şi Predoiu şi promulgat de Băsescu cred că nu trebuiau să aştepte ultima zi ca să spună că nu e bun. Dacă l-au făcut pentru corupţi, trebuie să spună domnul Băsescu", a spus Ponta.

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat joi că va redacta un proiect de act normativ, pe care îl va înainta "de îndată" Guvernului, care va decide dacă va fi proiect de lege sau OUG, precizând că nu vor fi propuneri de modificare a Codului penal, ci referitoare la Codul de procedură penală.

Robert Cazanciuc a precizat că în proiectul de act normativ privind codurile ce va fi trimis Guvernului nu este un capitol care să se refere la interceptări, precizând că textele din cod pot fi interpretate astfel încât interceptările să poată fi folosite ca mijloace de probă.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să opereze, vineri, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvenului modificările la Codul de procedură penală, menţionând că acestea au fost solicitate încă din luna septembrie a anului trecut.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, "preşedintele României, Traian Băsescu, îi cere prim-ministrului Guvernului României, Victor-Viorel Ponta, să opereze astăzi, prin ordonanţă de urgenţă a Guvenului, modificările la Codul de procedură penală solicitate, încă din luna septembrie a anului trecut, de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia-Doina Stanciu, şi de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), doamna Laura-Codruţa Kövesi".

Solicitarea preşedintelui Traian Băsescu vine la o zi după ce şeful statului a declarat, la Cotroceni, că dacă premierul Victor Ponta nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei, şi "devine scutul oamenilor corupţi".

"Dacă primul ministru nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedură penală, este emblema corupţiei. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pământurile la CJ Brăila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea îl arată ca fiind un om corupt, dar în cazul în care nu face urgent modificările care trebuie făcute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupţi şi devine primul responsabil că nu a acţionat când trebuia", a afirmat şeful statului.

Ieşirea publică a preşedintelui a urmat prezentării de către Guvern a unei scrisori pe care şeful statului i-a transmis-o, joi, premierului, în care solicita adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind noul Cod penal şi Codul de procedură penală, dar şi a răspunsului în care şeful Guvernului amintea că cele două Coduri au fost iniţiate de Guvernul Boc.

Preşedintele atenţiona că, fără o Ordonanţă de Urgenţă, există un risc semnificativ ca probaţiunea în cauzele penale să devină extrem de dificilă, iar premierul îi cere să îşi asume răspunderea pentru că a promulgat cele două Coduri.

În scrisoarea de răspuns, premierul îi amintea însă că aceste Coduri au fost adoptate de Guvernul Boc şi îi cerea să îşi asume public răspunderea pentru faptul că le-a promulgat.

Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul CPP, "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".

Formularea "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale" implică de fapt limitarea posibilităţii procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizată şi înaintea începerii urmăririi penale. Conform procedurilor judiciare, la momentul începerii urmăririi penale, persoana respectivă trebuie anunţată. Mediafax.ro


macovei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1417 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007074 (s)